Osman Hamdi Bey Paris’te anılıyor

YURTDIŞINDA yaşayan temsilcilerimizin Türk kültürünü, Türk edebiyatını, sanatını tanıtmak için çaba göstermelerini her zaman destekliyorum.

Haberin Devamı

Çünkü dünya ile Türkiye arasındaki ilişkiler artık bu çağda, sanatla, sanatçılarla, edebiyatla, edebiyatçılarla kuruluyor.

UNESCO daimi temsilcimiz büyükelçi Gürcan Türkoğlu’nun çalışmaları ve UNESCO’nun kararları doğrultusunda, bugün Paris’te Osman Hamdi Sempozyumu gerçekleştiriliyor.

UNESCO 35. Genel Konferansı (Ekim 2009), Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi üzerine, müzeci, arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey’in 100. ölüm yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek uluslararası anma etkinliklerine UNESCO’nun katılması yolunda bir karar almıştı.

UNESCO nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği, bu karar doğrultusunda 10 Mayıs 2010 tarihinde (bugün) UNESCO Merkezi’nde “Kültürel Mirasın Korunmasında Bir Öncü: Osman Hamdi Bey (1842-1910): Sanatçı, Arkeolog ve Müzeci” konulu bir panel düzenliyor.

 

Haberin Devamı

PANELDE UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi’nin hoş geldin konuşmasını takiben, açılış konuşmasını UNESCO adına Dünya Miras Merkezi Başkanı Francesco Bandarin yapacak. Bunu Türk ve yabancı akademisyenlerin, Osman Hamdi Bey’in hayatına ve eserlerine ilişkin bildiriler izleyecek.

Panele Edhem Eldem, Cengiz Kabaoğlu, Gül İrepoğlu katılıyorlar.

Panel dolayısıyla, Osman Hamdi Bey ile ilgili olarak yayınlanmış olan iki yeni kitap da tanıtılacak.

Edhem Eldem’in yayına hazırladığı, Fransa’nın önde gelen basımevlerinden Actes Sud’un yayımladığı ve Osman Hamdi’nin yazdığı bazı mektuplarla diğer metinleri içeren “Un Ottoman En Orient” (Şarkta Bir Osmanlı) başlıklı kitap, Fransa Doğu Dilleri ve Kültürleri Ulusal Enstitüsü’nden Faruk Bilici tarafından tanıtılacak.

İstanbul’da Anadolu Etüdleri Fransız Enstitüsü (IFEA) tarafından, editörlüğünü Aksel Tibet’in yaptığı Varia Anatolica koleksiyonundan sunulan “Le voyage à Nemrud Dağı d’Osman Hamdi Bey et Osgan Efendi (1883), Récit de voyage et photographies publiés et annotés par Edhem Eldem” (Osman Hamdi Bey ile Osgan Efendi’nin Nemrud Dağı’na Seyahati (1883), Edhem Eldem Tarafından Yayınlanan ve Dipnot Konulan Seyahatname ve Fotoğraflar) başlıklı yayının tanıtımı ise IFEA eski direktörü Pierre Chuvin tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

Toplantının son bölümünde, Paris’te yaşayan Hititolog Dr. Hatice Gonnet Bağana’ya, Türkiye’nin tarihsel zenginliklerinin tespit ve tanıtımına yaptığı önemli katkılardan, Hitit başkenti Hattuşa’nın (Boğazköy) UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesinde gösterdiği gayretlerden ve bu yıl kişisel kitaplığı ile arşivinden Çorum Müzesi’ne yaptığı değerli kitap ve belge bağışından dolayı UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’nce bir şükran belgesi takdim edilecek.

 

YURTDIŞINDA bu tür çalışmaların, tanıtımların sürmesini dilerim.

Özellikle UNESCO nezdindeki temsilcimizin bu konudaki çalışmalarının yararına inanıyorum.  

 

 

Yazarın Tüm Yazıları