Sarıkamış Davos gibi

MUZAFFER Ergöz Hoca, bu kez Bodrum yerine Sarıkamış'tan geldi. Ergöz'ü, geçmiş yıllarda kayak dersi alanlar Uludağ'dan bilirler, daha sonra Bodrum'da sörf ve su kayağı hocalığı yaptı. Bir yıldan beri yine doğduğu bölgeye, kayak sporuna döndü.

Başkanlığını yürüttüğü Kültür Turizm Spor Derneği olarak Bursa'da eski belediye başkanı Erdoğan Bilensar'ın Rota Ofset'e bastırdığı 70x45 ebadındaki 'Şehitler Diyarı Sarıkamış' takvimini de getirmiş. Metinleri tarihçi Yüksel Bilici toparlamış; yeni özgün bilgi ve belgelerle...

Bilgisayarını açarak "Dans eden karlar ülkesinden sana fotograflar göstereyim" diyor. Bilindiği gibi Sarıkamış dünyada 'kristal kar'ı ile tanınıyor. Uludağ, Bolu, Kayseri'de nem oranı yüksek olduğu için örneğin kartopu yapılabilirken, Sarıkamış'ın karı 'toz' gibi olduğundan ele gelmiyor. Profesyonel kayakçıların en çok tercih ettikleri bir kar türü...

SÖRFTEN KAYAĞA

30 yıllık kayak hocası Ergöz'e, "Allah'ın dağında ne işin var?" diyorlarmış Bodrumlular; o da şöyle yanıt veriyormuş:

"Denizi eşkıyalar bastı, canımızı kurtarmak için dağa çıktık."

Bölgede 6 ay kayak yapılabilecek kar bulunduğunu söyleyen Muzaffer Ergöz, TOKİ'nin, yapmakta olduğu 320 daireden üç blok almış (52 daire); bunları dört yıldızlı bir otele çeviriyor. Şimdiden kayak sporu yapanları ağırlamaya başlamış.

"Eskiden Sarıkamış, Uludağ'da bilinen ünlü kayak hocaları ve milli takımın yarışçıları buradan çıkardı. Yıllar itibarıyla bu kaynak kurudu. Biz yeniden bu harmanı savurmaya başladık. Niye bir kış olimpiyatlarını Sarıkamış'ta düzenlemeyelim? Yeni yeni oteller yapılıyor. Sarıkamış'ta devletin yaptığı yatırım tutarı tam 1 milyar doları buluyor. Bu şaşırtıcı bir rakam değil mi? Yeni Vali Mehmet Ufuk Erden'in, bölgenin bu unutulmuşluğunu ayağa kaldırmak için çalışmalara başlamasını da çok önemsiyoruz."

DOĞUYA NEFES

Ergöz
devam ediyor:

"Özal döneminde, planı ve projesi hazırlanarak altyapısı ile 500 milyon dolarlık bir kayak merkezi ortaya çıkarıldı. Telesiyeji ünlü Avusturyalı Dopple Mayer firması yaptı; Avrupa'daki benzerlerinden hiç farkı yoktur. Karanlıkdere bölgesinde 4.5 milyon dolara mal olacak 2. pist de ihaleye çıkarılıyor. Olimpiyat Köyü felsefesi ile TOKİ'nin 100 trilyonluk Toplu Konut inşaatı bir yıl içinde bitiriliyor. Aynı yerde, Kafkas Üniversitesi'ne bağlı 3.000 öğrencili Turizm ve Spor Yüksek Okullarının inşaatı da tamamlandığı zaman bölgede paha biçilemez bir konsept ortaya çıkarılak, kayak dünyasına sunulmuş olacak. Bölgedeki yatırım bu nedenle 1 milyar doları buldu diyorum. Böylece aynı anda 30 bin kişinin kayak yapacağı Sarıkamış'ta yaşam değişecektir. Bu Türkiye için çok önemli. Ancak Davos gibi pansiyonculuğa önem verilmesi gerekiyor ki, Sarıkamışlı bu yatırımlardan para kazansın..."

İSTANBUL-PİST 2.5 SAAT

Peki Sarıkamış'a nasıl gidiliyor?

"Sabiha Gökçen ve Yeşilköy'den ve de Ankara'dan THY ve Atlas her gün uçak kaldırıyor Kars'a; Sarıkamış da 55 km uzaklıkta. Yani İstanbul'dan gelen bir yolcu 2.5 saat sonra piste ulaşabiliyor."

Ergöz'ün bir isteği de var:

"6-16 yaşları arasında 1000 çocuğumuza kayak öğretiyoruz; onların her türlü desteğe ihtiyacı var, özellikle de spor malzemesi... Güreş minderi, bisiklet, satranç, eşofman-ayakkabı, voleybol topu, kayak giysisi ve spor malzemeleri gibi... Önümüzdeki yıl aileler, dünyanın her tarafından çocuklarını Sarıkamış'a kayak için gönderebilirler."

Kulüp: 0474-413 70 90; muzafferhoca2000@yahoo.com

Başbakan ile Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının, iki yılda bir yapılan kış tatbikatı için yarın Sarıkamış'ta olacaklarını da hatırlatalım.

GÜNÜN SÖZÜ

"Hükümetin dünya görüşü ile Galatasaray'ınki bir değildir. Galatasaray laiktir ve güçlü olması işlerine gelmez."

(Prof. İzzettin Doğan)

Şekerpınar'da şeker gibi rant

ŞEKERPINAR'ın (Gebze) AKP'li Belediye Başkanı Cemalettin Balcı bugün hakkındaki iddiaları yanıtlayacakmış... Balcı'nın keyfi imar uygulamalarına karşı çıkarken "Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır" diyen eski Meclis üyesi İdris Demir, Hazine'nin yerlerinin ve Şekerpınar'lının hakkını yedirmeyeceğini belirterek şu soruları yöneltiyor:

"Acaba imar planlarında ranta dönük haksız uygulamalar ile belediye ve jandarma binaları, yeşil ve spor alanlarını altüst ettiği; Hazine'nin kıymetli yerleri ile kendi yandaşlarının kıymetsiz parsellerin yerlerini ’18 uygulaması’ ile değiştirdiği; ailesinin 200 dönüme yakın arazilerine kıymet artırıcı bir takım 'kentsel servis alanları'na yakın konuşlandırdığı ve bir dahaki seçimde "aday olmayacağım" dediğine göre bu makamı sonuna kadar kullanmayı amaçladağı sorularına da yanıt verecek mi? Kocaeli Milli Emlak'ın Müdürü bakalım bu duruma nasıl müdahil olacak?"

Bir ’yabancı’ doktorun önerisi

BEN Türkiye’de tıp fakültesini bitirip 2 yıl mecburi hizmet de dahil 10 yıl pratisyen hekim olarak devlet kurumlarında hizmet verdim.

1999-2003 arasında yasalara uygun bir prosedür izleyerek- yurtdışında ihtisas yaptım. Orada 'yabancı' doktor olduğum için birçok güçlükler yaşadım. Çözüm mümkündür. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 'merkezi denklik sınavı' yapılabilir veya tıp fakültelerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı'na bağlı olup ihtisas eğitimi veren hastanelere/kurumlara da 'denklik sınavı yapma yetkisi' verilebilir. Bunun için 'tıpta uzmanlık tüzüğü'ne bu yönde (eski tüzüğe tabi olanları da kapsayacak şekilde) bir madde eklenmesi yeter sanırım. Yine, 'yurtdışında ihtisas yapıp denklik sınavını verip uzmanlığa hak kazananlar, 1-2 yıl sağlık bakanlığının belirleyeceği bir devlet-sağlık kurumunda sözleşmeli olarak çalışır' şeklinde ek bir madde konması 'Doğu'da doktor açığı'na da bir nebze çözüm olur. Ben ve benzer konumdaki arkadaşlarım buna gönüllüyüz.

Sayın Bakan'dan bu soruna çözüm getirmesini diliyoruz.

Dr. O. YILMAZ

İthal doktor

BAŞBAKAN'ın 'ithal doktor' haberi ile sağlığımız üzerinde neler olabilir? Tabii ki, aylık kazancı bizim doktorlarımızın bir yıllık kazancına eşit olan, gelişmiş ülkelerin doktorları gelip bizde çalışacak değil. Olsa olsa Azerbaycan, Moldovya, Gürcistan ve Bulgaristan'dan eğitimi yetersiz ve bu ücrete razı (yıllık 10 bin $) hekimler gelir. Umut Can KAYA

Hepimiz intihar mı etsek acaba

BİR polis kardeşimiz intihar etmiş, Allah rahmet eylesin. Polisin intiharı tüm medyanın gündeminde; polis borç yüzünden intihar etti diye...

1.200 YTL maaş alan polis intihar etti ise 600 YTL alan memur ne yapsın? Hepimiz intihar etsek mi acaba? Türkiye'de sadece polis maaşları mı yetersiz? Tüm memur maaşları yeterli gibi haberlerin artık gerçekleri yansıtması gerekir. A.K.-'Küçük bir memur'

Biliyor musunuz

YUNANİSTAN’ın Evia adasında yaşayan yazar Kalomis Alexandros ve eşi Kalemi Eumorfıa'nın Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş'i ziyaret ederek kendi imkanlarıyla çıkardıkları 'Travelling Türkiye' kitabını hediye ettiklerini...

MASLAK'taki Atatürk Sanayi Sitesi'nin kurucularından, Menderes ve Demirel'in yakın dostlarından Nazmi Akbacı'nın cenazesinin, bugün Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazından sonra Zincirlikuyu'ya kaldırılacağını... Halis Toprak'ın biletiyle Londra'ya gitmesinin ortaya çıkması üzerine emekliliğini isteyen eski İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu'nun, TOBB'a danışman olduğunu...
Yazarın Tüm Yazıları