Politika sınırsız özveri ister

O sevimli bir politika uzmanı.. Çok tatlı bir İzmir sembolü.. Gelmiş geçmiş İzmir belediye meclislerinin en renkli üyelerinden biri.. Hatıralarından ve birikiminden çok dersler çıkarıyoruz..

HALUK İRTEGÜN’ü nerede bulacağımı iyi bilirim. Alsancak’taki Ege Sağlık Vakfı’nda veya Lunapark’ta nargile kahvesinde.. Onu yine, Ege Sağlık Vakfı’nın 5. katındaki sohbet odasında buldum. Sevgili dostları Yüksel Çakmur, Muzaffer Soykan, İskender Dinsel, Aynur Demirtaş, Yılmaz Çapın, Atilla Sertel, Şeref Günduru ve tüm personel çevresinde buluşmuştu.. Engin politika deneyimlerini mizahi bir tarzda anlatmasının tadını çıkarıyorlardı. Haluk İrtegün’e politik yaşamını sordum:

Æ İzmir Belediye Meclisi’nde tam 17 yıl görev yaptım. Alyanak, Özfatura ve Çakmur dönemlerinde nice olaylar yaşadım. Üç başkanımı da severim. Yine eski il başkanlarım Ekrem Bulgun ve Dr. Sedat Akman’a çok bağlıyımdır. Tüm parti büyüklerimize, eski milletvekillerimize büyük saygı beslerim.

Æ Niye?..

Æ Babam Kadriye Mahallesi CHP ocak başkanıydı. 1942’de anadan doğma CHP’li doğdum, Türk Koleji’ni ve İktisat’ı bitirdim. 1967’de partiye girdim. Mahalle delegesi, merkez ilçe gençlik kolları temsilcisi oldum. Politik üstadım Ahmet Düzovalılar’ı tanıdım. 1973’te Ekrem Bulgun başkanken il yönetim kurulu üyesi oldum. 1976-80 arası merkez ilçe başkanıydım. 1973’te belediye meclisi üyesi oldum, yedi yıl Alyanak’la 12 Eylül’e kadar çalıştım. 1983’te SODEP’ten meclis üyesiydim, Özfatura ile çalıştım. 1989’da Yüksel Çakmur zamanında meclis üyesi oldum, 17 yıl mecliste emek verdim.

POLİTİKA İLKELERİ

Æ Politika ilkeleriniz?

Æ Bizim zamanımızda parti terbiyesi vardı. Atatürk İlkeleri’ne sımsıkı bağlıydık. Atatürk, İnönü, Ecevit başımızın tacıydı. Parti büyüklerimize, Orhan Eyüboğlu’na, Necdet Uğur’a, rahmetli Ahmet Taner Kışlalı’ya, Alev Coşkun’a, Turan Güneş’e, Baykal’a, Ali Topuz’a hayrandık. Belediye meclis üyeliği dürüstlüktü, şimdi 5 milyar alıp işe adam sokuyorlar. Bizde ön seçim vardı. Ak koyun, kara koyun orada belli olurdu. 1973’te 18 bin, 1977’de 24 bin üyeyle muhteşem ön seçimler yaptık. Belediye meclisinde en büyük arzum, dil bilen üyeler olmasıydı. Tek yabancı dil bilen bendim. Dış gezilerde, protokol ziyaretlerinde arkadaşlarımın çektiği sıkıntıları gördüm.

Æ Vaktiniz nasıl geçmekte?

Æ Ege Sağlık Vakfı’na sığınıyorum. Her öğleden sonra oradayım. Sonra Lunapark’ta küçük bir nargile birimimiz var, oraya geçiyorum. Kadifekale’nin kurtarılmasını istiyorum, orası ne güzel bir keyif alanı olur, kentin en şairane yeridir. Sonra Kordonboyu, deniz kıyısı beni çekiyor. Denizi daha fazla kullanalım.. İzmir’in taşını toprağını severim. Kimse birikimlerimizi sormuyor. Halbuki hala hizmet aşkıyla yanıyoruz. Bunca yıl hizmet ettik, hatıralarımızı soran tek gazeteci sensin be Yaşar’cığım..

Ön seçim öncesi tüm adaylar..

Yıl 1977.. Ön seçim öncesi CHP aday adayları, partinin Pasaport’taki binasının çatı katında buluşmuşlar. Ön sıra, soldan ikinci Mustafa Şekercioğlu, dördüncü Kemal Keskin, Cevdet Alpsoy, Kemal Erol, Menemen Savcısı Nazım Bey, Muhittin Kıraytun. İkinci sıra: Emin Büyükçelebi, Ödemişli Abdullah, Sadiye Değer, Kadın Kolu Başkanı

Av.Bedriye Araz, Kadri İlhan, Neccar Türkcan, Şevki Tural, Yusuf Balaban, Saim Akbulut, Tuna Kalhan. Arka sıra: Ferhat Arslantaş, Alev Coşkun, Tekelci Yaşar Bey, Yeşim Demirel, İzmir Belediye Başkanı İhsan Alyanak, Tütüncü Kemal Özden, CHP İl Başkanı Dr. Sedat Akman, Mustafa Doğan, Nihat Doğan, Rifat Özer, Kaya Bengisu.. Resimdeki bir çok politikacı rahmete kavuştu. Çok az kişininse isimlerini çıkaramadım. Ama müthiş bir kadroydular ve hepsi ön seçime seve seve katılırdı. (Yaşar Aksoy Arşivi)
Yazarın Tüm Yazıları