Sağlıklı yaşamın bu yılki yol haritası

Daha iyi, güzel ve kaliteli bir hayat her şeyden önce "mükemmel bir sağlık" ile mümkündür.

Bunun için sağlığınızı dikkatle izlemeli, sağlık kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Yeni bir yıla başlangıç, mükemmel bir sağlık yolculuğuna

çıkmanız için en uygun zamandır. Mükemmel sağlığa yolculukda çok bir zaman ve para gerekmiyor.

İşte size bir yol haritası...

KAN BASINCINIZ NORMAL Mİ

18 yaşından sonra her iki yılda bir kan basıncınızı ölçtürmelisiniz. Bu ölçümleri 50 yaşından sonra yılda bir defaya indirmelisiniz. Kan basıncınız tekrarlanan ölçümlerde 135-85 mmHg’nin üzerinde ise doktorunuzla görüşmeniz de fayda var.

KAN YALAN SÖYLEMEZ

Kan tetkikleriniz, kolesterol, şeker, trigliserit, tiroit hormonu, testesteron, östrojen, ürik asit, selimantasyon (ve daha pek çok şey...) düzeyleriniz sağlığınızın en güvenilir şahitleridir. Özellikle kolesterol ölçümünü ihmal etmemelisiniz. İlk ölçüm 20 yaş civarında yapılmalıdır. Eğer normal sınırlarda ise her beş yılda bir tekrarlanmalıdır. 50 yaşından sonra aralıklarla total kolesterol, trigliserit, HDL ve LDL kolesterol ölçümleri yapılmalıdır.

BAĞIRSAK TETKİKİ

Kalın alın bağırsak (kolon) tetkikini (kolonoskopi) ihmal etmeyin. Kalın bağırsak kanserlerinin ve kansere öncülük eden bazı değişimlerin erken tanısı için "sigmoidoskopik" ve "kolonoskopik" incelemelere 50’li yaşlarda başlanmalıdır. İlk testler normalse 3-5 yılda bir takip yeterli olabilir.

DİŞLER ÇOK ÖNEMLİ

Diş eti hastalıkları ve diş çürükleri kalpten böbreğe kadar pek çok organ ve dokunun fonksiyonunu bozmakta, yaşam kalitesini azaltmaktadır. Diş eti hastalıkları olanlarda kalp krizi ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalar var. Mümkünse 6 ayda bir, en azından yılda bir kez diş hekimine dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

GÖZLERİ UNUTMAYIN

Gözleriniz size yaşlılıkta da yol gösterecektir! Göz sorunları sadece göz hastalıklarının değil, başka sistemik hastalıkların da ilk işaretleri olabilir. Şeker hastalığının, romatizmal sorunların, bağışıklık bozukluklarının, bazen önce gözde sorun yarattığını unutmayın.

CİLT SORUNLARI

Cilt kanseri çok önemli bir yaşlılık problemidir. Yaşlanma sürecinde cilt sorunları artmakta, cilt kanseri olasılığı yükselmektedir. Güneş ışınlarına fazlaca maruz kalanlarda düzenli cilt muayeneleri daha da önemlidir. Özellikle melanomlar dahil olmak üzere deri kanserlerinin erken teşhisi için 50 yaşına kadar 3 yılda bir, 50 yaş sonrasında ise her yıl deri muayenesi gerekebilir.

PROSTAT VE TESTİS

Erkekler için prostat ve testis incelemesi şart! Prostat bezi büyümesi yaşlanma sürecinin en önemli sorunlarından biri haline gelebilir. İri bir prostat bezi, sosyal hayatı ve uykuyu bozacak ölçüde ciddi düzeyde idrar sıklığı ve kontrolü problemine yol açabilir. Erkeklerde prostat kanserinin erken teşhisi için prostat bezi muayenesi, PSA testi ve gerekiyorsa ultrasonografi gibi ileri araştırmaların belirli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Özellikle kardeşinizde veya babanızda prostat kanseri saptanmışsa bu tetkikler daha da önemsemelisiniz. Genellikle 50 yaş üzeri erkeklerde her yıl uygulanması belirtiliyorsa da, tetkik sıklığı size göre tespit edilecektir.

KADINA PAP SMEAR TESTİ

Kadınlarda PAP Smear testi her yıl gerekiyor. Rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin erken tanısı için gereklidir. Özellikle cinsel yolla bulaşan viral bir hastalık geçirilmiş ise, birden fazla seks partneri varsa, sigara kullanılıyorsa bu test çok önemlidir. İlk PAP Smear testi 18 yaşında yapılmalı, daha sonra her 1-3 yılda bir tekrarlanmalıdır.

MEME MUAYENELERİ

Kadınlarda meme muayenesi ve mamografik incelemeler yaptırmak şart! Kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için ergenlik çağını takiben her ay periyodunuzu tamamladığınız gün, göğüslerinizi elinizle kendiniz kontrol etmelisiniz.

KULAĞINIZ İŞİTİYOR MU

İşitme kaybı yaşlanma sürecinin beklenen bir sonucudur. Ama bazen hızlı ve beklenenden daha ağır olabilir. Yavaş ve ilerleyici olduğundan gözden kaçan bu sorunu erken tanımak çok önemlidir. Kulak çınlaması, uğultu ve işitme azlığı sorunu varsa daha erken, yoksa 50 yaşından sonra ortalama iki yılda bir işitmenizin değerlendirilmesi gerekiyor.

LABORATUVAR TESTLERİ

Radyolojik incelemeler ile periyodik olarak akciğer ve karın içi organlarınızın gözden geçirilmesinde fayda vardır. Kan şekerinize, ürik asit, kolesterol ve trigliserit düzeylerinize, böbrek, karaciğer ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarınıza elektrolit, vitamin ve mineral düzeylerinize ait bilgiler önemlidir.

İyi ve sağlıklı yaşamak ne demek

Bu sayfada iki şeyi çok sık okuyorsunuz: Sağlıklı olmak ve iyi yaşamak. Aslında ikisi bir bütünün ayrılmaz parçalarıdır. Sağlıklı değilseniz iyi yaşayamazsınız, iyi yaşamayı beceremiyorsanız sağlığınızı da koruyamazsınız. İyi yaşamak nedir? Bu soru bugün en çok konuşulan ve kafa karıştıran şeylerin başında geliyor. İyi yaşamayı bazıları zenginlik, varlık, büyük evler, güçlü ve geniş arabalar, yatlar, katlar, sınırsız araziler, ormanlar, adalar, kıyılar yani maddi zenginlik gibi düşünüyor.

Oysa iyi yaşamak, bunlardan çok daha kolay, sıradan ve ucuz bir şeydir. Bazen başı ağrımamak, dişi zonklamamak, midesi kazınmamak, reflüden bunalmamak, bazen iyi ve kesintisiz bir uyku uyuyup sabaha sorunsuz ve dinç uyanmaktır. İyi yaşamak, sağlam bir dize, çalışan bir kol ve ele, idare edecek kadar bir belleğe sahip olmaktır. Rahat nefes alıp vermek, yeteri kadar duymak, görmek, inanmak, güvenmek ve sevmektir.
Yazarın Tüm Yazıları