Sağlıklı mısınız?

Geçtiğimiz hafta Bursalı bir okurumdan koca bir zarf ve kısa bir mektup geldi. Zarfın içinde tahlil raporları vardı ve okurum “tahlillerini incelememi, şikâyetlerini değerlendirmemi” istiyor ve özetle şu soruya yanıt arıyordu: Sağlıklı mıyım?

Haberin Devamı

Sağlık hikâyesini etraflıca dinleyip, detaylı bir fiziksel muayene yapıp, sonra da tam bir sağlık incelemesinden geçirdiğiniz birine bile “Maşallah turp gibisiniz!” demek kolay değildir. Ama yine de okurumun mektubunu bahane ederek size sağlığa ilişkin bazı bilgileri aktarmakta fayda gördüm.
Bana sorarsanız, kendini iyi hissederek yaşamak, mutlu ve huzurlu bir hayat sürmeye odaklanmak, formda ve dinç kalma konusunu ciddiye almak bir yaşam tarzıdır.

İdeal sağlığa kavuşmak ve bunu devam ettirmek sanıldığı gibi zor bir iş de değildir. Biraz dikkat eder, bazı hataları tekrarlayıp durmazsanız, ek bir gayret göstermeseniz bile sağlığınız bozulmayacaktır. Çünkü her insan sağlıklı olmak üzere planlanmış bir yapıya sahiptir. Çok özel istisnalar dışında...

Haberin Devamı

DR. ALİ MÜŞERREF NE DİYOR?

“Eğer yeterli enerji miktarına sahip olduğunuzu hissediyorsanız, bağırsaklarınızı düzenli olarak boşaltıyor, idrar yaparken herhangi bir problem yaşamıyorsanız, iştahlı ve düzenli yeme hissine sahip biriyseniz, sorunsuz bir hazım yeteneğiniz varsa, derin ve yeterli süreli bir uyku alışkanlığınız varsa ve çoğu sabah dinlenmiş uyanıyorsanız, günlük görevlerinizi yerine getirirken yorgunluk ve stres hissi yaşamıyorsanız, net, berrak ve yeterince odaklanabilen sağlam bir akla sahipseniz, keskin, kısa dönemli bir belleğe ve yaşınızla uyumlu bir hatırlama yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız, çevre-iklim değişikliklerine, seyahatlere çabuk uyum sağlayabilen bir vücudunuz varsa” bu durumun ciddi düzeyde bir “sağlıklılık ve sağlamlık hali” anlamına geldiğinden emin olabilirsiniz. Bu özeti, ünlü hekim Dr. Ali Müşerref’ten aktardım.
Benim sağlıklı bir sağlamlık halinden anladığım da Dr. Müşerref’inkilerle birebir örtüşüyor. Dengeli ve dingin bir ruhsal yaşamınız olduğunu düşünüyorsanız, stresten uzak, sakin, ılımlılığı ve olumlu düşünceyi ilke edinen, iyimser bir ruh yapısına sahipseniz yukarıdaki tarifin içine girmeniz daha da kolaylaşacaktır.

HAYAT DEDİĞİMİZ ŞEY

Daha önce de yazdım: Hayat dediğiniz iyi, güzel, huzurlu ve sağlıklı olmalıdır. Dengeli bir iyilik hali, zihnin ve vücudun zaten doğuştan ve doğal vasfıdır, beklenen durumudur. Dengeli bir vücut enerji dolu ve sağlıklı, dengeli bir zihin açık ve yeni deneyimlere açıktır.
İsterseniz bu güzel yaz güneşinin altında “Yaşasın Hayat” kitabımdaki o eski cümleleri bir kez daha tekrarlayalım:
Hayat dediğiniz, dans gibi eğlenceli ve keyif verici olmalıdır. Dansınızın amacı müzik bitene kadar odayı arşınlamak değil, müzikten, hareketten ve dansınıza eşlik edenlerden ve özellikle birlikte dans ettiğiniz eşinizden keyif ve zevk almaktır. İyiliği ve sağlığı gündelik hayatınıza dâhil etmek ise hayatla yaptığınız danstan zevk almanızı kolaylaştıracaktır.

Yazarın Tüm Yazıları