“Sal”ata

Siz de benim gibi salatasız sofraya oturamayanlardan mısınız?

Haberin Devamı

Bizim evin akşam yemeklerinde mutlaka salata bulunur ve kazara bulunmazsa çocuklar ya da doktor hemen sorar; “Salata yemeyecek miyiz?”
Hemen hemen bütün dünya mutfaklarında yeri vardır salatanın. Bazıları İngilizler ve Amerikalılar gibi yemekten önce yerler salatayı, bazıları bizim gibi yemekle birlikte, bazılarıysa Fransızlar gibi ana yemekten hemen sonra.
Tabii dünyanın farklı yerlerinde farklı farklı malzemeler kullanılarak yapılır salata. Her ülke kendi coğrafyasında yetişen malzemeyi tercih eder.
Her ne kadar dünyanın diğer ucundaki sebzelere ulaşabiliyor olsak da, kendi coğrafyamızda, mevsiminde yetişmiş malzemeleri tercih ederiz. Çünkü salata yaparken taze, mevsiminde yetişmiş ürünleri kullanmak lezzeti artırır.
Salata kelimesinin kökeni Latince “sal”dır ve sal da tuz anlamına gelir. Tuz, salatanın sosuna katılan malzemelerden biridir ama sos malzemeleri yine ülkeden ülkeye, hatta bölgeden bölgeye farklılık gösterir.
Kimileri bizim gibi zeytinyağı, limon, sirke ya da nar ekşisini tercih eder, kimileriyse Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi tahini.

Haberin Devamı

PATATESLİ PALMİRA SALATASI

Kabuklu patatesleri iyice yıkayıp üzerlerine çıkacak kadar suyla yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Hafifçe ılık hale gelince kabuklarını soyarak derin bir kapta ezip püre haline getirin. Zeytinyağı, limon suyu, tuz, pul biber ve karabiberi ilave edip karıştırın.
Patates püresini üçe ayırıp birinci parçayı kabuklarını soyup rendelediğiniz havuçla iyice karıştırın. İkinci parçayı, başka bir kapta çok ince doğradığınız yeşil soğan, maydanoz ve dereotuyla karıştırın. Üçüncü parçayı da çok ince kıydığınız kırmızı lahanayla karıştırın.
25-30 santim çapında olan ortası delik bir kek kalıbının içini alüminyum folyoyla kaplayıp 2-3 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın.
Kırmızı lahanalı karışımı kalıba bastırarak yayın. Üzerine havuçlu karışımı, en üste de maydanozlu karışımı yayın. Üzerini düzeltin.
Yaklaşık 2-3 saat buzdolabında bekletip servis tabağına ters çevirin. Alüminyum folyoyu sıyırdıktan sonra mayonezle süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

MALZEME LİSTESİ

-5 adet orta boy patates
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber
-1 adet limonun suyu
-1 adet orta boy havuç
-1 adet taze yeşil soğan
-Yarım demet maydanoz
-Yarım demet dereotu
-1 su bardağı doğranmış kırmızı lahana
-Ayrıca 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları