Obezlere alışveriş eğitimi

Türkiye’de obez sayısı yaklaşık 20 milyon. Yılda 5 milyar dolar, obezite kaynaklı hastalıkların tedavisine harcanıyor.

Haberin Devamı

60 milyonluk İngiltere’de ise kadınların yüzde 32’si, erkeklerin yüzde 46’sı fazla kilolu. Yine kadınların yüzde 21’i, erkeklerin yüzde 17’si ise obez. İngiliz Sağlık Bakanlığı, 2008’den beri market zincirleri ile işbirliği yapıyor, obeziteyle mücadele kapsamında, vatandaşların sebze-meyveye ulaşımını kolaylaştırmaya çalışıyor. Programa katılan mağazalarda meyve-sebze satışı yer yer yüzde 50 artmış.
Fakat bu yöntem yeterli gelmemiş olacak ki, yeni bir mücadele stratejisi geliştirmişler: Kilolu ailelere 10 haftalık ve ücretsiz market alışverişi eğitimi.
Eğitimler sırasında sadece süper marketlerden neyin alınıp neyin alınmayacağı değil, beslenme ve sağlıklı besinler üzerine de dersler verilecek. Market arabasını sağlıklı ve dengeli bir beslenme için en doğru biçimde doldurma alışkanlığı kazandırılacak. Gıda etiketlerini okuma, yazanların ne anlama geldiğini anlama yolları öğretilecek.
Önce sınıflarda teorik eğitim verilecek, ardından sahaya çıkılacak. Aileler süpermarketlere götürülecek ve sağlıklı gıda alışverişi yapmaları istenecek. Yağlı ve şekerli yiyecekler yerine meyve-sebze alımı teşvik edilecek, abur cuburdan uzak durma alışkanlığı verilecek. Annelere sağlıklı çocuklar yetiştirmek için ne yedirmeleri gerektiği anlatılacak.
Programın ücreti aslında 400 Sterlin. Ancak obezitenin neden olduğu sağlık masrafları bu rakamın defalarca misli olduğundan aşırı kilolu ailelere ücretsiz.
Kesinlikle bizde de denenmesi gereken bir yöntem. Acemi alışverişçi kalmasın, herkes market arabasının başına ehliyetli geçsin.

Haberin Devamı

Son daktilo fabrikası da kapandı

Dünya üzerindeki son daktilo fabrikasının Hindistan’da olduğunu İngiliz basınından öğrendim. Ve maalesef bu fabrika kapanacağını açıklamış.
Stoklarında birkaç yüz daktilo kalan ve Mumbai’de bulunan şirketin adı Godrij ve Boyce. 1950’lerden beri bu işi yapıyorlar. 1990’lı yılların başında yılda hala 50 bin tane makine satabiliyorlarmış ama geçen yıl rakam 800’e düşmüş. Kapatma kararının nedeni, siparişlerin oldukça azalmış olması. Stoktakilerin büyük bölümü Arapça klavyeymiş.
Ofis dediğimiz şeyi yaratan bu icat, polaroid fotoğraf makineleri gibi tarihin parçası olmak üzere. On parmak değil iki parmak yazan dijital yeni nesil için zaten çoktan tarih de, daktilo sesini duymuş olanlar için söylüyorum. Evde bir tane varsa kıymetini bilin.

Haberin Devamı

HAFTANIN SİTESİ

Simay Bülbül internette

“Modayı ulaşılabilir kılmak” sloganından yola çıkan Trendyol.com, Simay Bülbül ile işbirliği yaptı. Tasarımcı, sadece Trendyol.com üyelerine özel, Pure isimli bir marka yarattı. Koleksiyon 10 farklı tasarım ve bin parçadan oluşuyor. Elbise, tulum, bluz ve tunikler var ağırlıklı olarak. Mayıstan itibaren alışveriş yapabilirsiniz. www.trendyol.com

İstanbul’a tişört tasarlayın

Mavi’nin bundan yedi yıl önce çıkarıdığı İstanbul tişörtleri koleksiyonu, büyüyerek devam ediyor. Bugüne kadar 27 tasarımcı tarafından 50 tasarım yapıldı. Esprili, genç, şehrin ruhunu taşıyan baskılar var üzerlerinde. Yurtdışına hediye götürmek gerektiğinde aklıma ilk gelen şey, bu tişörtler.
Şimdi sizin de bir tane tasarlama şansınız var. Kendi tişörtünüzü kendiniz tasarlayabilir ve yarışmaya katılabilirsiniz. Katılımlar www.istanbulatasarla.mavi.com adresinde devam ediyor. Bu ay bitmeden (iki gününüz kaldı), tasarımınızı siteye yükleyebilirsiniz. Oylama mayıs boyunca yapılacak, finale kalan 50 tasarım alanında uzman kişilerden oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Birinci seçilen tasarım, tasarımcısına 2 bin liralık ödül kazandıracak, hem de üretilip satılacak. Oy verenler de İstanbul tişörtü kazanma şansı elde edecek.

Haberin Devamı

VİTRİNDE GÖRDÜM

AIDS karşıtı koleksiyon Türkiye’de

H&M’in Fashion Against Aids koleksiyonunun dördüncü senesi. Ama ilk kez Türkiye’ye geliyor. Mesajı; hayat çok güzel hem kendiniz hem de partneriniz için bunu bu şekilde koruyun ve güvende olun.
Koleksiyon, dünya genelindeki 150 H&M mağazasındaki Divided bölümünde satılıyor. Satışların yüzde 25’i dünya çapındaki HIV/AIDS gençlik projelerine bağışlanacak. Türkiye’de sadece İstinye Park mağazasında bulunuyor. Koleksiyonun modelleri arasında Selma Blair, Penn Badgley, Akon, Nikki Reed, Scissor Sisters gibi ünlü isimler var. Hepsi uniseks olan tişört, ceket, tulum, eşofman altı bulabilirsiniz.

AVM’LERDE NELER OLUYOR

Haberin Devamı

Mor Çatı’ya Şebnem Ferah desteği

Altunizade’deki Capitol, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlattığı Mor Çatı projesine ünlü isimlerle devam ediyor. Projeye son olarak Şebnem Ferah katıldı. Sanatçının ismiyle özdeşleşen Deli Kızım Uyan şarkısının sözleri, Capitol’ün Şebnem Ferah tişörtlerine basılacak. Daha önce Nilüfer’İn tişörtleri kısa sürede tükenmişti. Siz de, beden alternatiflerine sahip bu tişörtlerden satın alarak Mor Çatı projesine katkıda bulunabilirsiniz.

Dinozorlar gitmiyor

İstanbul Torium Alışveriş Merkezi’ndeki Dinozorlara Yolculuk sergisi, 12 Haziran’a kadar uzatıldı. Japon robot üreticisi Kokoro tarafından geliştirilen, hareketli ve ses çıkaran dinozorlar, AVM’de sergi için özel olarak hazırlanan 600 m2’lik alanda görülebilir.

Yazarın Tüm Yazıları