Savaşı yaşamayan dehşetini anlayamaz

Haberin Devamı

DİKKAT edilirse, kurtuluş günleri siyasi gerilimlerin tırmanışa geçtiği dönemlerde daha bir coşkuyla kutlanıyor. Bazı yıllar hayatta kalan son birkaç gazinin katılımıyla adeta mecburiyetten yapılan kurtuluş günü kutlamalarının bu yıl büyük bir coşku ve yüksek katılımla yapılması pek çok mesajı da beraberinde taşıyor.
İşgal altındayken Ege kentleri savaşın dehşetini Anadolu’nun pek çok yerine göre çok daha ağır yaşadı. İzmir’in kurtuluşunun bedeli ise denize dökülen binlerce insan ve büyük bir yangındı. Türk mahallelerinin bu yangından etkilenmemesi, denize dökülenlerin Türk olmaması yaşanan dehşeti hafifletmez. Üç gün önce komşu olanların bir anda hayatlarının nasıl değiştiğini, dostların nasıl düşman olduğunu mübadele hikayelerinde içimiz yanarak okuyoruz.
Üzerinden 91 yıl geçmesine rağmen İzmir’in kurtuluşunun bugünlerde hala aynı canlılıkla hatırlanıyor olmasında bölgedeki savaş tamtamlarının büyük etkisi var. Suriye krizi nedeniyle her an savaşa girmeye hazır olduğunu açıkça ilan eden hükümete karşı “İzmir savaşın ne olduğunu iyi bilir” mesajı bu nedenle büyük önem taşıyor.
Kurtuluş günleri artık savaş değil, barış çağrılarıyla kutlanıyor. Ateş düştüğü yeri yaktığından savaşın ne olduğunu bilmeyenlerin bu çağrıları anlaması zor. Ama kamuoyunun büyük bir bölümü Suriye ile savaşa karşı çıkıyorsa hükümetin izlediği politikaları gözden geçirmesinde yarar var. Bizim bu savaşla ne işimiz var diye soranların sayısı o kadar fazla ki seçimlerde bedeli çok ağır olabilir. ABD’nin yanında savaşa girip zafer kazanmış hükümet olarak meydanlara çıkmanın, artık savaş gibi sonu belirsiz maceralara girmek istemeyen toplumda ne kadar iş yapar orası şüpheli.

Haberin Devamı

Savaşı yaşamayan dehşetini anlayamaz

Dubai EXPO yarışında “25 milyar dolar daha” dedi

EXPO 2020 yarışında İzmir’in sessiz ve derinden çalışmalarına inat, güçlü rakibi Dubai neler yapacağını her fırsatta bütün dünyanın gözüne sokuyor. Oy kullanacak ülkelerin, sürekli manşetlerde olan Dubai’den mi yoksa sessiz ve derin politikalarıyla İzmir’den mi daha çok etkileneceğini kasım sonunda göreceğiz.
Biz yine yabancı rakibimizin haberlerini takip etmeye devam edelim. Dubai’den son gelen açıklamalarda kentin ulaşım altyapısını EXPO 2020 için elverişli hale getirecek yeni projeler anlatıldı. Buna göre raylı sistemlerin gelişmesi için Dubai tam 25 milyar dolarlık kaynak ayırma kararı almış. Rakamı duyunca insan yutkunuyor. Ama Dubai’nin çölün 3 metre altından petrol fışkıran bir ülke olduğunu düşünürsek çok da şaşmamak gerek.

Yazarın Tüm Yazıları