Şark Kahvesi ile Sahaflar Çarşısı’nın arası kaç yıl

PERŞEMBE günü Kapalıçarşı’daki Şark Kahvesi’nde her ayın son perşembesinde yapılacak Kapalıçarşı sohbetleri dizisinin ilk konuşmacısıydım.

Sohbeti bitirdikten sonra Sahaflar Çarşısı’na doğru yöneldim. Tek tek kitapçı dükkánlarının eski sahiplerini hatırlayarak Beyazıt Meydanı’na çıktım. Elimde sohbet sırasında bir dostumun armağan ettiği, Ömer Faruk Yılmaz’ın "Tarih Boyunca Sahháflık ve İstanbul Sahhaflar Çarşısı" vardı.

Kendime şu soruyu sordum? Kahve ile çarşının arası kaç metre, ne kadar zaman alır?

Öznel bir cevap verdim. Bir ömür.

Adımımı attığımda Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanının kahramanı Mümtaz’ın Sahaflar Çarşısı’ndaki gezisi belleğimde canlandı:

"O bu yolu öteden beri severdi. Báyezid Camii’nin yan tarafında, büyük kestanenin altında güvercinleri seyretmek, Sahhaflar içinde kitap karıştırmak, tanıdığı kitapçılarla konuşmak, sıcak günler ve sert aydınlıktan çarşının birdenbire insanı kavrayan loşluğuna ve serinliğine girmek, bu serinliği çok arızi bir hal gibi teninde duya duya yürümek hoşuna giderdi.

Hatta çok rahatsa ve aklına eserse Bitpazarı kapısından girer, Bedesten’e kadar o dolambaçlı yollardan yürürdü."

* * *

ŞİMDİ Sahaflar Çarşısı
bünye değiştirdi, özel ve Anadolu liselerine hazırlık test kitapları, Türkiye’yi, İstanbul’u tanıtan yabancı dildeki kitaplar bugün çarşının muteber konukları, eski kitaplar mazinin birer sessiz temsilcisi gibi vitrinlerde araya sıkışmışlar.

Sahaflık yaşıyor. Beyoğlu’nda, Kadıköy’de... Müdavimleri gene oralarda buluşuyorlar.

Simurg’da hálá dostlarla karşılaşmak mümkün.

Kitapları hafızalarına kaydedenlerin yerini bilgisayarlar aldı, iki tık tık ile bilgi edinebiliyorsunuz... Acaba? Hayır. Sahaf size o kitap hakkında öylesine bilgi verirdi ki, aradığınız kitap olup olmadığını o zaman fark ederdiniz.

Günümüzde sahaflarda artık müzayede geleneği sürmüyor. Onlar artık otel salonlarında, geçmiş zamandaki sahiplerinden de çok uzaklaştı.

Cavit Baysun’un bir yazısında belirttiği üzere, "kitap merakı gibi masum bir zevkin ne şiddetli ihtiraslara yol açtığına şahit olmayanları inandıramazsınız".

* * *

ÇARŞIYA
girince hemen çıkabilir misiniz? Şöyle bir ara verip dinlenelim, başka bir kitabın sayfalarına dalalım. Kitaptan ve hayattan dost çehrelerini anılar galerisinde ziyaret edelim.
Yazarın Tüm Yazıları