Seçmenlere masallar

Seçim meydanları- Rehavet içinde bulunanlar kadar, açlık ve perişanlıktan feryat edenler... Bunun yanında ’güven’ ve ’istikrar’ sözcüklerinin arkasına sığınanlar... 22 Temmuz, bunun göstergesi olacaktır.

Biri AKP’ye, "Açız.. Adam kayırmacılıklarının hesabını Allah onlara soracak. Bu iktidar evlat acısı nedir bilmiyor" diyor; bir başkası da "Başbakanımızdan çok memnununuz; hastanelerde bedava tedavi oluyor, bize bakılıyor. Biz Müslüman Başbakan, Cumhurbaşkanı istiyoruz" diye konuşuyor. İşin içinden çıkılamaz bir bir kaos durumu var yani...

’Biat ekonomisi...’

- Ona ’sadaka ekonomisi’ de diyorlar. AKP, ’parasal’ gücüyle üretmeyen, düşünmeyen, gelir sağlamayan bir nesil yarattı; Ankara ve İstanbul belediyeleri ortada... Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu dahil çeşitli yollarla vakıflar aracılığıyla en az 5 milyar dolar harcandığı öne sürülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye destekli Kasımpaşa ve Büyükşehir takımları ile ilgili yazınız, AKP döneminde sporla siyasetin ne kadar iç içe olduğunu gösteriyor. Son örnek Maliye Bakanı Unakıtan’ın seçim bölgesi Eskişehirspor’a yaptığı ancak ’kaynağı’ açık şekilde açıklanmayan ’katkı’ya ne demeli? Bakanın, doğduğu yer olan Edirnespor küme düşmüş, baktığı yok; seçim bölgesine ise para akıtıyor. AKP artık zenginlerin partisi...

Gemici bakan çocukları...

- CHP, Cihat Hazardağlı’nın çizdiği ve Başbakan’la oğlunu taşıyan ’Bilal1’ adlı afişte, geminin üzerinde "Yola devam (mış)... Ülke soyulurken vatandaş yoksullaşıyor; AKP ve yandaşları kazanıyor. Oğlu dört yıl önce burslu okuyordu, şimdi 3 milyon dolara gemi aldı..." yazıyor. AKP’nin bu karikatüre çok kızdığı ortaya çıktı. Ankara gibi birçok yerde AKP’nin başvurularına karşın bu karikatürler yargı kararıyla toplattırılamadı ama polislere toplattırılmaya çalışılıyor.

Anketler...

- Birbiri ardına ortaya çıkıyor; bunların çoğunun para aldığı partiye çalıştığı biliniyor.

Oranlar üzerinde oynanarak saptırma ve yanıltmanın hiçbir yararı yok artık. Buna en güzel yanıtını Turan Gümüş adlı okurumuz veriyor: "Eskiden çocuklara yatmadan önce masal okunurdu, şimdi seçim anketi okunuyor."

120 bin el sıktı

CHP İstanbul 2. bölge milletvekili adayı Çetin Soysal’ın bölgenin ilçeleri arasında bugüne kadar 9 bin km. yol katettiğini ve 120 binden fazla vatandaşla tek tek tanışıp konuşarak arkadaşları arasında en çalışkan aday olarak nitelendirildiğini... İSTANBUL 2. bölge bağımsız adayı Baskın Oran’ın, ’yaşama muhalif’ duruşunu yayınladığı ’Ezber Bozan Sözlük’ kitapçığında, 36 soru ve soruna ilginç yanıtlar verdiğini... MHP Kars adayı Gürcan Dağdaş’ın siyasetteki 4 şartının "Kapısından bölücü, fitneci, hırsız ve yalancı giremeyeceği’ olduğunu... CHP Eminönü örgütünün Kumkapı Balıkhali Meydanı’nda bugün 18.00’de Haluk Levent Konseri düzenlediğini... BAKIRKÖY Atrium’un otoparkı ile yolu ayıran refüjdeki ağaçlardan 2’sinin kesilip AKP afişlerinin asılması üzerine tepkiler doğduğunu ve Bakırköy Belediyesi’nin bu konuda zabıt tuttuğunu... ALİ Eşref Turan’ın, Bilgi Üniversitesi Yayınları arasında çıkan ’Türkiye’de Seçmen Davranışı, Önceki Kırılmalar ve 2002 Seçimi’ başlıklı kitabında, ilk seçimlerden günümüze seçmenlerinin liderlere ve partilere bakışları, 2002 seçimlerinin etkileri tablolar ve grafiklerle anlatıldığını... İSKEÇE’de Millet Gazetesi sahibi ve Yayın Yönetmeni Cengiz Ömer’in, evinin önünde Yunanlı bir polis tarafından saldırıya uğradığını... MARMARA Vakfı’nın AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver’in, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne çektiği telgrafla ’Göç Yasası girişiminin durdurulmasını’ talep ettiğini... TEMA tarafından 21 sivil toplum kuruluşuyla birlikte hazırlanan ’Yeşiliz’ dergisinin 4. sayısında hazırlanan ’çevre ve siyaset’ dosyasında partilerin doğa korumaya nasıl yaklaştığı ve küresel iklim değişikliği konusunda neler yapmayı öngördüklerinin sorgulandığını...

Türkiye gazsız kalabilir mi

RUSYA bütün doğalgazını sattı; kışın Türkiye’ye gaz vermeyebilir. Benim Avrupa ile projelerim var diyebilir.

Türkiye, seçim öncesinde İran’la doğalgaz ’mutabakatı’na varıyor.

Ankara’nın, Washington’dan habersiz bu adımı nasıl attığı sorgulanıyor.

Hepsinin arkasında kocaman soru işaretleri var. Kışın Türkiye doğalgazsız kalabilir! Bu durumda Cezayir gazına gün doğar.

Enerji projelerini dikkatle izlemek gerekiyor; çünkü büyük oyunlar oynanıyor. İ.G.

’Çakır gözlü kız’

TEKİRDAĞLILAR olarak medyada hiç söz edilmemiş bir başarının bilinmesini istiyoruz. Balkan kökenli bir çiftçi ailesinin kızı olarak Tekirdağ’a 30 km uzaklıktaki Ferhadanlı Köyü’nden her gün Anadolu Öğretmen Lisesi’ne gidip gelen, yerel Marmara Büyük Dershane’sinde sınava hazırlanan ’çakır’ gözlü kızımız Sedef Nur Yaman, ÖSS’deki dil alanındaki başarısıyla bu sınavların gerçek birincisidir. Birinci ilan edilen bir başka öğrenci, lisesinin sayısal bölümünden mezundur. ÖSYM ’sorgu sayfası’ndaki verilerden de anlaşıldığı üzere bu öğrencimiz kendi tercih alanında (dil-İngilizce) Türkiye birincisi olmuştur. Köy yaşamı içinden çıkarak en büyük başarıyı göstermesi sadece Tekirdağ’a değil Türkiye’ye örnek olmalıdır. Okul öğretmenleri kadar, dershanede kendisine katkı sağlayan Yalçın Ceylani (eski New York eğitim ataşesi) ve Mehmet Altıntaş’a Tekirdağlılar olarak teşekkür ederiz.

Cenap KÜRÜMOĞLU

Türkmen ve Balkan

TÜRKMENLERİN yaşadığı 26 bin nüfuslu Tuzhurmatu kentine bağlı Emirli kasabasındaki ’pazar yerine’ intihar saldırısı düzenlendi; 150 ölü, yüzlerce yaralı (sakat).

Bu açıkçası, Türkmenlere yönelik soykırım uygulamasıdır, bölgeden kaçırma planıdır.

Ancak, Balkan Türkleri kardeşlerimizden bu konuda tık yok.Varsa yoksa hal hatır, selam sabah, tebrikler vs.

Balkanlar’daki varlığımızı kendi başımıza mı koruyacağız? Bu kadar pasif olursak yarın Balkanlar’da esamimiz bile okunmayacak.

Adnan PELVANLAR

Mesaj panosu

1980
sonrası seçimlerde iktidar ve muhalefet parti liderleri ekranlarda ilk kez karşı karşıya gelmiyor. Baykal, Bahçeli ve Ağar; Erdoğan’ı ekranlara davet ediyor. Ancak, çağrılara kulak asmıyor Başbakan. Demokratik bir seçimin gereği olarak seçmenlerin bunu beklemek hakları vardır. Kararsızların, kararlarının görüşlerinin netleşmesi amacıyla biz bu tartışmanın gerçekleşmesi için büyük kanalların bu konuda ısrarcı olmasını bekliyoruz.

Mehmet BAĞCI
Yazarın Tüm Yazıları