Ne kadan mikemmel bir annesin!

Abiye Kuzu gibi söylemek istiyorum bu cümleyi bazı annelere, “Seeen ne kadan mikemmel bir annesin” demek istiyorum bugün ama içimden de şöyle diyorum: “Biliyor musun iyi ki senin gibi değilim...”

Haberin Devamı

Geçen hafta bir arkadaşımın satır aralarından duman çıkan, sinirlenme ve hayal kırıklığı ile başına gelenleri anlattığı konudan çıktı bu yazı.
Dertleşip şu karara vardık Özgür’le: “Boşver iyi ki o annelerden değiliz...”
Bakın işte “Mükemmel Anneler”:
Bazı anneler vardır. Çocukların okulunda, veli toplantılarında, okul çıkışlarında, gösterilerde falan görürsünüz onları. Mükemmel görünürler. Sürekli gülümseyen, hiçbir sorunu olmayan tiplerdir bunlar. Çocukları da mükemmeldir. Sorun nedir bilmezler ve çocuk yetiştirmenin klasik uğraşları veya pürüzleri yoktur onlarda.
Çünkü her şeyleri, tüm hayatları mükemmeldir. Tek kelime yakışır onlara; “pürüzsüz”.
Doğurdukları andan 2 yaşına kadar hiçbir zorluk yaşamadan emzirirler. Çocukları beslenme problemi nedir bilmez, uyku sorunu hiç yaşamaz, ana okuluna başlarken arıza çıkarmaz, ilkokulda uyum derdi bilmezler. En iyi dans eden, en iyi ödev yapan, en iyi çocuklar onlarındır. Eşleri de mükemmeldir. Genelde yanlarında yokturlar ama harika bir ailedirler.
Bu annelerin çocuklarının mesela okulun rehberlik servisi ile hiç sorunları olmaz. Okulların kendilerini psikaytr sanan rehberlik servisleri ise bu annelere hadlerini ve profesyonel bilgi birikimlerini aşan saçma soruları asla sormazlar.
Oysa biz zavallıyızdır. Başımıza gelenleri, çocuklarımızın sorunlarını, “nerede yanlış yaptık, bu işin doğrusu ne, nasıl düzeltirim çocuğumun bu davranışını?” diye yanıt aradığımız şeyleri açık yüreklilikle çevremizle paylaşırız. Puan kaybederiz bu durumlarda. Evdeki bir şeyi, gülerek başımıza gelen bir olayı söyleriz, çocukların aslında ileride kahkahayla anacakları anılardır bunlar. Arkamızı döneriz ve az önce bizimle gülen, “yaaaa bu çocuklar süperler” diyen mükemmel anne şöyle der bu kez; “aaa hani mükemmeldi bu çocuk?”
Aslında başkasının derdiyle beslenen, sevinen, evdeki durumu içler acısı olup da dışarıya rol kesen, oyun oynayan insanlardır bu mükemmel anneler.
Çocuklarının beslenme sorunları yoktur, çünkü yemeği onlar yedirmez. Bebeklerinin uyku sorunu yoktur, çünkü gece onlar bakmaz. Banyo yaptırmazlar, bu yüzden çocukları sudan da banyodan da korkmaz. Süper bakımlı gezerler, çünkü günün çoğu zamanı kendilerinindir. Mükemmel pantolonlarının altında mükemmel kaçık çoraplar vardır.
Kocalarıyla da hiçbir sorunları yoktur, çünkü kocaları aslında ortada yoktur.
Ev ödevleri “ödev ablaları” ile yapılır. Proje ödevleri de.
ışte öyle. “Sen ne kadan mikemmel bir annesin!” demek istiyoruz bu hafta arkadaşım Özgür ile size, içimizden de ekliyoruz “iyi ki sizin gibi değiliz be...”
Pınar Anne
Tırnaklarının içine resim yaparken boya veya hamur dolan, 9 aylık gebe hali ile yerlerde yuvarlanıp puzzle yapan, mükemmel olmayan, olmayı da asla istemeyen anne...

Haberin Devamı

Çocuğunuzun istemesini beklemeden ona su verin

Haberin Devamı

Çocuklar, isteklerini ifade edemedikleri için susadıklarını belli edemez. Ailenin de unutmasıyla çocuklar uzun süre susuzluğa maruz kalabilir. Bu da çocuklarda böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları-Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, yetersiz su tüketiminin yol açtığı sorunlarla ilgili soruları yanıtladı.

Çocuklar günde ortalama ne kadar su tüketmelidir? Yaşa göre miktar değişim gösterir mi?
- Çocukların su gereksinimleri yaş ve kiloya bağlı olarak değişir. Bir yaşındaki çocuk yaklaşık 10 kg. ağırlığındadır, su gereksinimi de günlük 1000 ml’dir. 12 yaşında ve 30 kg. ağırlığındaki bir çocuğun su gereksinimi ise 1500 ml’dir.
Tüketim miktarı mevsime göre değişir mi?
- Sıcak havalarda terleme ile su ve tuz kaybı artar. Özellikle çocuklarda vücut yüzey alanı geniş olduğu için terleme ile kaybedilen miktar son derece fazla olur. Normal hava sıcaklığında 30 kg olan bir çocuğun günlük sıvı tüketimi 1500 ml olmalı, daha sıcaklarda ise bu miktar 3000 ml’ye dek çıkabilmelidir.
Su, bebeklere ne zamandan itibaren verilir?
- Bebek anne sütü alıyorsa ek olarak su vermeye gerek kalmaz. Ek gıdalara başlanınca, bebeğe öğünlerden sonra az miktarda su verilebilir (30-50 ml gibi)... Ancak yaşanan bölge sıcak iklimli ise bu miktarı artırmak gerekir.
Su tüketimi konusunda nelere dikkat etmek gerekir? Ailelerin bu konuda yaptığı yanlışlar nelerdir?
- Çocuklar su ve elektrolit dengesine çok duyarlıdırlar, ancak su gereksinimlerini fark edemeyebilirler ya da ifade edemeyebilirler. Aileler bunu akıllarında tutmalı ve çocuklarına su içirmelidir. Bazı aileler çocuktan tepki gelmediği için susamadığını düşünerek su vermeyi unutabilmektedir.
Su tüketiminin yetersiz olması durumunda ne gibi sonuçlar ortaya çıkar?
- Su tüketiminin yetersiz olması, özellikle sıcak iklimlerde çok ciddi durumlara yol açar. Bunlardan en önemlisi dehidratasyondur (vücudun su kaybı). Dehidratasyon çocuklarda böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine yol açan hastalıkların görülmesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra daha başka rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Kas seyirmeleri, kramplar, kasılmalar, beyin ödemi bu hastalıklardan bazılarıdır.

12 Sanatçı 120 Gelecek

Haberin Devamı

Geleceğin sanatçı adayları olan çocukların dikkatini resim sanatına çekmek, onların önünde farklı ve renkli bir ufuk açmak amacıyla hayata geçirilen “12 Sanatçı 120 Gelecek” adlı eğitim, kültür ve sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, Türk Resim Sanatı’nın usta isimlerinin atölye ve sergilerine konuk oldu. Faber-Castell’in hayata geçirdiği “12 Sanatçı 120 Gelecek” projesinin ikinci adımı olan bu sergi, 25-31 Mayıs tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki The Seed Etkinlik Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.
Adres: Sakıp Sabancı Cad.
No:42 Emirgan-ıstanbul Tel: (0212) 277 22 00

Çılgın Bir Gece

Phil ve Claire Foster orta halli evli bir çifttir. Rutin giden ilişkilerine bir tat katmak için haftada bir yemeğe çıkma kararı alırlar. Phil, Claire’i şehrin en havalı restoranına götürmeye karar verir fakat rezervasyonları yoktur. Masa beklerken, vaktinde gelmeyen bir çiftin isimlerini kullanarak içeri girmeye karar verirler, artık Tripplehorn’lar olmuşlardır.

Eğlenve ve eğitim

Haberin Devamı

 English Garden ıstanbul, ana dili ıngilizce olan öğretmenlerle, bilardo, langırt, tabu oynayarak, barbekü yaparak, havuza girip, gitar eşliğinde ıngilizcekursları veriyor. Kavacık’taki yeşillikler içindeki merkezde dersler “az teori bol pratik” üzerine yoğunlaşıyor.

Alev Saçlı Çocuk

ışte ilginç ve eğlenceli bir çocuk kitabı: “Alev Saçlı Çocuk”... Konusuna gelince: “Çocuklar kırmızı şeker, kırmızı top isterler de, neden kırmızı saç istemezler?” diye sorar postacı.
Bunu küçük Frida da bilmez. Tek bildiği, sıra dışı kırmızı saçları yüzünden okulda hep alay konusu olduğudur...
Yazan: Christine Nöstlinger
Günışığı Kitaplığı

Çocuklar da kanserin farkında

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile düzenlediği “Kanserden Korunabiliriz” konulu resim yarışması sonuçlandı. Çocuklarda kanserden korunma bilincini oluşturmak, onlara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak ve dumansız hava sahasının önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren 30 resim, 17-26 Mayıs tarihleri arasında Haydarpaşa Garı’nda sergilenecek.

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta, şaşırtıcı kamera arkası notlarıyla Pers Prensi, Avrupa’da en uzun süre yayınlanan animasyon dizisi olan Casus Kızlar, jürimizin seçtiği en iyi 10 kitap dizisi, tarihi Eski Mısır’a kadar uzanan bir spor olan bovling, psikoloji sayfasında zamanı yönetmeyi öğrenmek, ayrıca yepyeni bilmece bulmaca sayfaları, kültür sanat etkinlikleri, teknolojiyle ilgili en son gelişmeler var. Sakın kaçırmayın!

Yazarın Tüm Yazıları