Sahte para kurbanı olmayın

ALIŞVERİŞLERİN yoğunlaştığı yılbaşı, bayram gibi dönemlerde piyasaya sahte para ve piyango bileti süren şebekelerin fazla mesai yaptıkları artık bilinen bir gerçek. Ben de sizi yeni yıla bir gün kala sahte para konusunda dikkatli olmanız için uyarmak istedim.

Son olarak adı bende saklı kadın sürücünün başına gelmiş. Çankaya’da arabasını park ettiği otoparktan çıkışta, para üstü olarak, 50 liralık sahte banknot verilmiş. Durumu farketmiş. “Bu para sahte” itirazına rağmen otoparktaki görevlinin ısrarı üzerine parayı almak zorunda kalmış. Eve gelip dikkatli şekilde incelemesini yapınca paranın sahte olduğunu kesin olarak anlamış. Bana mail atan çok sayıda kişi de yakınlarının başına geldiğini belirterek, sahte parayla karşılaşılınca ne yapılması gerektiğini sormuşlar.

Sahte parayı iade etmeyin, polise bildirin

Öncelikle şunu bilmenizde fayda var.
Gerçek sanarak, aldığı paranın sahteliğini fark eden kişilerin, sahte parayı ve veren kişilerin eşkalini üç gün içinde Emniyet makamlarına bildirmeleri gerekiyor. Böyle bir durumda, haklarında herhangi bir soruşturma yapılmıyor. Grafoloji ve sahtecilik uzmanları ile Emniyet yetkililerini yapılması gerekenleri de bakın şöyle sıraladılar:

1- Sahte parayı aldığınız kişiye kesinlikle iade etmeyin.
2- Şahsın eşkaline ilişkin bilgileri, mümkünse kimlik bilgilerini ve hatta varsa otosunun plakasını ve diğer özelliklerini tespit etmeye çalışın.
3- Şahsı yapabilirseniz oyalayıp, bu sürede “155 Polis İmdat” veya en yakın polis birimini olaydan haberdar etmeye çalışın.
4- Sahte parayı güzel bir şekilde muhafaza edin. Sadece görevlilere teslim edin.
6- Sanık durumuna düşme korkusuyla ya da “neme-lazım” düşüncesiyle pasif kalmayın. Olayı sineye çekmeyin.
7- Yapılacak ihbarın, aranan bir kişi, şebekenin veya büyük bir olayın faillerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabileceğini unutmayın.

Paramızı koruyalım

Uzmanlar paranın devletin itibarını ve varlığını simgelediği için korunması gerektiğini de vurguladılar. Bu konuda da şu uyarılarda bulundular:
1- Parayı cüzdanda muhafaza edin
2- Buruşturmayın
3- Katlamayın
4- Yırtmayın
5- Üzerine yazı yazmayın
6- İğne ve benzeri araçlarla delerek yıpratmayın

Sahte para nasıl anlaşılır

Sahte para kurbanı olmamak için şöyle yapın:

Paraları tek tek sayın. Dolandırıcılar sahte parayı gerçek para içine aralıklarla koyuyor.

Kağıt kalitesine dikkat edin. Sahte paralarda kullanılan kağıdın kalitesi orijinal banknot’tan daha düşük ve üzerindeki resim ve yazılar daha soluk.

Hologram bandını kontrol edin. Paraya değişik açılardan bakıldığında, hologram bandının farklı renkler verdiğinin görülmesi gerekir.

Parayı ışığa tutun. Işığa bakıldığında paranın içindeki Atatürk resmi olmayan veya bozuk olan para sahtedir.

Sahte bir banknotu dikkatli bir bakışla çok kısa bir sürede ayırt edilebilirsiniz Biraz dikkat ve özenle sahte para kurbanı olmayın.

Hepinize mutlu yıllar.

İşte ilginç yöntemler

Sahte paranın piyasaya sürülmenin ilginç yöntemleri de var. Bunlar da şöyle:
1-Büfe, bakkal ve marketlerden alınan sigara, içki, çerez vs. karşılığında yüksek değerdeki sahte banknot kupürleri verilerek para üstünün gerçek para olarak alınması,
2-Araçlara alınan akaryakıt karşılığı benzin istasyonlarına verilmesi,
3-Sinema ve tiyatro gişelerine verilmesi,
4-Milli piyango bayilerine verilmesi,
5-Canlı hayvan ticareti yapan kişilere ve seyyar satıcılara verilmesi,
Taksi sürücülerine verilmesi,
7-Gazino ve eğlence yerlerine bahşiş ve hesap ödemesi olarak verilmesi,
8-Toplu ödemelerde para desteklerinin arasına az sayıda sahte para konulması.
Yazarın Tüm Yazıları