Sade ve bereketli

Misafirperverliğiyle ünlüdür Türk insanı.

Bu haklı bir ündür bence ve Omanlılar’dan, hatta önceki zamanlardan kalmıştır bize. Saraydaki, konak davetlerindeki yemek bolluğuna karşın sıradan bir Osmanlı ailesinin sofrası oldukça sadeydi aslında. Genellikle, sabah güneş doğarken ve akşama doğru, iki öğünle yemek faslı bitirilirdi. Bu öğünler ise öyle çok çeşitli yemeklerin sofraya konduğu öğünler değildi. Aile bireyleri, ortaya, sofra bezi üzerine konan sininin etrafında toplanırdı ve bakır kaplarda yenirdi yemek. Sofraya genellikle iki çeşit yemek gelirdi ve yemek meyve ya da tatlıyla biterdi. Son olarak, sofrada bereketin simgesi olan tuzdan herkes bir tutam alır ve ağzına atardı. Yani bugün dünyanın en saygın mutfaklarından biri olan Osmanlı mutfağı, pek de öyle halk tarafından tüketilen yemeklerden oluşan mutfak değildi. Saray ve konaklardı, görkemli Osmanlı mutfağının gösterildiği yer. Ancak bütün bu sadeliğe ve mütevazılılığa karşın, sıradan bir Osmanlı evine gelen konuk, büyük bir özenle ağırlanır ve ev sahibi, deyim yerindeyse, yemez yedirirdi konuğunu. Yani o zamanda şimdiki gibi konuğunu iyi ağırlamak cüzdan meselesi değil gönül meselesiydi.

Yumurtalı hamsi kuşu

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Malzeme listesi

á 500 gram hamsi

á 2 adet yumurta

á 4 yemek kaşığı mısırunu

á 2 yemek kaşığı dolusu un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

İç harcı için;

á 1 demet maydanoz

á Yarım demet dereotu

Kızartmak için;

á 6-8 yemek kaşığı mısırözü yağı

YAPILIŞI

Maydanoz ve dereotunu incecik doğrayarak derin bir kaba aktarın. Hamsilerin kafalarını koparıp, kılçıklarını çıkarın. Bol suyla yıkayıp süzülmeleri için süzgeçte bekletin. Yumurtaları çatalla iyice çırpın. Mısırunu ve unu ayrı bir kapta karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın. Süzdüğünüz hamsilerin ikisini alıp açın. Balıkların birinin karın kısmına maydanoz ve dereotu karışımından 1 çay kaşığı kadar koyun. İki balığı derileri dışa gelecek ve kuyrukları karşılıklı olacak şekilde birbirine yapıştırın. Tüm balıklara aynı işlemi uygulayın. Balıkları önce çırpılmış yumurtaya, sonra unlu karışıma bulayın. Sıvıyağın yarısını 25-30 santim çapındaki bir teflon tavaya aktarın. Orta ısılı ateşte kızdırın. Balıkları orta ısılı ateşte tavayı sallayarak kızartın. Kızaran balıkları bir tepsi yardımıyla çevirip diğer taraflarını da kızartın. Kızarttığınız balıkları bir tabağa aktarın. Sıvıyağın kalanını da tavaya aktarıp kalan balıkları aynı şekilde kızartın. Yanında piyaz, kırmızı soğan, limon ya da yeşil salatayla sunulabilir.

Peynirli papatya böreği

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet hazır yufka

á 2 adet yumurtanın sarısı

á Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir (sert peynir kullanmanızı öneririm)

á 1 demet dereotu

Kızartmak için;

á Yarım su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI

Yufkayı tezgahın üzerine serip çay bardağı ağzıyla keserek parçalar çıkarın. Yuvarlak yufka parçalarını üst üste koyarak bir kenarda bekletin. Yumurta sarılarını kaseye koyup üzerine rendelenmiş beyaz peyniri ve kıydığınız dereotunu ilave edip malzemeleri çatalla ezin. Yuvarlak yufka parçalarından birini tezgahın üzerine koyun. Peynirli harçtan yarım çay kaşığı kadar alıp üzerine yayın. İkinci yufka parçasını üzerine kapatıp yarım çay kaşığı kadar peynirli harç yayın. Bir yufka parçası daha yerleştirip hafifçe üzerine bastırın. Tüm yufkaları üçlü gruplar halinde aynen hazırlayın. Börekleri kızgın yağda iki tarafı da altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Kızarttığınız börekleri üzerine kağıt havlu serdiğiniz servis tabağına alın. Fazla yağını çektirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları