Nar şuruplu yılbaşı hindisi

Öncelikle temizlediğiniz hindiyi akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Hindinin her tarafını kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın.

Haberin Devamı

Hindiye süreceğimiz marinat sosu için; zeytinyağı, bal, erimiş yağ, dövülmüş sarmısak, tuz, karabiber ve tozşekeri derin bir kaseye koyun. Hardal ve soya sosunu aktarın. Çatalla iyice karıştırdıktan sonra elinizi bu sosa batırıp sosu hindinin dışına, içine, her tarafına sürün. Hindiyi bu şekilde en az 1 gece buzdolabında bekletip, ertesi gün pişirin.
Diğer taraftan, soyulmuş elmaların ve kuru soğanların her birini dörde bölüp hindinin içine yerleştirin. Eğer kullandığınız hindi yarımsa elma ve soğanı üzerine dağıtabilirsiniz. Sıra şimdi hindiyi pişirmekte.
Benim ilk önerim, hindiyi büyük bir fırın poşetinin içine yerleştirip 200 dereceye ayarlı fırında en az 2,5-3 saat pişirmeniz. Bunun için önce büyük fırın poşetinin içine 6 çay kaşığı un koyun. Poşetin ağzını elinizle büzüp kapatın ve poşeti sallayarak unun her tarafına bulaşmasını sağlayın. Sonra poşetin içine sosunu sürdüğünüz hindiyi yerleştirip kalan hindi sosunu da poşetin içine aktarın. Poşetin ağzını bağlayıp bir fırın tepsisinin içine yerleştirin. Poşeti çatalla 2-3 yerinden delip buharın çıkmasını sağlayın. Sonra da 10 dakika önceden ısıtıp 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırının orta rafına tepsiyi yerleştirin.
Ya da soslu hindiyi fırın tepsisine yerleştirip üzerini örtmeden de pişirebilirsiniz. Ancak, bu şekilde pişirdiğiniz hindinin üzeri iyice kahverengileşerek pişme süresi tamamlanmadan yanıyor olduğu izlenimi verebilir. Böyle bir durumda, hindinin kahverengileşen yerlerini alüminyum folyoyla kapatıp yanmasını önleyebilirsiniz. Ancak bu üzeri açık pişirme yönteminde, her 30 dakikada bir fırının kapağını açıp önceden erittiğiniz 2 yemek kaşığı kadar tereyağını ve hindinin tepsideki suyunu hindinin üzerine gezdirmeniz gerekir.
Üçüncü önerim, ben pek kullanmasam da doğru bir pişirme tekniği olan, soslu hindinin her tarafını alüminyum folyoyla birkaç kat sararak fırın tepsisinde 2,5-3 saat pişirme tekniğidir.
Hangi tekniği kullanırsanız kullanın, arada bir hindinin pişip pişmediğini kontrol edin.
En sonunda, nar ya da portakal şurubu için, yağı küçük bir tencerede eritip unu ekleyin. Un iyice sararıncaya kadar, 2-3 dakika kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Böylece unun kokusu gidecektir. Üzerine azar azar, pişen hindi suyuyla tamamladığınız 3 bardak suyu ekleyin.
Nar ya da portakal suyunu da hemen ilave edip sosu sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kaynattığınız sosu ocaktan alın.
Koyu ayran kıvamındaki sosu pişen hindinin üzerine gezdirip hindiyi varsa nar taneleri ve kestanelerle ya da pilavla süsleyip servise sunun.

Püf noktası;

Haberin Devamı

Hindinin görünümünün daha güzel olmasını istiyorsanız, fırına vermeden önce hindinin bacaklarını mutfak ipliğiyle (keten iplik) birbirine bağlayabilirsiniz. Böylece hindi bütün kalacaktır.
Kestaneyi ise önce bıçakla ortalarından ayırın. Sonra da içine 2 çorba kaşığı toz şeker katılmış suda 30 dakika bekletip, süzün. Sonra da fırın tepsisine koyup yumuşayıncaya kadar pişirin. Ya da ortadan yarılmış kestaneleri şekerli suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sonra da kabuklarını soyup pişen hindinin etrafına serpiştirin.
Bazı firmalar hindinin içine plastik pişirme göstergesi takarak satarlar. Bu gösterge hindi pişince kendini atar. Böylece hindinin piştiğini kolayca anlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 adet temizlenmiş bütün hindi
 (Ya da yarım hindi
5-6-7 kg civarında)
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı + 50 gr eritilmiş tereyağı
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı  tatlı hardal
- 2 yemek kaşığı tozşeker
- 5 diş dövülmüş sarmısak
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- Yarım su bardağı soya sosu
- 2 adet orta boy  kuru soğan
- 2 adet orta boy elma
Nar şurubu için; (Portakal suyu da kullanabilirsiniz.)
- 1 su bardağı taze sıkılmış nar suyu
 (Taze sıkılmış portakal suyu da kullanabilirsiniz.)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı su
 (Pişen hindi suyuyla karıştırılacak.)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber

12 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 2,5 saat

Yazarın Tüm Yazıları