Ofer, 7 bin doların izini tam 2 yıl sürdü

ZİHNİ Holding’in patronu Asaf Güneri’nin, Türkiye’nin gündemine Tüpraş hisseleri ve Galataport projesiyle oturan İsrailli işadamı Sami Ofer’le tanışıklığı 40 yıl önceye dayanıyordu.

Asaf Güneri, gençlik günlerinde Zonguldak’ta acente hizmetleri verirken, bugünkü gücüne henüz ulaşmamış Sami Ofer’in bir-iki gemisiyle de ilgileniyordu. Asaf Güneri ile Sami Ofer’in o dönemlerde başlayan ilişkisi, hiç kesintiye uğramadı.

Sami Ofer, bundan 15 yıl kadar önce Asaf Güneri’yi aradı:

"İşe yeni bir eleman almışsınız... O arkadaş daha öhce bizde çalışıyordu..."

Güneri, meraklandı: "Evet Sami Bey, ne var bunda?.."

Ofer
, ağzındaki baklayı çıkardı: "Asafcığım, o arkadaşın bizim şirkete 7 bin dolar borcu var. Şimdi o 7 bin doları senden istiyorum..."

Güneri’nin merakı, şaşkınlığa dönüştü: "Bir elemanın size olan borcundan bana ne? Eğer alacağınız varsa, kendisinden isteyin..."

Sami Ofer, talebinde ısrarlıydı: "Ben anlamam... Seni tanırım... Madem bizden sorunlu ayrılan o elemanı işe aldın. Öyleyse bize olan 7 bin dolar borcunu da sen ödersin..."

Güneri, kurtuluşu olmadığını anlayınca, konuyu bir de adı geçen elemana sorması gerektiğini söyledi. Hemen o elemanı çağırdı, olayı anlattırdı. Anlattığına bakılırsa eleman haklıydı.

Sami Ofer, "Bize 7 bin dolar borcu var" dedikçe, eleman reddediyordu: "Ben onlara asla bir zarar vermedim. Borcum falan da yok..."

Güneri, elemandan aldığı bilgileri Ofer’e aktardı: "Arkadaş size herhangi bir borcu olmadığını söylüyor. Bilginiz olsun..."

Ofer’in bundan sonraki tutumu Güneri’yi daha da şaşırttı: "Benim bundan sonra muhatabım sensin. Ben 7 bin doları o arkadaştan değil, senden isterim..."

Güneri, "Peki, bakalım" diyerek, biraz zaman kazanmaya çalıştı... Ancak, Sami Ofer 7 bin doları unutacak ya da peşini bırakacak gibi değildi...

O dönemde dünya denizlerinde dolaşan 100 kadar gemiye sahip olan Sami Ofer, Güneri’yi sıklıkla aradı: "Ne oldu bizim 7 bin dolar..."

Sami Ofer’in neredeyse "taciz"e dönüşen telefonlarından bunalan Güneri, sonunda söz konusu elemanı çağırdı: "Kardeşim Sami Ofer inatla, ısrarla 7 bin doları istiyor. Bu işten kurtuluş yok. En iyisi biz senin maaşından parça parça keselim, adama bu parayı mini taksitlerle de olsa ödeyelim."

Eleman yeni patronunun önerdiği bu formülü ister istemez kabullenmek zorunda kaldı: "Peki efendim, siz bilirsiniz..."

Sami Ofer
’e 7 bin doları ödemek 2 yıl sürdü... Bu dönemde Sami Ofer’in Asaf Güneri’ye telefonlarının ardı arkası kesilmedi: "Asaf Bey, parayı parça parça gönderiyorsunuz, 7 bin dolara tamamlayacaksınız değil mi?"

Güneri de her seferinde Sami Ofer’i rahatlatmaya çalıştı: "Merak etmeyin Sami Bey... Bakın arkadaşın maaşından her ay kesip, size gönderiyoruz..."

Bir yanda o tarihlerde dünya denizlerinde dolaşan tam 100 gemi...

Diğer tarafta eski personelden 7 bin dolarlık alacak...

Sami Ofer, "Dünya denizlerinde 100 gemim dolaşıyor, 7 bin doların peşinde koşamam" demiyor...

Asaf Güneri’ye bastırıp, iki yılda da olsa 7 bin dolarını alıyor...

Siz Sami Ofer’in yerinde olsanız ne yapardınız?..

İyi bayramlar...

Kapitalizmi sevmem ama kapitalistleri severim

HALKLA İlişkiler Danışmanları Derneği’nin (HDD) kurucularından ve ABD’de "Halkla İlişkilerde Yaşamboyu Başarı 2005 Atlas Ödülü"nü alan Betûl Mardin’i kutlama gecesindeyiz...

Genpa’nın patronu Zeynel Abidin Erdem, ünlü yazarımız Yaşar Kemal’e önce kendini hatırlatıyor. Yaşar Kemal, "Hatırlıyorum" deyince, sohbete birlikte devam ediyoruz. Erdem, Yaşar Kemal’e davette bulunuyor: "Efendim beni kırmaz gelirseniz, sizin de yakından tanıdığınız bazı aile dostlarımızla birlikte bir akşam evde yemek yiyelim..."

Erdem
, daveti yaparken, yine de "Acaba reddedilir miyim" tereddüdü yaşarken, Yaşar Kemal’den ilginç yanıt geliyor: "Neden olmasın? Merak etme, ben kapitalizmi sevmem, kapitalizmi düşman görürüm ama kapitalistlere düşman değilim..."

Yaşar Kemal
, üstüne basa basa insanlara değil, kapitalist sisteme karşı olduğunu yineliyor ve örnek veriyor: "Kapitalizmi sevmem ama Enka’nın patronu Şarık Tara gibi çok sevdiğim kapitalist dostlarım vardır."

İşte size Yaşar Kemal’in penceresinden kapitalizm ve kapitaliste bakış...
Yazarın Tüm Yazıları