Muharrem Sarıkaya: Yılmaz'ın eli...

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın Nenehatun Caddesi'ndeki konutu, önceki gece de bir haftadır devam eden havasından farklı olmuyor.

ANAP Lideri, TBMM'de MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüşmesi sonrası yakın kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yapıyor.

Yılmaz, görüşme hakkında arkadaşlarına bilgi aktarırken, özellikle Bahçeli'nin, kendisine ve ANAP'a karşı ‘‘siyasi tavrını ve duruşunu öğrenmek istediğini’’ söylüyor.

Bahçeli'nin, aday olarak açıkladığı Sabahattin Çakmakoğlu ve Kamil Turan'dan vazgeçmesinin imkánsız olduğunu gördüğünü belirtiyor.

Bu arada kendisinin adaylığına, Bahçeli'nin kapalı olduğunu da kayda geçiriyor.

Gece yarısına kadar devam eden değerlendirme toplantısında, Yılmaz adaylığı ile ilgili kesin bir karar almıyor.

Aday olmakla olmamak arasında gidip geliyor.

Kararını sabah toplayacağı genişletilmiş Başkanlık Divanı'nda vereceğini belirtmekle yetiniyor.

Dün sabah saatlerinde Konut yeniden hareketleniyor.

Bakanlar ve Meclis grup başkanvekillerinin de katıldığı toplantıda Yılmaz, ortaklarından birinin desteğini almadan aday çıkmasının olanaksız olduğuna işaret ediyor.

Yılmaz, ‘‘Bu şartlar altında ben olamıyorum’’ diyor.

Ancak, bir sürpriz yapıyor ve Başbakanlık'taki zirveye ANAP adayları olarak götüreceği üç ismi bizzat kendisi açıklıyor:

Yıldırım Akbulut, Yılmaz Karakoyunlu ve Kamran İnan...

* * *

Bu isimlerle ilgili olarak ANAP kulisinde yapılan ilk yorum şu oluyor:

‘‘Ortakları kartlarını erken açtı, ama Yılmaz bekledi. Destenin içinden en iyilerini seçti ve restini masaya koydu. Şimdi ölümü gösterip, sıtmaya razı etmeye zorluyor. 'Ya bana razı olursunuz veya bunlara' diyor.’’

Bir önceki liderler zirvesinde, ANAP'tan Yıldırım Akbulut'un, MHP'den de Sadi Somuncuoğlu'nun muhalefetin adayları olduğu görüşünün dile getirildiği anımsatılıyor.

Yılmaz'ın, Akbulut'u öne sürüp, ‘‘Siz bana razı değilseniz, o zaman muhalefetin desteğini alan Akbulut seçilir. İktidarın adayı çıkmaz’’ mesajını verdiği vurgulanıyor.

Veya, DSP'ye, özellikle de yazar ve şair olması dolayısıyla Ecevit'e sıcak gelecek isim olarak Karakoyunlu'yu öne sürüyor.

Nitekim, Karakoyunlu'nun adı etrafında DSP'de sıcak bir hale oluşuyor.

Yılmaz, Dışişleri konusunda uzman olan Kamran İnan ile de, DSP'li İsmail Cem'in önünü kesiyor.

Yılmaz kendi adayları üzerinde uzlaşı yakalayamayan ortaklarını, adayları veya kendisi üzerinde uzlaşıya çekmeye çalışıyor.

Nitekim zirvenin yapıldığı dakikalarda Ecevit'in dışardan görterdiği adayı Mehmet Haberal, yarıştan çekildiğini kibar bir şekilde dile getiriyor.

Haberal, cumhurbaşkanının TBMM'nin içinden seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

* * *

Başbakanlık'taki zirve bir saat sürüyor. Hemen ardından Yılmaz, Bahçeli ile baş başa 10 dakika görüşürken, Hüsamettin Özkan ortaklar arasında mekik dokuyor.

Liderler, Başbakanlık koridorunda iki saat süren bu trafiğin ardından ikinci kez bir araya geliyor.

Hükümet adaylar konusunda kendi içinde tıkanırken, koalisyonun bundan sonra çok rahat olmayacağının da sinyalleri geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları