Pakistan, rüşvetin belgesini bulabildi

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkiye'de son yıllardaki yaygın kanaatin aksine, rüşvetin belgesi olur. Meğer ki bulmak isteyen çıksın. Hatta hırsızı en yakını bile ele verebilir.

Tıpkı Pakistan'da olduğu gibi.

* * *

14 ay önce yolsuzluk iddiasıyla görevden alınan eski Başbakan Benazir Butto hakkındaki soruşturmada uzun süre belge bulunamadı.

Pakistan'lı müfettişlerin talihi geçen yaz başında yaver gitti. Kimliğini gizli tutan bir muhbir, Pakistan hükümetiyle pazarlığa oturdu.

Muhbir vatandaş 10 milyon dolar karşılığında Cenevre'de oturan avukat Jens Schlegemilch'in ofisindeki belgelerin kopyasını teslim edebileceğini söyledi. İsviçreli hukukçu, Pakistan'da gayet iyi tanınıyordu. Benazir Butto, 20 yıllık dostu Schlegemilch'i ‘‘Avrupa'daki aile avukatı’’ diye anıyordu. Çetin pazarlık sonucunda avukatın kasasındaki Butto belgeleri 1 milyon dolar karşılığında Pakistan tarafından satın alındı.

Ve kıyamet koptu... Çünkü kasadan rüşvetin belgesi çıktı.

* * *

Pakistan da Türkiye gibi kaçak altın cenneti sayılıyor.

Benazir Butto 1993 yılında ikinci kez başbakan seçildiğinde, Dubaili altın tüccarı Abdülrezzak Yakup'la tanıştı. Yakup, Pakistan'a altın ithalatı için tekel kurmak arzusundaydı. Bu tekel izni karşılığında çok cömert teklifte bulundu.

İşte bu pazarlığın sonrası Butto'nun İsviçreli avukatının kasasından çıkan resmi belgelere göre şöyle gerçekleşti:

5 Ocak 1994 tarihinde Benazir Butto'nun kocası Asıf Ali Zardari, İngiliz Virgin Adaları'nda Capricorn adında bir şirket kurdu.

5 Ekim 1994'te Citibank Dubai'de Capricorn şirketi adına bir hesap açıldı. Takip eden 17 gün içinde altın tüccarı Yakup'un şirketi bu hesaba 10 milyon dolar havale etti.

13 Aralık 1994'te Butto hükümeti Yakup'a altın ithalatında tekel hakkı sundu. Dubaili tüccar üç yıl içinde ülkeye 500 milyon dolar değerinde altın ithal etti, ödediği rüşvetin kat kat fazlasını kazandı.

1995 yılının mart ve mayıs ayları arasında Dubai'deki paralar, İsviçre Cenevre'deki Citibank şubesine aktarıldı.

5 Kasım 1995 tarihinde Benazir Butto iktidardan düşerken Citibank'taki hesap kapatıldı, paralar Banque Financiere de la Cite bankasına yollandı.

* * *

Pakistanlı müfettişlerde belge çok...

Mesela Benazir'in kocası Asıf Ali Zardari, eşi başbakan olur olmaz yurtdışında emlak edinme sevdasına kapıldı.

Londra'da 4 milyon dolara malikhane satın aldı. Bulgari ve Cartier'den milyon dolarlık mücevher topladı.

* * *

Unutmayın, Türkiye ve Pakistan gibi üçüncü dünya ülkesinde sadece rüşvetin değil hiçbir ticari işlemin belgesi tutulmaz. Ama eğer operasyonun Avrupa ve ABD ayağı varsa bilin ki belge bulunur.

O yüzden bırakalım Susurluk'u, Meclis yolsuzluğunu...

Paşa paşa uluslararası ihale açalım...

Türkiye'deki rüşvetin belgesini elin gavurundan satın alalım.

İthal savcı getirdik olmadı, bari ithal belgeyle işimizi görelim.






 








Yazarın Tüm Yazıları