Nasıl dünya birincisi oldum

"Bir Yemek Masalı" adlı kitabım, İsveç’te düzenlenen bir yemek kitabı yarışmasında "En İyi Yerel Yemek Kitabı" ödülünü aldı.

35 ülkeden 5400 kitabın katıldığı bu yarışmada üç ayrı katagoride finale kalıp, dünya birinciliği almayı hayal bile edemezdim itiraf edeyim. Eşim, büyük oğlum ve kalabalık bir dost kafilesiyle Stockholm’e hareket ederken rüyada gibiydim. Dünyanın dört köşesinden gelen yüzlerce yemek kültür yazarı, ünlü şeflerle toplantı ve gezilere katıldım. Bendeniz de Türk Mutfağını temsilen sorulan her soruya elimden geldiğince doğru cevaplar vermeye çalıştım. Heyecanlıydım, mutluydum ve bu mutluluğu sizlerle de paylaşmak istedim.

İnce noktalar

Limondan çıkardığınız suyu artırmak için limonu yıkayıp kuruladıktan sonra üzerini çatalla bir yerinden deldikten sonra sıkmanız yeterli.


Kişnişli sebze çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy patates

1 adet orta boy kabak

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

8 su bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı pirinç

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kişniş

2 yemek kaşığı un

1 çay bardağı su

1 su bardağı yoğurt

1 paket et suyu tableti

Öncelikle, havuç ve patatesi soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kabağın üzerini kazıyıp dikine ikiye böldükten sonra, yarım ay şeklinde ve ince ince doğrayın. Diğer taraftan, margarini çorbayı yapacağınız tencerede eritip üzerine havuç ve patatesleri ekledikten sonra 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Kabakları da ilave edip 2-3 dakika daha karıştırdıktan sonra sıcak suyu da aktarın. Yıkanmış pirinci ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve kişnişi serpiştirin. Et suyu tabletini katıp tekrar karıştırdıktan sonra, çorbayı 20 dakika kadar kaynatın. Öte yandan, derin bir kapta unu yarım bardak suyla karıştırıp ezin. Üzerine yoğurdu ekleyip pütürsüz hale gelinceye kadar çırpın. Ocağın altını kapatıp hazırladığınız yoğurtlu karışımı, yoğurdu kesilmesin diye, azar azar çorbaya ilave edin. Ocağın altını tekrar yakıp çorba kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayan çorbayı 15 dakika da kısık ateşte pişirip ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servise sunun.

Bademli nupera

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

125 gr margarin (yumuşamış)

1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

100 gr pudra şekeri

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

250 gr un

Üzeri için

1 paket hazır kakaolu puding

3 yemek kaşığı dolusu fındık ezmesi

1 kahve fincanı çekilmiş fındık içi

1 kahve fincanı soyulmuş badem

Oda sıcaklığında bekleyen yumuşak margarin, pudra şekeri ve yumurtayı bir kapta karıştırın. Üzerine vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip, unu azar azar ilave ederek yoğurun. En az 7-8 dakika yoğurduğunuz hamuru 6 eşit parçaya bölüp parçaların her birini küçük tart kalıplarına kenarlarını yükselterek yerleştirin. Hamurları birkaç yerinden çatalla delip fırının orta rafındaki ızgaranın üzerine yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Öte yandan, pudingi üzerindeki tarife uygun şekilde hazırlayın. Pudingin ılınmasını bekleyip üzerine fındık ezmesi ve fındık içini de katarak mikserle 3-4 dakika kadar çırpın. Bu harcı soğumuş olan tartların orta kısımlarına kaşık yardımıyla paylaştırın. Kenarlarını bademlerle süsleyip 30 dakika kadar bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları