Ruhsatı görmeye bile yetkisi yok

ANKARA geçtiğimiz hafta OSTİM’de yaşanan iki patlamayla sarsıldı. 20 vatandaş ekmek parası için art arda patlayan iş yerlerinde son nefeslerini verdi. Her büyük faciada yaşanan kayıplarda olduğu gibi, patlamalar sonucunda ölenlerin arkasından yine büyük dramlar çıktı.

Tıpkı geçtiğimiz haftalarda Beypazarı’nda yaşanan trafik kazasında ölen işçiler gibi, İvedik’te çalışan işçiler de “ekmek parası” uğruna can verdi.
İki tarafta da ihmal vardı.
Beypazarı’nda 11 mevsimlik işçi koltukları bile olmayan bir minibüsün içinde ezilirken de, OSTİM’de iki patlamada 20 yurttaşımız ölürken de...
OSTİM’de ihmaller zincirinin yanı sıra bir de “sorumsuz”lar ordusu gördü Türkiye. Kimse, “Benim suçum” demediği gibi, en küçüğünden en büyüğüne, “Benim ihmalim yok” dedi Ankara’da.
Suçlu belediyeler iddiası
Bana en tuhaf gelen açıklama ise önceki gün İvedik Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hasan Gültekin’den geldi.
Gültekin önce, OSTİM’de ikinci patlamanın yaşandığı iş yerine kendilerinin ruhsat vermediğini, tiner, mazot ya da biyodizel imalatı yapılmadığını söyledi.
Sonra bir gazetecinin “Kaçak mazot üretildiğine dair iddialara ne diyorsunuz?” sorusuna, “Bu iş yerlerine ruhsatı Yenimahalle Belediyesi verdi, Büyükşehir Belediyesi de itfaiye raporu verdi. Burada suçlu aranacaksa hem Yenimahalle Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi’dir” yanıtını verdi. Gültekin bununla da yetinmedi, teknik bir konuyla ilgili ATO Başkanı Sinan Aygün’ün “yalan söylediğini” öne sürdü.
OSTİM başkanı suçluyu da yalancıyı da kendine göre bulmuştu.
Ruhsatı bile göremedi
Oysa belediyelerin 2005 yılındaki değişikliğin ardından Organize Sanayi Bölgeleri’nde hiç bir yetkisi kalmadı. OSTİM Başkanı’nın ruhsatı verdi dediği ilçe belediyesinin de itfaiye raporu verdi dediği Büyükşehir Belediyesi’nin de OSB’de hiç bir denetim yetkisi yok.
Hatta öyle ki, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olay günü iş yerlerinin ruhsatlarını OSTİM yetkililerinden istediğinde, “Savcılık yetkililerine verdik” yanıtını aldığını önceki günkü sohbetimizde aktardı. Gökçek’e ruhsatı vermediğine göre OSTİM yönetimi ya savcılığa ruhsatların asıllarını verdi, ya ellerinde kopyası yok ya da “Belediyenin yetkisi yok” deyip, vermek istemedi.
Yani Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bırakın ruhsat vermeyi, ruhsatı görmeye bile yetkisi yok.
İlçe belediyesi deseniz, ruhsatı verdiği söylenen yönetim bile değişmiş.
OSTİM’de durum böyle. Allah başka kaza vermesin, yoksa tüm kent suçu yine birbirine atacak.
Yazarın Tüm Yazıları