Mustafa Sandal olayın farkında değil

Mustafa Sandal, doksanların en önemli pop ikonlarından.

Power FM’de başarılı bir radyocuyken bir yandan ünlü isimlere şarkılar veren Sandal, niye kendi albümümü yapmıyorum dedi ve macera öyle başladı. Kendine has dansları, şarkı sözleri, damarı yakalayan hitleriyle bir anda şöhret oldu. ‘94 tarihli ilk albüm “Suç Bende” tam 6 hit çıkarttı; “Bu Kız Beni Görmeli”, “Sana İhtiyacım Var”, “Beni Ağlatma”, “Suç Bende”, “Dokunsana”, “Bize Gidelim” dillerde marş oldu. Arkasından gelen 1996 ve 98 tarihli albümlerinden “Araba”, “Jest Oldu”, “Bir Anda”, “Kalmadı”, “Aya Benzer”, “Bombacı”, “Aramızda Bir Top Var” ve “Çekilin”... Derken 2000’lerin ilk yarısında “Pazara Kadar”, “Geçmiş Olsun”, “Kopmam Lazım”, “Tuşuma Bas”, “İsyankar”, “Kavrulduk”, “Gel Aşkım”, “Yamalı Tövbeler”... Böyle üst üste okuyunca şaşırdınız değil mi? Ne kadar çok hit üretmiş Mustafa Sandal. Üretmesine üretmiş, ama bir yandan da yıllar geçtikçe bir pop ikonu olarak fena halde yıpranmış. 2007 albümü “Devamı Var”ın çıkış şarkısı “İndir”de de gönderme yaptığı üzere büyük olasılıkla internete bağlıyor bu başarısızlığı. Oysa sebep o değil. Asıl sebep 90’lı yıllarda yeni ve albenili olan ama bugün tamamen demode olan o sound’da ısrar ediyor olması Sandal’ın. Eskiden idare ediyordu ama sesinin yetersizliği de daha çok göze batıyor artık. Hem şarkıların yapısı hem düzenlemeleri o kadar demode kaldı ki, bugün dünyanın en iyi kaydını, miksajını yapsan yine de kimseye yediremezsin. Mustafa Sandal’ın kabul etmesi gereken şu: İlerleyen yaşına ve yaptığı “iş”in eskimesine karşın Murat Boz’la aynı kulvarda olmakta ısrarlıysan, kendini geliştireceksin, dünyanın gidişatını izleyeceksin. Onu yapmış olsan, emin ol bugün bunları yapıyor olmayacaksın.
İki yıl önce çıkan “Devamı Var” beni biraz ümitlendirmişti ama son albümü “Karizma”yı dinleyince iyice emin oldum; Mustafa Sandal olayın farkında değil. Bakalım nereye kadar gidecek.

Sigara yasağı müzisyenleri işsiz bırakacak

Sigara yasağının eğlence sektörü üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerini bir süredir tartışıyoruz. Sonbahar geldi, yakında kapalı alanlara göç edeceğiz. Ve dananın kuyruğu o zaman kopacak. Sigara zararlıdır, kapalı alanda içilmemelidir, sigara içenlerin hakları da gözetilmelidir gibi önermeler bu yazının konusu değil. Benim derdim; albümlerin satmadığı, konser yapmanın giderek zorlaştığı Türkiye’de geçimini sağlamak için barlarda müzik yapan onca isimsiz müzisyenle ilgili. Mekânların sigara yasağından etkilenmesi sonucu birçok müzisyen de işsiz kalacak büyük olasılık. Canlı müzik mekânları isimsiz gruplara şans vermek yerine müşterisi garanti üç-beş grubu tercih edecek çünkü mecburen. Haksız çıkmayı dilerim.

THE BEST OF/ Göksel

Göksel Sony Müzik etiketiyle çıkardığı 4 önemli albümünün en sevilen şarkılarını bir araya topluyor. “Depresyondayım”, “Karar Verdim”, “Bi’ Seni Konuşurum”, “Firar”, “Yarabbi Şükür”, “Arka Bahçemde”, “Taş Bebek” gibi 12 çalışma var. Ve en önemlisi tüm şarkıların kliplerini içeren bir de bonus DVD.

MİMOZA/Volkan Konak

Sade, akustik duygusuyla kaydedilen Karadeniz ezgileri, lehçeli sözler. Genellikle iç acıtan, damardan, sözünü esirgemeyen ve dürüst bir müzik Volkan Konak’ın müziği. Şimdi bugün Kazım Koyuncu’yu da içinde taşıyor gibi biraz.

YÜREĞİMİN ŞARKILARI/Jale

Sevenlerinin çok sevdiği Jale’nin doksanların sonunda kaybolmuş albümü. “Son Geceler”, “Bu Şarkılar Senin için”, “Üzgünüm”, “Sevdam Acıyor” ve diğerleri. Türk popunun sarı civcivinden arşiviniz için...
Yazarın Tüm Yazıları