Pera’da Dubuffet ve Camaltında Devr-i Álem

TEPEBAŞI’ndaki Pera Müzesi’nde iki önemli sergiyi mutlaka görmelisiniz:

Jean Dubuffet-Baskılar ve Resimler 1944-1984 ile çok ender görebileceğiniz bir camaltı resimleri sergisi: Camaltında Devr-i Álem-Dört kıtadan örneklerle camaltı resimlerinin büyülü dünyasında bir gezi.

Fransa Büyükelçisi Paul Poudade, Dubuffet sergisinin önemini şöyle özetliyor:

"İstanbullu izleyiciler Dubuffet sergisiyle, kültür ve entelektüel sanat değerleri konusundaki şüpheleri, çağdaş sanatı pek çok yönden etkileyen bu sanatçıyı keşfetme fırsatını yakalayacaklardır."

Ferit Edgü, Dubuffet’
nin yaşamını, sanatını, özelliğini, Jean Dubuffet İçin yazısında anlatıyor.

42 yaşında resme başlayan bir sanatçı. Yazar olmayı istemiş. Şarap tüccarlığı yapmış. Sonra da her şeyi bırakıp 1942 yılında Paris’e yerleşmiş.

Edgü’ün yazısında aktardığı onun edebi birikimi, dostlukları, katalogda yer alan resim üzerine düşünceleri, Dubuffet’nin farkını ortaya koyuyor.

Jean Dubuffet (1901-1985) nasıl bir sanatçıydı?

Neleri tuvaline taşırdı?

Doğayı, kent yaşamını, sokakları, cafe’leri, metroyu, kalabalıkları, otobüsleri.

Çağdaş sanatın büyük adının eserlerini gördüğünüzde, resim anlayışınızın, resme bakışınızın değişeceği kanısındayım.

* * *

CAMALTI RESİMLERİ bölümünü gezerken, bambaşka bir dünyada hissedeceksiniz kendinizi. Büyülü, şaşırtıcı, hayal gücünü çalıştıran bir güç.

Hem farklılar, hem birbirlerine benziyorlar.

Değişik ülkelerden olması sizin karşılaştırma yapmanızı sağlıyor.

Suna ve İnan Kıraç imzalı Sunuş’ta resimlerin özelliğine değiniliyor:

"Halk sanatları, özellikle de belirli bir teknik çevresinde biçimlenen sanatlar, ülkeden ülkeye kaçınılmaz benzerlikler gösterirler. Bu benzerlikleri doğuran şey de onları üreten, çoğunlukla eğitimsiz, doğaya ve toprağa yakın insanların, ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya pek değişmeyen naifliği, saf yürekliliğidir genellikle."

Serginin çoğunluğunu oluşturan koleksiyonun sahibi olan ressam Neveser Aksoy’un Camaltında Devr-i Álem yazısında bu sanatın özelliklerini, tekniğini, ilgi çekici yanlarını bütün boyutlarıyla bulabilirsiniz.

Çok geniş bir coğrafyadan örneklerin Avrupa Ülkeleri, Asya Ülkeleri, Afrika Ülkeleri, Amerika Ülkeleri, Türkiye başlıkları altında yerleştirildiği sergide camaltı resminin bütün çeşitlerini görebilirsiniz.

* * *

PERA MÜZESİ’ndeki bu iki önemli sergiyi kaçırmayın.
Yazarın Tüm Yazıları