Rakının önlenemeyen yükselişi

İlk üretilmeye başlandığı dönemde rakı bu kadar benimsenmemiş olmalı ki, bu içkinin yapımı için şarapçılıktan arta kalan malzeme kullanılıyordu.

Sonraları, rakıya olan talebin artmasıyla olmalı, ithal malzemeyle rakı üretilmeye başlandı. I. Dünya Savaşı’nın insanları yoklukla tanıştırdığı günlerde ise rakı kuru üzümle yapılmaya başlandı. Rakı üretiminin standartlara bağlanması ise Cumhuriyet dönemine rastlar. 1926 yılında çıkan bir kanunla üretim kaçak işletmelerden arındırılmaya çalışılmış, 1932’de ise rakı üretme yetkisi TEKEL’e verilmiştir. Şimdi rakı denince akla ilk gelen isimlerinden biri TEKEL. Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri hizmet veren bu tarihi kurluş hakkında ayrıca bir yazı kaleme alacağım.

Pazılı dible

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 demet pazı (yaklaşık 1 kg)

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 2 su bardağı pirinç

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 adet orta boy domates

á 3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu olabilir)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 adet kesme şeker

á 2 su bardağı pirinç

Pazıların saplarını ve yapraklarını ayırın. Pazı yapraklarını ince ince doğrayıp derin bir kaba aktarın. Üzerine 2 çay kaşığı tuz serpip köfte yoğurur gibi hafifçe yoğurarak ezip, yumuşatın. Bir kenarda bekletin. Sıvıyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırın. İncecik yemeklik doğradığınız soğanları ekledikten sonra, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine, kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ve süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun (domatesler diri kalmalı). Bir kenarda beklettiğiniz pazıları da hemen ekleyip sıcak suyu ilave edin. Tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırıp tuz ve karabiberi de serpiştirerek kesme şekeri kattıktan sonra, bir-iki kez karıştırıp tencerenin kapağını kapayın. Pilav suyunu çeker çekmez ocağı kısıp 3-5 dakika daha pişirin ve pilavı ocaktan alın. Kapağını açmadan en az 30 dakika dinlendirin. Pilavı servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla dipten yukarıya doğra hafifçe karıştırıp havalandırın. Sıcak sıcak servise sunun.

Etimekli Turkish puding

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 12 adet etimek

á 1 su bardağı portakal suyu (hazır ya da taze sıkılmış portakal suyu kullanabilirsiniz)

Puding için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

á 1 su bardağı tozşeker

á 3 su bardağı süt

á 50 gram bitkisel margarin

á 1 paket vanilya

á 1 su bardağı ceviz içi

Etimekleri kenarları yüksek, 30 santim çapında yuvarlak, kare ya da dikdörtgen bir kalıba yerleştirin. Aralarında kalan boşlukları etimek kırıklarıyla doldurabilirsiniz. Portakal suyunu etimeklerin üzerine gezdirin. Yumurta sarısı, un ve mısır nişastasını orta boy bir tencereye koyun. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Üzerine tozşeker ve sütü ilave edip orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yine tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp margarin ve vanilyayı katarak hızlı hızlı karıştırın. Hazırladığınız pudinge ceviz içini (fındık ya da badem de kullanabilirsiniz) ekleyip tekrar karıştırın. Puding henüz sıcak haldeyken etimeklerin üzerine aktarıp üzerini düzeltin. Pudingi buzdolabında en az 2-3 saat ya da 1 gece bekletin. Servise sunmadan önce üzerini mevsim meyveleriyle süsleyin.
Yazarın Tüm Yazıları