Peçeteler eve yemek taşımak içinmiş

Salonlarınızın vitrininde misafir geldiğinde kullanmak için sakladığınız şık masa örtüleriniz var mı? "Olmaz mı hiç" dediniz değil mi?

Zaten çok eski dönemlerden beri masa örtüsü, sofranın baş aksesuarları arasındaymış. Eski Roma’da yemek yerken masanın üzeri örtülmüyormuş. Ama imparatorluk dönemine gelindiğinde yemek masasına keten örtüler örtmenin yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Genellikle ketenden dokunan masa örtüleri özellikle büyük şölenlerde masanın şıklığına şıklık katıyormuş. Roma İmparatorluğu döneminde ketenden dokunan peçeteler de kullanılıyormuş. Ama sanıldığı gibi sofraya peçete koymak ev sahibinin işi değilmiş. Yemeğe gelen konuklar yanlarında getirdikleri peçeteleri kullanırlamış. Çünkü, bu peçetelerin değişik bir işlevi daha varmış. Gelen konuklar, ev sahibinin ikram ettiği yiyeceklerden bir kısmını bu peçetelere sarıp evlerine götürürlermiş. Hatta ev sahibi, konukların yalnızca yiyeceği yemekleri değil, beğenip götüreceği şeyleri de hesaplayarak yaptırırmış yemekleri.

LİMONLU FAVA

Malzeme listesi

á 500 gr kuru iç bakla

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 3 yemek kaşığı tozşeker

á 1 kahve fincanı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz

á 6 su bardağı su

á 1 adet limonun suyu

á 1 demet dereotu

Limonlu sos için;

á 5-6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 adet limonun suyu

á 1 demet dereotu

Kuru baklayı iyice yıkadıktan sonra üzerine 6 su bardağı su ekleyerek orta boy tencereye koyun. Üzerine, ayıklayıp dörde böldüğünüz soğanları ekleyin. Tozşekeri ve tuzu serpiştirdikten sonra zeytinyağını da ilave edin. Arada sırada karıştırarak bakla iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon suyunu da ilave edip ocaktan alın. İyice yumuşayan baklayı henüz sıcakken el blenderi yardımıyla püre haline gelinceye kadar ezin. (Ezme işlemini mutfak rabotundan da yapabilirsiniz.) Böylece koyu boza kıvamında bir bakla püresi elde etmiş olacaksınız. Diğer taraftan, ayıklayıp yıkadığınız dereotunu ince ince kıyıp püre haline getirdiğiniz ılık favaya ilave ederek karıştırın.

Baklayı koyacağınız kenarları yüksek orta boy servis tabağının içini soğuk suyla çalkalayıp ıslatın. (İçini ve kenarlarını sıvıyağla yağlayabilirsiniz de.) Sonra favayı, ıslattığınız bu servis tabağına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin. Soğuduktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat veya 1 gece kadar bekletin. Böylece bakla iyice katılaşacaktır. Limonlu sosu hazırlamak için; incecik kıydığınız dereotunu, limon suyunu ve sızma zeytinyağını bir kaseye koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Limonlu sosu favanın üzerine gezdirin. Favanın jöleli bir yapısı vardır, bekledikçe katılaşır. Yeterince katılaşınca dilimleyerek servise sunabilirsiniz.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika
Yazarın Tüm Yazıları