Sağlık olsun

Bir anda oldu. Hızla yürüdüğüm için vücudum adeta buhar makinesi gibi çalışıyordu.

Kat kat giydiğim giysileri çıkartırken bir yandan da odayı havalandırayım demiştim. Bir anda oluverdi. Hasta oldum. Eskiden hasta olmama aldırmaz, ilaç desteğiyle ayakta geçirmeye çabalardım ama şimdi fikrim değişti. İnsan dinlenmesine izin verdiğinde hem hastalığın etkilerinin geçmesi daha kısa sürüyor, hem de dinlenen bünye hastalık sonrası eskisinden daha da güçlenmiş başlıyor hayata. Sonuçta hastalıklara çeşitli sebeplerden vücudumuza giren mikroplar neden oluyor. Vücudumuz da onları sistemimizden uzaklaştırmak için çalışıyor. Ben doktor tavsiyesiyle kullandığım ilaçlara ek olarak, elimden geldiğince bağışıklık sistemimi güçlendirici etkisi olan taze sebze ve meyvelere yöneldim. Ayrıca çeşitli bitki çayları üşümüş olan içimi ısıttı, üstelik terlemeyle ve diyareyle kaybettiğim suyu geri kazanmama yardımcı oldu. Geçmiş olsun dileklerinizi duyar gibiyim; sağ olunuz, ben iyiyim merak etmeyin. E, hayat bu, hastalıklar olmadan iyi olmanın değerini anlayamıyor insan bazen. Sağlıcakla kalın.

Fırında peynirli mezgit balığı

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

6 parça mezgit fileto

1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

6 parça orta yağlı beyaz peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde)

6 dilim domates (halkalar halinde dilimlenmiş)

2 adet yeşil sivri biber

8-10 adet tane karabiber

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Mezgit balığını balıkçınıza fileto olarak hazırlatın. Yani kılçık, kemik ve derilerini çıkarttırın. Balık parçalarını yıkayıp süzün. Kibrit büyüklüğünde 6 adet beyaz peynir hazırlayın. Domatesleri yarım santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Sivri biberleri incecik doğrayın. Orta boy bir fırın kabını sıvıyağla yağlayıp, balık parçalarını aralarında boşluk bırakarak kaba yerleştirin. Balık parçalarının üzerlerine sırasıyla beyaz peynir, domates ve sivri biber yerleştirin. Kremayı büyük bir kaseye aktarıp çatalla 1-2 dakika kadar çırptıktan sonra balıkların üzerine gezdirin. Üzerlerine tane karabiber serpin (peynir tuzlu olduğu için tuzu serpmenize gerek yok). Balıkları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında peynirler eriyinceye kadar, 25 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servis yapın.

Markiz’in saadet pastası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

1 adet kakaolu veya sade kek (pastaban)

1 su bardağı dolusu vişne kompostusu (vişne reçelinin tanelerini de kullanabilirsiniz)

1 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı dolusu neskafe

2 yemek kaşığı dolusu tozşeker

Varsa 2 yemek kaşığı dolusu konyak veya viski

Krema için

4 su bardağı süt

2 yemek kaşığı dolusu un

6 yemek kaşığı tozşeker

2 paket vanilya

3 adet yumurtanın sarısı

1 paket labne peynir (200 gr)

Kalp şeklinde bir karton hazırlayıp 2 parçalı hazır keki kalp şeklinde kesin. Keki ıslatmak için, 1 su bardağı ılık suyun içine tozşeker ve neskafeyi koyup karıştırın. Varsa konyak ya da viskiyi de ilave edip şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kekin 2 parçasını da bu neskafeli karışımla ıslatıp bir kenarda bekletin. Kremayı hazırlamak için; süt ve unu küçük bir tencereye aktarın. Üzerine tozşeker ve vanilyayı ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp, henüz sıcak haldeyken yumurta sarılarını teker teker ekleyerek mikserin yüksek devriyle çırpın. Üzerine 1 paket labne peyniri de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Islak haldeki kekin bir parçasını servis tabağına yerleştirin. Üzerine 6-7 yemek kaşığı kadar krema sürün. Vişne tanelerini kremanın üzerine sıraladıktan sonra kekin ikinci parçasını üzerine kapatın. Kalan kremayı üzerine yayıp pastayı renkli şekerlemelerle süsleyerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları