Ortadoğu’nun üzerinde çelikten koruma

İran ile Batı arasında sıcak rüzgarlar esedursun, bu durumdan en çok rahatsız olan ülkelerin başında gelen İsrail cephesinde bu hafta içerisinde önemli bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

İsrail, "çok katmanlı füze savunma sistemi" olarak adlandırdığı sistemde çığır açıcı olduğunu söylediği bir süreci tamamladı.

İsrail Savunma Bakanlığı ve ABD Füze Savunma Ajansı, bu hafta içerisinde "Davud'un Sapanı" adını verdiği füze savunma sisteminin tüm unsurlarıyla ilk denemesini yaptı ve bu denemenin başarılı olduğunu açıkladı.

Davud'un Sapanı, İsrail'in üç farklı sistemi kapsayan "çok katmanlı füze savunma sistemi"nin son aşamasını oluşturuyor.

BİRİNCİ KATMAN OK
Bu sistemin ilk katmanı Arrow, yani Ok sistemi. Geliştirilmesine ABD ile birlikte 1980'lerde başlanan sistemde şu ana kadar iki versiyon tamamlandı.

Balistik füzelere karşı koruma sağlayan Ok sistemi, gelen füzeyi tespit edip, atmosferin stratosfer katmanında vuruyor.

Böylece, nükleer, kimyasal veya biyolojik başlıklı olası bir füzenin İsrail topraklarının çok üzerinde vurularak, etkili olmamasını hedefliyor.

Haberin Devamı

Şu anda üçüncü aşaması geliştiriliyor. Ok 3 sisteminin, İsrail'i hedef alacak ve binlerce kilometre uzaktan ateşlenecek bir balistik füzenin daha atmosfere girmeden imha etmesi hedefleniyor.

Ok 3'ün 2016'da devreye girmesi planlanıyor.

İsrail'in ABD ile birlikte finanse ettiği Ok sisteminin şu ana kadar toplam maliyetinin 2 milyar dolara ulaştığı hesaplanıyor.

İKİNCİ KATMAN DEMİR KUBBE
İsrail'in çok katmanlı füze savunma sisteminin ikinci aşaması ise Iron Dome, yani Demir Kubbe...

Bu adı, özellikle Kasım 2012'de Gazze'ye yönelik operasyon sırasında ilk kez ve sıkça duyduk.

İsrail ordusunun resmi rakamlarına göre, bu operasyon sırasında Demir Kubbe, Gazze'den gelen füzelerin yüzde 85'ini etkisiz hale getirdi.

Her ne kadar Demir Kubbe'nin etkinliğinin resmi açıklamanın çok altında olduğunu iddia edenler bulunsa da, füze saldırısı neticesinde hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının yalnızca altı olması resmi görüşü destekler nitelikte.

2011 yılında devreye alınan Demir Kubbe, 4 ile 70 kilometre mesafeden fırlatılan kısa ve orta menzilli füzelere karşı etkili. Şimdi Demir Kubbe'nin azami menzilinin 250 kilometreye çıkarılması için çalışmalar yapılıyor.

Haberin Devamı

Elbette, Demir Kubbe'de de ABD'nin maddi desteği yüksek. ABD bu sistem için ilk etapta 680; ikinci etapta da 210 milyon dolar olmak üzere 2011'den bu yana 900 milyon dolarlık mali destekte bulundu.

ÜÇÜNCÜSÜ DAVUD’UN SAPANI
David's Sling, yani Davud'un Sapanı da bu çok katmanlı sistemin üçüncü aşaması. Bu sistemin 2014'te devreye girmesi planlanıyor.

İsrail Savunma Bakanlığı, Davud'un Sapanı'nı füze savunma sistemlerinde "devrim niteliğinde" bir mekanizma olarak nitelendiriyor.

Balistik füzelere karşı etkili Ok ve kısa ile orta menzilli füzelere karşı koruma sağlayan Demir Kubbe'ye eklenen Davud'un Sapanı ise orta ve uzun menzilli füzelerde etkili olacak.

Haberin Devamı

HİZBULLAH VE İRAN FÜZELERİNE KARŞI
40 ile 300 kilometre arasındaki bir mesafeden ateşlenen füzeleri vurması planlanan Davud'un Sapanı, İsrail'e İran'ın elindeki M600, Zelzal, Fecir ve Fetih 110 gibi füzelerin yanı sıra Hizbullah'ın elindeki çok sayıda füzeye karşı da koruma sağlayacak.

Bu sistemin de hem geliştirilme hem de finansman aşamalarında ABD'nin önemli katkı ve desteği var.

Davud'un Sapanı ile birlikte İsrail 1980'lerden bu yana üzerinde çalıştığı füze savunma sistemini de tamamlamış oluyor.

İSRAİL’İN ÜZERİNDE ZIRH ÖRTÜSÜ
Bir başka deyişle, ülkenin üzerine bir zırh örtüsü örtüyor.

Elbette, bu gelişmeler bir yandan memnuniyetle karşılanırken, diğer yandan ciddi eleştirilere de maruz kalmıyor değil.

Haberin Devamı

Eleştiriler, öncelikle, İsrail'in füze savunma sisteminde ABD'nin ağırlığına yönelik. Ne zaman iki ülke arasında sıkıntı yaşansa, bu durumun ABD'lilerin elini güçlendirdiği öne sürülüyor.

İkinci eleştiri de maliyet-fayda dengesinde. Bu eleştiriyi getirenler, bu sisteme milyarlarca dolar yatırım yapılmasına karşın ülkenin tamamını koruyamayacağı görüşünde.

ŞİMDİKİ HEDEF LAZER SAVUNMA SİSTEMİ
Özellikle de "kabus senaryosu" gerçekleşirse... Yani İran, Hizbullah ve Hamas aynı anda füze saldırısı düzenlerse, bu sistemlerin de stratejik noktalara konuşlandırılması gerektiği ve bu nedenle de sivil kayıpları engelleyemeyeceğini düşünüyorlar.

İsrail’in şimdiki hedefi ise tüm bu eleştirilere de yanıt niteliğinde. İsrail, lazer savunma sistemi geliştirerek, ülkeyi tamamen koruma altına almayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Karmaşık Ortadoğu denkleminde bir yandan diplomasinin hız kazandığı bir dönemde geçerken, diğer yandan da İsrail’in savunma ve silahlanma çalışmaları soluksuz devam ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları