Önce ısının, sonra piste çıkın

Karın yumuşak göründüğüne bakmayın. Kayak, snowboard gibi sporları yaparken dikkatli olmazsanız ciddi yaralanmalar yaşayabilirsiniz. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Dr. Sarper Çetinkaya, kar sporları yapanlara aşağıdaki uyarıları yapıyor.

Haberin Devamı

Kayak ve snowboard türü kış sporlarının hepsinde yüksek sakatlanma riski bulunuyor. Kaygan ve eğimli yüzeyde yapılan, büyük denge gerektiren bu sporlarda düşmeler çok sık görülüyor. Bu nedenle de sıklıkla travmaya bağlı sakatlıklar oluşuyor. Kış sporlarında yaralanmaların sık görülmesinin bir başka sebebi ise düzenli spor ve egzersiz yapılmaması. Bütün bir yıl boyunca spor yapmayan kişiler, kışın 1- 2 haftalığına kayak ve snowboard türü sporları yapmaya kalkıyor. Adeleleri hazır olmadığı için de büyük sakatlanmalar ortaya çıkabiliyor.

VÜCUDU HAZIRLAYIN: Yaralanma riskini en aza indirebilmek için vücudun hazır hale gelmesi gerekiyor. Kayağa gitmeden 2-3 hafta önce bacak, uyluk ve kalça egzersizleriyle esneme hareketlerinin yapılması, vücudun hazırlanmasını sağlıyor. Evde ya da iş yerinde yapabileceğiniz basit egzersizler için günde 10 dakika ayırmanız yeterli. Kalça esnetme, kasık adalelerini açma-germe, ön uyluk adalesi germe, düz bacak kasma, merdiven basamağı öne ve yan olarak inip-çıkmayla, aşil germe egzersizleri yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

DOĞRU MALZEME SEÇİN: Yanlış malzeme seçimi kış sporlarında yaralanma riskini büyük oranda artırıyor. Doğru kayak boyu seçilmesi ve ağırlık ayarlarının doğru yapılması gerekiyor. Bu seçimde zeminin bol kar, sıkıştırılmış kar ya da buzlanma durumuna özellikle dikkat etmek gerek. Kişinin tecrübesi de büyük önem taşıyor. Kayağın ilk günlerinde kısa kayak tercih edilmesi ve kayağın rahat çıkabilmesi için düşük ağırlık kullanılması öneriliyor. Takip eden günlerde ise kayak boyunun uzatılması ve ağırlık ayarının artırılması daha uygun. Böylece özellikle yanlış malzeme seçimi nedeniyle ortaya çıkabilecek sakatlanmaların önüne geçilmiş oluyor.

KORUYUCULARI UNUTMAYIN: Kayak sırasında mutlaka kask, diz ve dirsek koruyucuların kullanılması gerekiyor. Ayrıca günlük pantolon yerine kar salopetinin tercih edilmesiyle de hem kalça ve dizin rahat bir şekilde hareketi sağlanıyor, hem de su geçirmezliği sayesinde soğuktan zarar görülmesinin önüne geçilmiş oluyor.

Haberin Devamı

ÖNCE ISININ: Isınma hareketlerinin kaymadan önce mutlaka yapılması gerekiyor. 10 dakika ayırmak oluşabilecek birçok sakatlığı engellemiş oluyor.

BUZLANMA SAATLERİNDE KAYMAYIN: Sabah erken ve akşam gün batımından sonraki saatler buzlanmanın en yoğun olduğu zaman. Bu zaman dilimlerinde düşme riski fazla olacağı için önerilmiyor. Öğle saatleri ise özellikle güneşli havalarda erime ve sulanma sık görülüyor. Bu nedenlerle kara saplanma riski artacağı için tehlikeli durumlara neden olabiliyor. Kaymak için en uygun saatler sabahla öğlen arası ve öğleden sonraki saatler.

Yaralanırsanız hastaneye mutlaka gidin

Kayak pistlerinde en sık, dizde bağ yaralanmaları, iç yan bağ ve ön çapraz bağ kopması, kaval kemiği, üst bölge kırığı ve omuz çıkıkları yaşanıyor. Her türlü yaralanmanın ardından mutlaka bir hastaneye gitmek ve ortopedi muayenesi olmak gerekiyor. Bu yaralanmaların hepsi, doğru tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara yol açabilir. Yaralanan bölgenin geçici atel, tahta, baton veya kol askı ile tespit edilmesi gerek. Ardından da bölgeye torba içinde kar uygulanması öneriliyor. Buzun 15 dakika süreyle yara üzerinde tutulması ve hastaneye gidene kadar iki saat arayla yinelenmesi iyi olur.

Yazarın Tüm Yazıları