Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Felç zamanla geçer mi?

E. Y. / İSTANBUL

Kızınızın geçirdiği hastalıktan sonra kalan felcinin büyük oranda iyileşmesi sevindirici bir durum. Yapılan tetkiklerde bacağına giden sinirlerde kumanda etme görevinde azalma olduğu görülmüş. Bunda, geçirdiği ameliyatın ne oranda etkili olduğunu, muayene sonuçlarını bilmeden söylemek pek mümkün değil. Geçirdiği felçin üzerinden 14 yıl geçtiğine göre sinirlerin kumanda görevindeki aksamanın düzelmesinin mümkün olduğunu sanmıyorum. Eğer bacağını sistemli egzersizlerle çalıştırırsa, gerek bacakları arasındaki kalınlık ve gerekse güç farkının büyük ölçüde azalacağını sanıyorum. Bunun için fizik tedavi uzmanı bir doktorla görüşmenizde yarar var.

Miyom ağrı yapar mı?

L. A. / ANKARA

Miyom, rahimde yer alan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Hastalığın belirtileri, miyomun rahim duvarının içinde, dışında ya da duvar içinde yer almasına ve büyüklüğüne göre değişir. Ancak bu denli şiddetli bir karın ağrısını da miyoma bağlamak pek mümkün gözükmüyor. Çok küçük olan miyomunuz 1991 yılından bu yana büyüme de göstermediğine göre hemen ameliyat görüşüne de katılmak mümkün değil. Miyom için belirli aralıklarla kontrol olmanız ve büyüme görüldüğü taktirde ameliyatı düşünmenizi, ancak karın ağrıları için yeniden tetkik yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Bu tetkiki, iç hastalıkları uzmanı bir doktorun denetiminde yaptırmanızın daha uygun olacağını düşünüyorum.

Cildim sertleşiyor

E. DURAK / ANKARA

Skleroderma hastalığı, tıp dilinde kollajen doku hastalıkları olarak adlandırılan gruptan bir hastalıktır. Romatizmadakine benzer mekanizmalarla gelişen ve bağ-destek dokusunu etkileyen bu hastalıklardan sklerodermada özellikle ciltte sertleşmeler ortaya çıkar. Derinin gerilip elastikliğini kaybetmesi ile kendini gösteren bu hastalıkta hastanın yüzündeki hatlar kaybolup bir maske görüntüsünü alması, eklem civarındaki cilt ve diğer dokuların elastikliğini kaybetmesiyle de hareket zorlukları ortaya çıkar.

Hastalığı tümden ortadan kaldırmak pek mümkün değilse de, kontrol altında tutmak imkanı vardır. Üniversite hastanelerinden birinin Romatoloji servisine muayene olmanızı tavsiye ederim. Buranın takibi altına girerseniz, hastalığın gösterdiği aşamalara uygun tedavilerle başarı sağlamak mümkün olabilecektir.



Yazarın Tüm Yazıları