Öğretmenler ‘maaş’ adaleti istiyor

“AİLE bireyleriyle birlikte 10 milyonu bulan memurlar adına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan adaletli bir ücret politikası talep ediyoruz.”

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı’nın ortaya çıkıp, memurların ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesinin uygulanması pek söylenmeyen bir şey... Aslında yaraya parmak basıyor.
Avcı, özetle şu açmazları ve talepleri ortaya koyuyor:
- Kamu işçileriyle memurlar arasında memurlar aleyhine büyük ücret uçurumu var. Kamu işçilerinin ekonomik haklar yanı sıra demokratik ve mesleki haklar bakımından da memurlardan oldukça ileride bulunuyor.
- Bunun yanısıra memurların kendi aralarında da büyük ücret farklılıkları ve adaletsizliği yaşanıyor.
- Aynı eğitimi almış ve aynı işi yapan memurların maaşlarının ve yan ödemelerinin 4 kata varan oranlarda farklılık gösteriyor.
RTÜK, TOKİ, SPK, Merkez Bankası gibi onlarca kurumlarda çalışan memurlar, neden öğretmenlerden daha çok maaş alıyor?
- Maaşlar arasındaki adaletsizlikleri ortadan kaldıracak İntibak Kanunu neden biran önce çıkarılmıyor?
- Memurlar bu tür kurumlara geçmek için Meclis koridorlarını aşındırıldığı biliniyor mu? Kamuda torpilli beyaz memurlar anlayışını devam ettiren bu adaletsizlik daha daha ne kadar devam edecektir?
AB ülkelerinde öğretmenlerin, diğer kurumlarda çalışanlardan daha düşük maaş almadığını kim biliyor?
Kamu için büyük adaletsizlik
YAŞADIĞIM mağduriyeti yayınlarsanız, benim gibi binlerce memurun yaşadıklarını kamuoyu ile paylaşırsınız.
5289 sayılı kanunla 15.01.2005 tarihinden önce işe giren ve daha önce benzeri bir yasal düzenleme ile derece verilmesi uygulamasından faydalanmayan memurlara 1 derece verilmişti. Bu durum bu tarihten sonra işe başlayan, başlayacak olan ve bu haktan faydalanamayan binlerce kamu çalışanı için büyük bir adaletsizlik ve haksızlığa neden olmaktadır.
Bugüne kadar 1979 ve 1991 yıllarında verilen bir derece imkanı, son olarak 2005 yılında verilmiş ve bu yeni derece sadece kanunun yürürlük tarihinde memurluk yapanları kapsamıştır. Yürürlük tarihinden sonra memur olan kişiler bu haktan faydalanamamaktadır ve yeni bir düzenlemeye kadar faydalanamayacaktır. Bu şekilde memuriyete başlayanlar görevlerine, daha önce bu dereceden faydalanmış olanlara göre telafisi imkansız hayati öneme sahip 3 yıl geriden başlamaktadır.
Bu kanunun üzerinden yaklaşık 6 yıl geçti ve henüz bir düzenleme yapılmamıştır. Yapılması gereken düzenleme ise şu anda memur olanları kapsadığı gibi gelecekte başlayacak olan memurları da kapsamalı ve adaletsizliğe neden olacak hatalı yeni bir düzenlemeye mahal verilmemelidir.
Ceren UZMAN

Koşaner biliyor muydu?


BU konuşmaları sızdıran ya o toplantıya katılanlardan biri... ya da toplantının yapıldığı yer dinlenmiş. Her iki durumda da iç istihbarat felaket, rezalet.
Asker koynunda yılan beslemiş.
Ve zamanlamaya dikkat edin! Kıbrıs, Yunanistan, Suriye İran ve tabii ki PKK sorunları tam büyürken; PKK yeniden azmışken; bu olaylar patlıyor.
Buna neden olanlar bulunmalı sorgulanmalı cezasını çekmelidir.
Hangi rütbede ve konumda olursa olsun bu bedel ödenmelidir.
Ordu bundan çekinmemelidir.
Milletimiz ne badireler atlattı ki bu da geçer...
Kimse merak etmesin, üzülmesin...
Tuncer BAHÇİVAN
Yazarın Tüm Yazıları