"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sarmısaklı fellah köftesi

1 su bardağı çiğköftelik ince bulgur 1 su bardağı ılık su 1 adet yumurta

2 tatlı kaşığı biber salçası ? 1 çay kaşığı tuz, kimyon
1 su bardağı un
Sos için; ? Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı ? 7-8 diş dövülmüş sarmısak
4 tatlı kaşığı biber salçası (Ev yapımı salça kullanmanızı öneririm.)
2 adet domates
1 çay kaşığı tuz, pulbiber

Bulguru derin ve geniş bir kaba koyup üzerine suyu ekleyerek karıştırın. 10 dakika kadar bekletip elinizi arada sırada soğuk suyla ıslatarak bulguru 2-3 dakika kadar yoğurun.

Tuz, kimyon, salça ve yumurtayı ilave edin. 2-3 dakika daha yoğurup unu ekleyin. Yine elinizi sık sık soğuk suya batırarak en az 5-7 dakika yoğurun.
Bu köftenin başarılı olabilmesi için, uzun süre yoğrulması şarttır. Sonuçta macun kıvamına gelen bir hamur elde etmelisiniz.

Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın.

Ortalarına parmağı-nızın ucuyla bastırarak çukurlaştırın ve köfteleri bir tepside biriktirin.

Orta boy bir tencereye 10 su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz atın ve orta ısılı ateşte kaynatın.

Su kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra köfteleri azar azar suya aktarın.

Yaklaşık 12-15 dakika sonra köfteler pişip suyun yüzeyine çıkacaktır.

Köfteleri bir el kevgiri yardımıyla süzerek sudan alıp derin bir servis tabağına koyun.

Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar ayırın.

Diğer taraftan sosu hazırlamak için zeytinyağını bir tavada kızdırıp dövülmüş sarmısakları ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun.

Salça, tuz, pulbiber ve rendelenmiş domatesi katıp karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Ayırdığınız haşlama suyunu da katıp kaynattıktan sonra bu sosu köftelerin üzerine aktarın.

Karıştırıp, isterseniz ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

X