Sahte Milli Piyango biletlerinin öyküsü

KADIKÖY'den O.K. adlı okurumuzun Bağdat Caddesi'nde aldığı biletlerin sahte çıkması üzerine bir şebekenin varlığından söz etmiştik.

MP Genel Müdürü İhya Balat ile Bahçekapı Şube Müdürü Veli Pan aradılar... Olayın peşine düştüklerini söylediler; Bu arada İstanbul Mali Şube Müdürü Metin Aşık arayarak, daha önce Küçükçekmece'de basılan sahte biletlerle bağlantısı olduğunu ve duruma el koyduklarını söyledi.

MP Genel Müdürü İhya Balat, ‘‘İki personelimiz kendisini bir çiçekle ziyaret ederek özür dilediler; tam, yarım ve çeyrek üç bilet hediye ettiler’’ dedi. Ne yazık ki kötü niyetli kişilerin bu tür olaylarıyla her zaman karşılaştıklarını söyleyen Balat, ‘‘Bayilerimizi uyarıyoruz; ne tedbir gerekiyorsa yapıyoruz, polise bilgi veriyoruz’’ diye konuştu.

MP biletlerinin TMO tarafından ithal edilen fligramlı káğıda basıldığını, müşterilerin biraz özen göstermeleri halinde gerçek ve sahte biletlerin ayırt edilebileceğini anlattı. MP idaresi tarafından verilmiş kimlik kartları olmayan bayilerden bilet alınmaması uyarısında da bulundu.

Bu arada internet üzerinden oynanan ve gittikçe artan 'bahis' sitelerinin dünyanın sorunu olmaya başladıklarını, geçen eylül ayında Dünya Milli Piyango Birliği toplantısında bu konunun gündeme geldiğini de anlattı Balat... Ve ekledi:

‘‘Bu konuda BM çercevesinde bazı önlemler düşünülüyor. Bu sitelerin çökertilmesi için bazı girişimler bile gündeme geldi.’’

Sahtesine dikkat

MİLLİ Piyango idaresi, sahteleriyle mücadele için biletlerdeki belirgin özellikleri şöyle açıklıyor:

Sol alta bölümde bulunan kontrol numarası iki parmak arasında gezdirildiğinde rakamların kabarık olduğu hissedilir.

Işığa tutulduğunda bilet kağıdının dokusu içinde beyaz renkli yuvarlak içerisinde MP amblemli ‘‘Fligran'' vardır.

Ultraviole (UV) ışıkta mavi ve açık yeşil renkli parlayan ve kesik çizgiler şeklinde dağılımı bulunan elyaflar (3mm) görünür.

Kontrol yoksa şebeke soyar

OKURUMUZ O.K., kendisine gelen MP memurlarına sahte biletleri teslim ettiğini belirterek şunları anlattı:

‘‘Nezaket gösterip arayan genel müdürün konuşmasından şunu anladım. Hálá olayın içine hiçbiri girememiş zira... 70 trilyonluk biletin büyük bir bölümü tabiatıyla seyyar bayiler eliyle satılıyor. Bu normal, ancak koskoca idarenin bunları zaman zaman denetleyecek bir tek memur kadrosu yok. İstanbul'daki 30 personelin hepsi masabaşı, muhasebe memurları... Bu denetimsizlik var oldukça her yerde sahte bilet satışı korkusuzca devam eder. İşin yapısı ve tabiatı bu sahtekárlığı zorluyor, davet ediyor. Bu kadar bilet sattıracaksın, bir tek denetimcin olmayacak, alkışlar doğrusu bu kafaya bu zihniyete!.. Vatandaşa gözünü açsaydın demek, biletler sahte, kontrol et demek anlamsız. Bu durumda sahtekar şebekeler yeni makineler, yeni ekipler kurmaya devam edecektir. Bu paralarla vatandaş soyulur; paralar şebekeye gider.’’

Tavuk fiyatları borsa gibi oldu

İSTANBUL'dan bir okurumuz, tavuk fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekiyor. Bir market sahibi ile konuşmuş; kendisine ‘‘Tavuk ve piliç üreticileri kışın fiyatları düşürüyor, yazın artırıyor’’ demiş. Bir fiyat istikrarsızlığı olduğunu, ancak olayın gerisinde bazı oyunların bulunduğunu da anlatıyor.

Öğrendiklerini şöyle aktarıyor:

‘‘Fiyatlar kasıtlı aşağıya çekiliyormuş. Yazın 5 milyona piliç satarlarken şimdi 2 milyon civarında seyrediyor. Aslında büyük üreticilerin küçük üreticileri piyasadan silmek için yaptıkları arz-talep oyunlarıymış... Bunların içinde yabancı üreticiler de varmış.. Biliyorsunuz, gıdalarımız da yabancıların eline geçiyor; yerli gıda firmalarımız yutuluyor. Bir kartelleşme görülüyormuş. Gerçekten altı ay içinde fiyatlar borsa gibi bir inip bir çıkıyor. Rekabet Kurulu bu işlerle hiç ilgilenmez mi?’’

Emeklilik önerisi

OKURUMUZ Erdinç Aksu,
ilgili bakanlara çağrıda bulunuyor:

2004 yılında kamu kuruluşlarında çalışan personelin azaltılması için IMF'ye söz verildiğini biliyoruz. Memurların emekli olduktan sonra aldıkları ücretin %30 civarında düştüğü ve kimsenin de bu nedenle emekli olmak istemediği bilinen bir gerçektir. Kamu işçisini emekli etmek için yapılan teşvik uygulaması memurlar ve sözleşmeli personel için de uygulansa halen çalışan memurların büyük bir çoğunluğu emekli olacaktır.

Biliyor musunuz?

AKBİL sisteminde yolsuzluk yapıldığı yönündeki açıklamaları nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, makamı küçük düşürdüğü ve iftira attığı iddiasıyla Mehmet Bölük hakkında Beyoğlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı tazminat davasının reddedildiğini... Bölük hakkında daha önce de AKBİL'le ilgili olarak Tayyip Erdoğan ve Belbim'le ilgili tazminat davalarının da 'ret'le sonuçlandığını...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

BAKIRKÖY
yöresinde Galeria, Carousel, Atrium ve Town Center'den sonra Florya'da da Fly In adlı alışveriş merkezi açılış yapılmadan faaliyete geçti. İmara aykırı olduğu ve hava mania hattına girdiği söylenen bu yerin Başbakan Erdoğan tarafından açılacağı söyleniyor. Peki, buranın sahiplerinin Florya'daki diğer usulsüz inşaatlarından AKP teşkilatının haberi var mıdır?

AKP İstanbul örgütü, il başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun başkanlığında Abant'ta yarından itibaren 'Seçim Stratejileri' ile ilgili kampa giriyor.
Yazarın Tüm Yazıları