Sağlıkta ‘prim iadesi’ gerekli

SAĞLIKTA, problemler bitmek bilmiyor. Doktoru, eczacısı, hastanesi dahil herkes dertli. Vatandaşın sorunu ise daha da farklı.

Haberin Devamı

Açıkları kapatmak için sigorta sistemindeki gibi bir öneri

Bir tarafta, maaşından sürekli kesilen sağlık primine rağmen, yıl içinde doktora veya hastaneye dahi gitmeyen, diğer tarafta çok yüksek sağlık harcamalarında bulunan iki ayrı kitle mevcuttur.
Bu iki kitle arasındaki eşitsizlik, sağlık harcamalarındaki artışı da tetiklemektedir.
Tıpkı, diğer sigorta dallarındaki ‘hasarsızlık indirimi’ gibi, sağlıkta da ‘prim iade’ sistemini gündeme getirmek gerekmektedir.
Doktora, hastaneye giden gitsin!
Giden için bir problem yok!  
Ancak, yıl içinde prim ödediği halde, herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeyen ve devlete yük getirmeyenler için ‘iade’ sistemi devreye sokulursa, gereksiz yere veya ‘Nasıl olsa bedava!’ mantığı ile hareket edenlerinde, ‘iade’ imkânından faydalanmak için daha dikkatli davranacağı muhakkaktır.
Böyle bir sistemi ‘yeşil kart’ sahibi vatandaşlarımıza da uygulamak mümkündür.
Yeşil kart sahibi olmasına rağmen, yıl içinde sağlık harcamasında bulunmayan vatandaşa ödenecek teşvik priminin, “Sağlık güvencesi var” diyerek sürekli hastanelere giden vatandaşlar için de bir ‘fren’ görevi yapacağı ve söz konusu primi alabilmek için gereksiz yere hastanelere gitmeyeceği düşüncesi, projeye dönüştürülmelidir.
Nitekim, böyle bir projenin ilaçta da tasarruf sağlayacağı ve toplum duyarlılığını arttıracağı açıktır.       
Hasan KILAVUZ
Eski Vakıflar Bankası Genel Müdürü

Haberin Devamı

KOPYA haksızlığını gidermek için Şubat 2011’de de mutlaka atama bekliyoruz.
K.K.

İstanbul itfaiyesinde yangın var!

İTFAİYECİLERİN başı ne zaman sıkışırsa bize başvururlar. Muhafazakâr kesim kendilerinin sorunları ile ilgilenmezler. Bir grup itfaiyeciden son not özetle şöyle: “İstanbul İtfaiyesi 4 yıldır kötü yönetim şeklinden dolayı sürekli personel kaybetmektedir. 2006–2010 yılları arasında toplam 425 memur personel başta Antalya, Ankara, Bursa, Kocaeli ve diğer iller olmak üzere tayin almışlardır. Arkadaşlarımızın İstanbul İtfaiyesinden ayrılmalarının Sebepleri; İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan’dır. Kimse ile görüşmez sorunları çözmez. Yani kurumda huzur kalmamıştır. Dedikodu çoktur.
Kurumda adam kayırmacılık çoğalmış disiplin bozulmuştur. İstanbul itfaiyesinin tecrübeli elemanlarını kaybetmesi büyük bir kayıptır. Sayın Kadir Topbaş’a sesimizi duyurmak istiyoruz. Ya başımızdaki Daire Başkanı ve Müdürleri değiştirsin, itfaiyeye huzur gelsin ya da başka illere tayin olmaya izin versin.”

Haberin Devamı

Nispetiye’nin ruhsatsızları

BEŞİKTAŞ Nispetiye Caddesi, No: 13 ve 17’ye bakarsanız, iki eğlence yerini görürsünüz.. Birincisi kebapçının bahçesidir; orası şimdi ünlü bir sanatçının çalıştırdığı eğlence kulübüdür. İkisi de ruhsatsızdır. Biraz hak aramaya kalkarsanız “Bize bir şey olmaz, kimse yıkamaz” denilebilmektedir. Şikâyet edilen Beşiktaş Belediyesi neden ses çıkarmamaktadır. Encümen üyeleri korkuyor mu yoksa? Levent Karakolu, bu yerlerin ruhsatlarının olup olmadığını bilmiyor mu? Şikâyetçiler, Beşiktaş Kaymakamlığı’nın burasını kapatmadı mı? Yani bir takım güçlere karşı hak aranmıyor. En sonunda Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun müdahale etmesi mi gerekiyor. Kendisinden rica ediyoruz; olayı araştırırsa ‘eşkiya’nın izini bulabilir.

Haberin Devamı

11 dalda yarış

ERZURUM’da Üniversite Kış Oyunları’nda kaç dalda yarış yapıldığını soran okurlarımıza, organizasyon komitesinden yanıt:
Alp Disiplini, Biatlon, Buz Hokeyi, Curling, Kayakla Atlama, Kayaklı Koşu, Kuzey Kombine, Snowboard, Serbest Stil Kayak, Artistik Paten, Short Track (sürat pateni) olmak üzere 11 dalda...

Savcıları göreve kim çağıracak

ÜLKE TV’de gazeteci Turgay Güler, Baykal’a kaset skandalı ile ilgili şok iddialar ortaya attı! Acaba Cumhuriyet Savcılarımız Ergenekon davasındaki iddialara gösterdikleri duyarlılığın onda birini bu konuda gösterebilecekler mi? Acaba Sayın Kılıçdaroğlu bu iddialar karşısında CHP içindeki hain iddiaları için savcıları göreve çağıracak mı?
Baykal şimdilik susuyor ama uğradığı haksızlık da gün gibi aşikâr! Eğer bu hain kaset suikastına CHP içinden de bulaşanlar var ise, Brütüs’lerin deşifre edilip, yargıya hesap vermeleri farz olmuştur. Seçim öncesi internet sitelerine düşmesi muhtemel ses kayıtları ile kasetçilerin deşifre olması, istifalar ile geçiştirilemeyecek kadar ağır bedeller ödetir ve CHP’ye telafisi olmayan zararlar verir.
CHP’li bir genç olarak, Baykal’ın hakkını Baykal’a vermek gerektiğini düşünüyorum. Sorumlular derhal hesap vermeliler.                     Engin BALIM
CHP Çankaya üyesi bir genç

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ölümünün 32. yıldönümünde Abdi İpekçi’yi ve tüm öldürülen gazetecileri anmak için bugün Basın Müzesi’nde 14.00’te bir ‘Öldürülen Gazetecileri Anıyoruz’ başlıklı bir panel  düzenlendiğini (Konuşmacılar: Orhan Erinç, Turgay Olcayto, Altan Öymen, Hıfzı Topuz, Nedim Şener, Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi ve Şükran Soner)...

Yazarın Tüm Yazıları