Öksürmek bile bayıltabilir

Bayılmanın psikolojik ve fiziksel birçok sebebi var. Bayılmanın en sık görüldüğü bedensel hastalıkların başında ise kalp sorunları geliyor. Öte yandan çok nadir olarak öksürme nöbetleri, arka arkaya atılan kahkahalar, dişçi korkusu ve başka nedenler de bayılmaya sebep olabiliyor.

Haberin Devamı

Bayılma ya da geçici bilinç kaybı durumu her zaman her yerde karşılaşılabilecek, her yaşta herkesin başına gelebilecek bir sorun. Bu konuda da bir şeyler bilmemizde yarar var...

Birden bire ortaya çıkan ciddi ve acil sağlık sorunlarından biri olan “bayılma”lar maalesef kadınlarda daha sık görülüyor.

Aniden gelişen bilinç bulanıklığı ya da şuur kayması, renk solması, terleme ve kısa süreli bir şuur kaybının birlikte olduğu bu durumlar ne iyi ki uzun sürmüyor, kısa bir sürede kendiliğinden düzeliyor.

Ama yine de bayılma nöbetlerini ciddiye almakta, arkasında herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığını araştırmakta fayda var.

Bayılma ataklarını psikolojik nedenlere bağlayıp boş vermek doğru bir yaklaşım değil. Bayılmalar bazen çok ciddi, çok önemli sağlık problemlerine de işaret edebiliyor.

Böyle durumlarda eğer geç kalınırsa altın değerinde bir zaman dilimi kaybedilebiliyor.

Ama yine de bayılmaların arkasında genellikle ciddi bir sağlık sorunu bulunmuyor.

Psikolojik kökenli bu tür bayılmalara özellikle kadınlarda daha sık rastlanıyor. İşle, eşle, aileyle, çevreyle ortaya çıkan bazı çatışmalar bayılma nöbetlerini tetikleyebiliyor.

Bu durumlarda bile sorunu hafife almamak, bir psikiyatri uzmanından yardım istemek gerekiyor.

Haberin Devamı

KALP İLE İLGİLİ Mİ?

Bayılmanın en sık görüldüğü bedensel hastalıkların başında kalp sorunları geliyor.

Kalp ritmindeki bozulmalar, kalp kapak hastalıkları, kalp içindeki pıhtılar ya da buradan kopan pıhtıların oluşturduğu damar tıkanıklıkları, kalp tümörleri, doğumsal kalp hastalıkları bayılmalara sebep olabiliyor.

Özellikle kalp ritminin birden bire değişmesi, hızlanması, yavaşlaması ya da teklemesi bayılma nöbeti ile sonuçlanıyor.

Örneğin yaşlı insanlarda “hasta sinüs sendromu” gibi sorunlarda, genç insanlarda taşikardi ataklarında, orta yaş ve sonrasında kalp krizleri ataklarında bayılma nöbetleri ortaya çıkabiliyor.

KORKUDAN BAYILMAK DA VAR!

Çok nadir olarak öksürme nöbetleri, hatta tuvaletteki ıkınmalar bile bayılmaya sebep olabiliyor. Arka arkaya atılan kahkahaların bayılttığı insanlar bile var. Dişçi korkusu, kan verme ya da iğne görme gibi durumlar, yaralanmalar ve başka nedenler de bayılmaya sebep olabiliyor.

Çok sık yakalı bir gömleğin, boynu fazlaca sıkıştırmış bir kravatın bir bayılma nöbetini davet edeceği de aklınızda olsun.

Bayılma ne sebeple meydana gelirse gelsin bir sağlıksızlık işaretidir. Arkasında kalp krizinden beyin tümörüne, kulak problemlerinden beyincik hastalıklarına
kadar pek çok problem olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları