Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Nabız sayım yüksek

20 yaşında üniversite öğrencisi bir gencim. Ne zaman nabzımı ölçsem, 90-100 arası bir rakam çıkıyor. Bu rakamın yüsek olduğunu, normalinin 70-80 arasında olması gerektiğini duydum. Kalbimde ağrı ya da tıkanma hissetmiyorum. Yüksek nabız ne gibi problem yaratır? Kalbimde var olan bir hastalığın belirtisi midir? Burak SUNAÇ

NABIZ, kalbin atımlarının atardamarlarda yaptığı dalgalanmalardır. Yani nabız sayısı, kalbin atım sayısını da gösterir.

Kalp, vücudun kan ihtiyacına göre değişken sayılarda çalışabilir. Dinlenme zamanında vücudun oksijen ve enerji harcaması az olduğu için daha yavaş çalışırken, bedensel çalışma, koşma gibi efor harcaması sıralarında artan bu ihtiyacı karşılayabilmek için daha hızlı çalışır. Benzer şekilde sinirlenme ve heyecanlanma gibi stresin arttığı hallerde de nabız hızlanır. Bu nedenle nabız sayısının istirahat sırasında ölçülmesi daha uygundur.

Yazınızda belirtmemiş olmakla beraber 90-100 civarındaki nabız sayısının istirahatte ölçüldüğünü kabul ederek cevabımı ona göre vermek istiyorum. İstirahat sırasında nabız sayısının sürekli olarak normalin üzerinde olması ya kalbin kan pompalama sorununu ya da tiroid bezinin aşırı çalışmasını düşündürür.

Kalp, her atımda belirli bir hacımda kan pompalar. Eğer kalp, kapaklarında bir bozukluk ya da benzeri bir soruna bağlı olarak her atımda olması gerekenden az kan atıyorsa, vücudun ihtiyacını karşılayabilmek için nabız sayısını arttırarak bu açığı kapatır. Böyle bir durum varsa efor harcaması sırasında nabız daha da artacağı ve belki de buna rağmen vücudun kan ihtiyacını karşılayamayacağı için aşırı çarpıntı ve nefes nefese kalmak denilen türde nefes darlığı görülür. Siz bu tür bir şikayetten bahsetmediğiniz için, kalbinizle ilgili bir sorununuz olduğunu sanmıyorum.

Böyle olunca tiroid bezinizin fazla hormon salgılaması demek olan hipertiroidi hastalığı hatıra gelir. Hipertirodi nedeniyle hızlanan metabolizmaya bağlı olarak, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük ve terleme, sinirlilik, ellerde titreme gibi belirtiler olabilir. Hipertiroidinin anlaşılabilmesi için doktorun muayenesi yanında, kandaki tiroid hormonlarının düzeylerinin de belirlenmesi gerekir. İç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurduğunuz taktirde gerekli tetkikleri yaparak durumunuzu aydınlığa çıkaracaktır.

Bebeğe ve anneye zararı var mı?

4O yaşında olan eşim, 14 haftalık hamile. Bebeğin özürlü (özellikle. Down Sendromu) olup olmadığının belirlenmesi ile ilgili, su alınması gerekiyormuş. Bunun bebeğe ve anneye bir zararı var mı? C.K.

ÖZELLİKLE ileri yaşlardaki gebeliklerde, Down Sendromlu çocuk doğma oranı yükselmektedir. Down Sendromu, Mongoloid çocuk olarak da bilinen özürlü çocuk doğması demektir. Bunun erken dönemde anlaşılabilmesi için Amniosentez olarak adlandırılan işlem yapılır. Bu işlemde, bir iğne ile rahim içinde bulunan ve bebeğin de içinde yüzdüğü, amnios adlı sıvıdan bir örnek alınır ve kromozom yapısı açısından incelenir.Amniosentez ile Down Sendromu dışında, kalıtımla geçen bazı bozuklukları erken teşhis etmek mümkün olabilmektedir.

Eğer tedavisi mümkün olmayan bir sorun varsa, bebek gelişmeden kürtaj yapılarak gebeliğe son verilebilir. Amniosentez işleminin ne bebeğin ne de annenin sağlığı açısından bir sakıncası yoktur.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları