Sağlıklı beslenmek için bakliyat

Ne mutlu bize ki, halk mutfağında nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, bulgur ve aşurelik buğday sıklıkla kullanılıyor.

Haberin Devamı

Tüm bu bakliyat çeşitlerinde vitamin, mineral ve temel beslenme öğelerinden yüksek oranlarda bulunması da çok mutluluk verici. Pek çok beslenme uzmanı da bizim bakliyatlar için “İnsan sağlığı açısından tartışmasız çok faydalı” diyor.
Bir kere, tüm bakliyat ürünlerinde protein, kalsiyum ve demir gibi vücudumuzun en çok ihtiyacı olan temel beslenme öğeleri var. Ayrıca hepsi de enerji kaynağı bu bakliyatların. Yani bize güç veriyorlar.
Bakliyatların şahı olan yeşil mercimek, protein açısından etin yerini tutabilecek kadar iddialı. Bitkisel protein oranı çok yüksek olan mercimeğin hazmı da çok kolay. Kırmızı mercimek ise özellikle kansızlığa birebir.
Benim şeker fasulye dediğim, kimilerininse dermason ya da horoz fasulye dediği kuru fasulye, özellikle kalsiyum, fosfor ve demir açısından zengin bir besin.
Bakliyatlardan söz ederken B vitamini bakımından çok zengin ve lifli bir bakliyat olan bulguru da anmadan geçmemek lazım.
Çok sevdiğimiz kısır, mercimekli köfte gibi yemeklerimize domates, maydanoz, yeşil biber ve taze soğan gibi C vitamini açısından zengin sebzeler eklememizin ve yanında da ayran içmemizin yine çok doğru bir beslenme şekli olduğunu da söylemeden edemeyeceğiz. Çünkü uzmanlar, kuru baklagilden ve bulgurdan yapılan yemeklerin C vitamini sağlayan taze sebze ve yoğurtla birlikte tüketilmesinin kansızlığı önlediğini söylüyor.
Tabii ki sağlıklı beslenmek demek, sadece yukarıda bahsettiğimiz bakliyatları tüketmek demek değil. Et, tavuk, balık ve yumurta yiyerek protein ihtiyacımızı da karşılamamız gerekiyor. Süt ve sütten yapılan yiyecekleri de unutmamak gerek. Çünkü kemik ve dişlerin yapısını oluşturan kalsiyumun en önemli kaynağıdır süt ürünleri.

Haberin Devamı

ETLİ YAZ TÜRLÜSÜ

Arpacık soğanları soyun. Biberlerin sap ve tohumlarını ayıklayıp iri halkalar halinde dilimleyin. Mantarları yıkayıp süzdükten sonra uzunlamasına ikiye üçe bölün. Domatesleri soyup iri kuşbaşı et şeklinde doğrayın.
Yıkadığınız etleri bir tencereye koyun. Üzerine 8 su bardağı kadar su ilave edin. Etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. (İsterseniz düdüklü tencerede haşlayın.)
Zeytinyağını başka bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Soğanları soyup bütün olarak tencereye aktarın. İyice yumuşayıncaya kadar, 5-6 dakika kavurarak kızartın. Biberleri ve mantarı katıp karıştırarak 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
Haşlanan etleri suyuyla birlikte kavrulmakta olan soğanların üzerine  ekleyin. Domatesleri de katın. Tuz ve pul biberi ilave edin.
Kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak pişirip ocaktan alın.
Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi
- 1 kg kuşbaşı kuzu eti
- 8 su bardağı su
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 8-10 adet arpacık soğan
- 2 adet yeşil çarliston biber
- 2 adet kırmızı uzun tarhana biberi
- 8-10 adet taze kültür mantarı
- 2 adet domates
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları