Paralı şenlik rezilliğe dönerse

ÜNİVERSİTELERİN bahar şenlikleri sona eriyor. Bu sene yine birbirinden ünlü sanatçılar ve müzik grupları Başkent’in üniversitelerindeydi. Kimler yoktu ki...

Teoman, Candan Erçetin, Serdar Ortaç, MFÖ, Duman, Leman Sam, Şebnem Ferah ve daha bir çok ünlü isim.
Geçtiğimiz senelerde dev şenliklerde münferit olaylar yaşansa da, adı gibi şenlik havasında geçiyordu. Ancak bu sene bazı üniversitelerin “paralı şenlik” anlayışı bu önemli organizasyonlara gölge düşürdü.
Birkaç gün önce Hacettepe Üniversitesi’ndeki bahar şenliklerinde sahneye çıkan Serdar Ortaç henüz birinci şarkısını söylemişti ki, sahneye atılan çatal ve yumurtaların hedefi oldu. Burada öğrencilerin tepkisi yıllar önce yaşanan bir olayla ilgiliydi. Öğrencilerin tepki vermeleri demokratik çerçevede ne kadar normalse, hadisenin şiddete dönüşmesi ve bu “tepki”den birilerinin zarar görmesi o kadar kabul edilemez bir durum.
Bu üzücü olayın bir de başka boyutu var.

Üniversite yönetimine soru

Ortaç’ın konseri şenlik anlayışının dışındaydı. Konsere giriş ücreti koyan üniversite yönetimi okul dışından kişilerin de bu şenliğe gelmelerine olanak sağladı.
Belki üniversite öğrencisi olma koşulu getirilebilirdi, ancak öyle de olmadı. Konser ücretini veren, Hacettepe’ye girdi. On binlerce öğrenci ve diğerleri... Farklı kültüre biraz da içki karışınca şenlik kabusa dönüştü.

Hacettepe’nin dört bir yanı Şahin marka arabaların kuşatmasındaydı. Her köşe başında bir üniversiteli kız grubuna laf atan üniversite dışından insanlar, çıkan kavgalar...
Düşünüyorum da ya Serdar Ortaç konserinde olay çıkmasaydı, şenlik erken dağımasaydı ne olurdu? Hacettepe şenlik alanı da, yılbaşında taciz olaylarının yaşandığı bir çok şehrin meydanına döner, öğrenciler “kendi evlerinde” istenmeyen görüntülerin figuranı olur muydu?
Son bir soru da üniversite yönetimlerine.
Bu yaşananlar sizlere ders oldu mu?
Yazarın Tüm Yazıları