Pilavın hası Kalkanoğlu’nda yenir

15-16 saat kaynatılan kemikli etin iliğiyle ve suyuyla yapılan pilavın kömür ateşi üzerinde pişirilmesi şart.

Pirinç henüz çelik halindeyken alınıp çektiriliyor. Bayatlamasın diye de Terme’deki çeltikhanede kabuklu olarak bekletiliyor. Ancak; ihtiyaç duyulduğunda buradan çektirilip, dükkana getiriliyor.

Salma tekniğini, pilavı kavurma usulü olarak değil, mideyi rahatsız etmesin diye kullanıyorlar. Son olarak da üzerine, Vakfıkebir’in sarı renkli tereyağını eritip döküyorlar, yani pilavı dağlıyorlar. "Tek çeşit yemek sünnettir" diye düşünüp, yanında hazmı kolaylaştıran şifalı Ham hoşafla ikram ediyorlar. Pilavın porsiyonlarını, terazide tartarak 200-250-300 gramlar olarak ayarlayıp tabaklara koyuyorlar. İşte, Trabzon’un meşhur kalkanoğlu pilavının kısacık öyküsü.

İNCE NOKTALAR

Beşamel soslara ve diğer sütlü soslara, uygun kıvamı bulduktan sonra tuz koyun. Çünkü, tuz bazen sütü keser.

KABUL GÜNÜ

Reçelli peynir keki

Bisküvileri, robotta un gibi olana kadar çekip, margarini ve tarçını ekleyin.. Karışımı, yumuşak hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Kelepçeli kek kalıbına incecik yayıp buzdolabına koyun.

Öte yandan, çukur bir kapta, yumurta ve toz şekeri 5 dakika çırpın. Üzerine vanilyayı, limon kabuğunu, unu ve peyniri ekleyip, 2-3 dakika daha çırpın.

Karışımı, buzdolabından çıkardığınız hamurun üzerine döküp 175 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Ilıdıktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat bekletin.

Üzerini krem şanti ve reçelle süsleyip servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı tuzsuz lor peyniri

2 paket labne peynir

1 paket vanilya

1 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı un

1 adet limon kabuğu rendesi

5 adet yumurta

Alt tabanı için

35 adet yulaflı bisküvi

70 gr margarin (yumuşamış)

1 çay kaşığı tarçın

Krem şanti ve reçel

Krem şanti ve reçel

Börek bağbozumu

Yapılışı:

Derin bir kaba, sütü, yumurtayı, dereotunu ve lor peynirini koyup, çırpın. Yufkalardan bir tanesini tezgaha serin. Çırpılmış karışımdan, yufkanın her tarafına sürüp, ikinci yufkayı üzerine serin.

Aynı harçtan üzerine tekrar sürün. Üçüncü yufkayı da serdikten sonra, üzerine elinizle hafifçe bastırın.

Büyük bir su bardağının ağzı ile yufkayı keserek yuvarlak börekler yapın, uçlarını bastırıp tepsiye sıralayın. Börekleri, buzdolabının derin dondurucusunda bir saat bekletin. Yağı tavada kızdırıp böreklerin iki tarafını da kızarttıktan sonra servise sunun.

10 kişilik
Hazırlama süresi 60 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

3 adet hazır yufka

2 adet yumurta

1 su bardağı lor peyniri

1 demet dereotu (incecik kıyılmış)

1 su bardağı süt

Kızartmak için

1 su bardağı sıvıyağı
Yazarın Tüm Yazıları