PaylaÅŸ
2 tatlı kaşığı biber salçası ? 1 çay kaşığı tuz, kimyon
1 su bardağı un
Sos için; ? Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı ? 7-8 diş dövülmüş sarmısak
4 tatlı kaşığı biber salçası (Ev yapımı salça kullanmanızı öneririm.)
2 adet domates
1 çay kaşığı tuz, pulbiber
Bulguru derin ve geniş bir kaba koyup üzerine suyu ekleyerek karıştırın. 10 dakika kadar bekletip elinizi arada sırada soğuk suyla ıslatarak bulguru 2-3 dakika kadar yoğurun.
Tuz, kimyon, salça ve yumurtayı ilave edin. 2-3 dakika daha yoğurup unu ekleyin. Yine elinizi sık sık soğuk suya batırarak en az 5-7 dakika yoğurun.
Bu köftenin başarılı olabilmesi için, uzun süre yoğrulması şarttır. Sonuçta macun kıvamına gelen bir hamur elde etmelisiniz.
Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın.
Ortalarına parmağı-nızın ucuyla bastırarak çukurlaştırın ve köfteleri bir tepside biriktirin.
Orta boy bir tencereye 10 su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz atın ve orta ısılı ateşte kaynatın.
Su kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra köfteleri azar azar suya aktarın.
Yaklaşık 12-15 dakika sonra köfteler pişip suyun yüzeyine çıkacaktır.
Köfteleri bir el kevgiri yardımıyla süzerek sudan alıp derin bir servis tabağına koyun.
Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar ayırın.
Diğer taraftan sosu hazırlamak için zeytinyağını bir tavada kızdırıp dövülmüş sarmısakları ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun.
Salça, tuz, pulbiber ve rendelenmiş domatesi katıp karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Ayırdığınız haşlama suyunu da katıp kaynattıktan sonra bu sosu köftelerin üzerine aktarın.
Karıştırıp, isterseniz ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.Â
PaylaÅŸ