Muhalefetin adayı Gül mü

REFERANDUMLA ilgili ’kaos’ yaşanacağını günler önce bildiren ’Anayasa uzmanımız’, "AKP’nin ’aculluğunun’ nelere mal olduğunu görüyoruz" diyor.

’Absürd’ mizah örneği devam ediyor.

21 Ekim tarihli referandum süreci yürürlüğe girdi; gümrüklerde oy verme işlemi devam ediyor. (Bugüne kadar oy kullananların sayısı 500 bile olmamış) Oylamada ’evet’ çıkarsa, (21 Ekim’den 40 gün sonra) 9 Aralık’ta ilk tur için sandık başına gitmek zorunda kalabileceğiz.

Hızlı tren kazasında da önce tren hızlandırılıp, raylar trene göre ayarlanmamış ve bildiğimiz facia meydana gelmişti.

Türkiye bir garabet ile karşı karşıya. Hukuki kaos nasıl çözülecek? Her anayasa profesörü başka bir görüş veriyor.

Baykal, AKP’ye gelin bu işi Meclis’te halledelim diyor.

Bu skandalı kaldıralım diyor.

Baykal’ın Cumhurbaşkanı adayı yoksa Abdullah Gül mü?

Değilse muhalefet niye bir aday ilan etmiyor?

Amerika’da ve Batı’da bu adaylar bir yıl öncesinden ortaya çıkıyor.

Bizde ise iki ay kala ortaya çıkartılıyor adaylar.

İnsanın aklına takılıyor; CHP ve MHP, Gül’ü mü destekleyecekler?

Bu da yadırganacak tuhaf bir durum.

Yüzde 46’nın adayı varsa yüzde 54’ün adayı niye olmasın!

Evet...

21 Ekim’e doğru siyaset kızışacak.

(Orgeneral Büyükanıt’ın içeriği ile hayli sert tondaki gayet çarpıcı 1 Ekim Harp Akademileri konuşması... Yargıtay Başsavcılığı’nın, ramazan başında Amerika’da kendisinin katılmadığı ancak cemaatinin verdiği iftarlarla ismi yine gündeme oturtulmak istenen Fethullah Gülen’in, ’Anayasal düzeni değiştirmek için örgüt kurma’ iddiasıyla yargılandığı davada hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce beraat kararına verilmesine karşı çıkması... Ve kuraklık... Üçüne de dikkat.)

2007’de yaşananlar karşısında Aziz Nesin olsaydı neler yazardı; akıl yüzdemizi kaç gösterirdi acaba!

Büyük Kulüp, içkiyi 21.00’den sonra veriyor

ÇİFTEHAVUZLAR’daki ünlü Büyük Kulüp’e geçen cumartesi akşamı gittik. Üst salonda iftar vardı; biz oruçlu olmadığımız, üstelik de içki içeceğimiz için alt katı seçtik. Hemen her sene böyle olurdu. Ancak bu ramazan garson bize içki veremeyeceğini ancak saat 21.00’den sonra içebileceğimizi söyledi. Sebebine gelince üst kattan aşağı kata sarkan iki masa varmış ve iftar edenlerle içki içenler aynı ortamda olamıyormuş. Daha önceki senelerde üstelik aynı salonda yiyip içip kimse kimsenin farkında dahi değildi. Ben bu olayın sadece hükümete karşı bir ’yalakalık’ olayından öteye gitmeyeceğini ummak istiyorum. Aksi takdirde durumun vahametini hayal edebiliyor musunuz? 1982 yılında İngiliz Elçisi tarafından kurulan Büyük Kulüp (Cercl’ e d’Orient)!.. Laik ve demokratik Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar siyasilerin ve yüksek bürokratların, ayrıca bilim, sanat ve iş dünyasının büyük şahsiyetlerinin başkanlığını yaptığı Büyük Kulüp... Sen ’mahalle baskısı’ndan sonra ’kulüp baskısı’ karşısında ne hallere gelmişsin; yazık!N.T.

Minibüste gasp ve hırsızlık

İSTANBUL’da minibüslerde yeni bir hırsız olayı başladı; maalesef polise de pek yansıdığını zannetmiyorum.Bakırköy-Güneşli minibüsünde defalarca rastladım bu hırsızlık hadisesine. Bu tezgáh şöyle işliyor: En az üç kişi minibüse biniyor ve kapının önünde durarak çember oluşturuyorlar. Minibüse binen veya inen kişiyi çemberin içine alıp sıkıştırarak çarpmaya çalışıyorlar. O kadar pervasızlar ki fark etsen de "Aman bizi fark ettiler, hemen inelim, yakalanacağız" demiyorlar, aksine müdahale etmeye kalkışanı tehdit de ediyorlar. Ben iki gün arayla aynı kişilerin aynı güzergáhta hırsızlık yaptıklarını gördüm. Minibüs şoförleri de bunları biliyor ama onlar da çekindiklerini, bir şey yapamadıklarını, minibüs esnafı olarak polise defalarca şikáyette bulunduklarını söylüyorlar. Ayrıca şoförlere göre bu şekilde yapılan hırsızlık minibüslerde çok yaygınmış. Hırsızlığa maruz kalanlar ise kanaatimce uğraşmayayım düşüncesiyle çoğunu polise bildirmiyor. Eğer önlem alınmazsa bu olaylar, yaralama ve ölüm gibi daha da vahim boyutlara varabilir. Bu hatta çalışan şoförlere sorulursa onlar da bu anlattıklarımı teyit edeceklerdir.

Recep COŞKUN

TRT’deki ’meyhane’li şarkıya tahammülsüzlük

"BEN bir emekli hesap uzmanıyım. 2.10.2007 Salı günü TRT 4’te sevdiğim Türk müziği programını (saat 15.30-16.00 sıralarında) izlerken, sözleri Turhan Oğuzbaş’ın, bestesi Avni Anıl’ın ’Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul’un...’ şarkısı söylendi. Bu, Anıl’ın en güzel bestelerinden biridir. Bu şarkıdan sonra bir telefon bağlandı; ’Ben emekli askerim, oruçluyum. Ramazan gününde meyhaneli şarkı nasıl çalarsınız?’ diye çıkıştı. Spiker şaşırdı, efendim bu Türk müziğidir gibi laflar etti. Ben de oruçluydum; inanın aklıma o beyin düşündükleri gelmedi; nağmelerin keyfini yaşadım. Artık ne hale geldiğimizi takdir buyurun. Bunları yaşadıkça inanın dinden imandan çıkıyoruz."Erkan ALTACA

Biliyor musunuz

CHP il örgütünce şimdiye kadar 17 ilçenin görevden alındığını; bunlar arasında Şişli’de Ümit Oğuzcan’ın yerine, Gülay Atığ’ın (Aslıtürk) Belediye Başkanlığı döneminde yolsuzluk ve usulsüzlüklerini çıkarmakta ismi öne çıkan Dursun Çaltı’nın; Bakırköy’de ise Hüdaverdi Talay’ın yerine, Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzin’in bazı uygulamalarına ’muhalefet’ eden ekipten, Belediye Meclis üyesi Av. Cemil Memişoğlu’nun ilçe başkanlıklarına getirildiğini... THY Uçuş İşletme Genel Müdür Yardımcılığı’na Köksal Köktuna’nın, Uçuş İşletme Başkanlığı görevinden istifa eden Mehmet Emin Soylu’nun yerine İbrahim Başar’ın atandığını...

İKİ bayan arkadaşımla Etiler’deki bir kebapçıda iftar öncesinde 7 lahmacun, bir çiğ köfte, 5 ayran ve iki tatlı yedik. Hesap mı; 98.500 YTL geldi. Ne kebap var, ne içki! Acaba oruç değildik diye mi böyle bir hesap geldi. ’Namlı’ kişilerin Türkiye’deki asgari ücretten haberleri var mı?M. GÜLTEKİN

İÜ
İktisat Fakültesi öğretim üyesi ve Cumhuriyet yazarı Prof. Türker Minibaş, İÜ Çapa Tıp Fakültesi’nde başarılı bir mide ameliyatı geçirdi.
Yazarın Tüm Yazıları