Sanatçılar ve yazarlar özeldir

Sanatçıların ve yazarların özel yaşamını merak edenlerin sayısı bir hayli fazla. Oysa bir edebiyatçının eserine bakmalı, metinlere yönelmeli. Doğru tercih bu değil midir?

Magazini sevenlerdenseniz doğru gelmeyebilir. Küçük bir ekleme yapabilirim. Bazı yazarların yaşamlarıyla yazdıkları arasındaki paralellikler, yaşamını da incelememizi gerektirir

Son günlerde okuduğum iki kitap, onların gizli dünyasını açıyor bize.
Alışılmış deyişle sıradan insanlarla, yazarlar, sanatçılar arasındaki fark, bana her zaman olağan gelmiştir. Yaratıcılığın insanı bilinenin sınırları dışına taşırdığını kabul ederim.
Tolstoy’un bir yazar için söylediğini doğrusu çok severim.
“Yazma konusunda benden yetenekliydi ama yazarı yazar yapan zaafları yoktu.”
Acaba bu farklara zaaf demek doğru mu? Çünkü insana ait hiçbir şey bana yabancı değildir, diyen yazar da haklı.
İki ayrı ciltte yayımlanan kitapların adlarını vereyim.
Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları ve Büyük Yazarların Gizli Hayatları.
Sırasıyla Jan Van Eyck, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Michelangelo Buonarroti, Caravaggio, Rembrandt, Vermeer, Goya, Jacques Louis David, Dante Gabriel Rosetti, Edouard Manet, James Whistler, Degas, Cezanne, Rodin, Claude Monet, Henri Rousseau, Van Gogh, George Seurat, Gustav Klimt, Edvard Munch, Matisse, Picasso, Edward Hopper, Diego Rivera, Marc Chagall, Marcel Duchamp, Escher, Magritte, Dali, Frida Kahlo, Jackson Pollock ve Andy Warhol’un hayatlarından gizli sahnelerin anlatıldığı Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları daha önce okurlarla buluşmuştu.
Ben bugün, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Büyük Yazarların Gizli Hayatları’ndan söz edeceğim.

ELLERİNDE CİN ŞİŞESİ

Anılar, anekdotlar, yaşamlarından kesitler, size o yazarı daha yakından tanıtacak.
Umarım o bilgiler sizin okumalarınıza da yararlı olur, başka yönlerini de keşfetmenizi sağlar.
Kitabın ilk sayfasında şu cümle yer alıyor: “Öğretmenlerinizin Size Büyük Yazarlar ve Şairler Hakkında Asla Anlatmadığı Şeyler.”
Giriş’i okuyunca, kitabın özelliği, bakış açısı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz:
“Edebiyat dünyasının efsanevi isimleri genellikle utangaç, sıkılgan kitap kurtlarınınkinden çok, ele avuca sığmaz Hollywood aktörlerininkini andıran hayatlar sürer. Uyuşturucu bağımlısı, kadın düşkünü, film yıldızı özentisidirler ve onları ellerinde tüylü kalem yerine yarı dolu bir cin şişesiyle görmeniz çok daha muhtemeldir.
Yazarlara dair bu yanlış inanışlarımız için sanırım öğretmenlerimize teşekkür borçluyuz. Onlar Ulysses’in uzun ve zorlu yollarını kat edebilmemiz için bizi cesaretlendirmeye kendilerini öyle adadılar ki, James Joyce’un tuhaf seks hayatından söz etmeyi unutuverdiler. Gerçi şimdi düşünüyorum da, belki de söz etmiş olsalar o yolları daha bir kolay kat ederdik. En azından Ulysses’i anlardık... Shakespeare’den alıntı yapmak gerekirse ‘Hakikat er ya da geç ortaya çıkacaktır’”

KİTAPTA HANGİ YAZARLAR VAR

William Shakespeare, Lord Byron, Honore de Balzac, Edgar Allan Poe, Bronte Kardeşler (Charlotte Bronte, Emily Bronte, Anne Bronte), Henry David Thoreau, Walt Whitman, Leo Tolstoy, Emily Dickinson, Lewis Carroll, Louisa May Alcott, Mark Twain, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, W.B. Yeats, H.G. Wells, Gertrude Stein, Jack London, Virginia Woolf, James Joyce, Franz Kafka, T.S. Eliot, Agatha Christie, J.R.R. Tolkien, F.Scott Fitzgerald, William Faulkner, Ernest Hemingway, Ayn Rand, Jean-Paul Sartre, Richard Wright, William Burroughs, J.D. Salinger, Jack Kerouac, Kurt Vonnegut, Toni Morrison, Sylvia Plath ve Thomas Pynchon.
Yaşamının ayrıntıları hâlâ tam olarak bilinmeyen Shakespeare’in gençliğinde, başkasının arazisinden tavşan ve geyik çaldığını, Lord Byron’un seks açlığını gidermek için cinsiyet farkı gözetmediğini, Edgar Allan Poe’nun hem alkolik hem kumarbaz olduğunu, Tolstoy’a, Ibsen’e, Zola’ya neden Nobel verilmediğini, Agatha Christie’yi bütün eşlerinin aldattığını, hemşerilerinin Faulkner’a ‘İşe Yaramaz Kont’ dediklerini biliyor musunuz?
Yaklaşık 40 yazarın hayatından sıradışı notların anlatıldığı kitapta Mario Zucca’nın keyifli illüstrasyonları yer alıyor.
Yazarların dünyasından aykırı, hüzünlü ve zaman zaman da eğlendirici notlar.

DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ

Mevlüt Çelebi Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı Zaro Ağa Libra
Aleksandr Sergeyeviç Puşkin Ruslan ve Ludmilla YKY
Semih Gümüş Öykünün Kedi Gözü Can Yayınları
Gary Marcus Kluge Remzi Kitabevi
Kemal Ateş Öğretemediğimiz Türkçe İmge Kitabevi
Yazarın Tüm Yazıları