Monoton siyaset kadınlarla renklenir

HANGİ parti olursa olsun; siyasete giren kadınlara hep destek olduk.

Haberin Devamı

Çünkü biliyorduk ki, kadınlar bir işe el attı mı, daha fazlasını yapıyorlar, azla yetinmiyorlar.
Daha ideal oluyorlar, halka rağmen bir şey yapmıyorlar.
Toplumu ikna ederek, empati kurarak siyaseti yürütüyorlar.
Peki, bu konuda yol aldık mı?
Doğrusunu söylemek gerekirse ne Parlamento’da, ne de yerel yönetimlerde yeteri kadar milletvekilimiz, başkanımız, hatta kadın meclis üyemiz yok.
Ama ben bu fotoğrafın kontenjanla da pozitif ayrımcılıkla da değişeceğine pek inanmıyorum. Her zaman olduğu gibi kadınlarımız siyaset koltuklarını da bileklerinin hakkıyla sahip olacaklar.
Tıpkı iş hayatında bugün çok başarılı kadınlarımızın olduğu gibi...
Aslında doğru örnekler ve rol modeller de kadınlarımızın siyasete bakışını değiştiriyor.
Sevindirici olan artık çok daha fazla kadınımız politika yapmak istiyor, memleket meselelerine el koymak istiyor.
Hepsinin hakkı...
Bizler onların yanındayız.
Çünkü, şundan eminiz ki...
Kadınlar politikanın ağır, monoton, renksiz, heyecansız kulislerini bir anda tersine çevirecektir.
Siyasete kalite, etik, gerçek anlamda bir demokrasi gelmesini istiyorsak, o zaman seçimlerde kadın aday sayısını mutlaka ama mutlaka artırmalıyız.

Haberin Devamı

Toplumla belediyeyi buluşturan proje

SİYASETTE iyi örnekler yok mu?
Olmaz mı...
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu yakından takip ediyorum.
Öyle projelerle halka dokunuyor, yanında oluyor ki...
Bunun için ne çok paraya, ne de devasa projelere gerek var.
Çerçioğlu, halkı dinliyor, dinlemekle kalmıyor hızır gibi imdadına yetişiyor, hiç ummadıkları bir anda yanında oluyor.
Bu çok önemli...
Halkın omzuna dokunmak, elini uzatmak...
Yalnız kalmadığını hissettirmek...
Bir telefonun ucunda olduğunu bilmek...
Neler mi yapıyorlar?
Anlatayım.
Özlem Çerçioğlu, AYBA diye bir proje geliştirmiş.
AYBA, Aydın Belediyesi Hizmet Ağı’nın kısaltılmış adı.
Kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk kısacası her yaşta herkese bir hizmet var.
¡¡¡
Aydın’da bir gönüllü ordusu oluşturulmuş; onlara özel eğitimler verilmiş, gruplara ayrılmış ve sosyal belediyeciliğinin en güzel örnekleri sergilenmeye başlanmış.
Özlem Çerçioğlu; projeyi şöyle özetliyor:
“AYBA sosyal içerikli bir proje, aslında belediyenin görevleri arasında... Birçok il belediyemiz de farklı konularda hizmet de veriyor. Yol, su, temizlik ve altyapı gibi hizmetleri yapmayan belediye var mı? Yok! Zaten bunlar belediyenin rutin işleri arasında yer alıyor. Belediyecilikte önemli olan insanımıza dokunmak, destek olmak, yardımcı olmak, onların sağlık problemlerinde yanında olmaktır...”
Son araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye’nin en uzun yaşayan insanları bu bölgede yaşıyor.
İnsan ömrü uzayınca da beraberinde bazı problemleri de getiriyor.
¡¡¡
AYBA’yı en iyi anlatan uygulamalardan bir tanesi olduğu için Özlem
Çerçioğlu yaptıklarını şöyle anlatıyor.
“Türkiye’nin en uzun ömürlü insanları Aydın’da yaşıyor. 75-80 yaş grubundaki bu insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gibi yemeklerini de yapamıyorlar. Aydın Belediyesi olarak AYBA çatısı altında oluşturduğumuz seyyar mutfaklarla yaşlılarımıza 7 gün 24 saat sıcak yemek ulaştırıyor ve bu kişilerin ev işlerinde de yardımcı oluyoruz. Yine AYBA olarak aile hizmetleri, hukuksal danışmanlık, ailenin parçalanmasına önleyici hizmetlerimiz var. Dezavantajlı grupların, sokakta yaşayan çocukların korunma ve kollaması, engelli vatandaşlarımızın buluşup danışmanlık hizmeti alabileceği, eşi cezaevinde olan kadınlarımızın yararlanabileceği merkezleri hayata geçirdik. Bunun yanında diyabet merkezleri, hamile kadınlarımızın, yaşlılarımızın, gençlerimizin jimnastik, spor yapabileceği merkezleri de oluşturduk. Bir de konut uyarma danışmanlığı projemiz var. Yaptığımız taramalarda kişiler yanında konutları da inceliyoruz. Örneğin; 70 ve üstü yaşlılarda kırılma vakaları, özellikle de kalça kemiği kırıkları çok görülüyor. Koridorda yürürken halı kayması sonucu yaralanıyorlar. Biz ne yapıyoruz? AYBA olarak halıyı çerçevelerde yere tutturup kaymasını engelliyor veya koridorda rahat yürüyebilecekleri tutunma kolları takıyoruz. Onların daha kaliteli yaşamaları için küçük önlemler alarak yanlarında olduğumuzu gösteriyoruz.”
Yalnız olanın yanında olabilmek, günlük hayatımızdaki birçok ayrıntıyı onlar düşünmeden yapabilmek ne kadar önemli hiç düşündünüz mü?
¡¡¡
Başkan Özlem Çerçioğlu, evde tek başına yaşayan kişilerin bütün yakınlarının telefonlarını kayıt altına da aldırmış. Örneğin; Aydın dışında yaşayan çocuklar, akrabalar AYBA merkezini arayarak da yakınlarının durumları hakkında bilgi alır hale gelmişler.
AYBA’nın alt yapısı da teknolojisi de personeli de kaynakları da bilimsel desteği de tamamen gönüllü esasına oturmuş durumda.
Güzel olan da bu...
Belediye halk iç içe...
“Herkes sorunları konuşuyor, biz ise çözüyoruz” diyen Özlem Çerçioğlu ekliyor:
“Ben insanlarımızı güldürecek hizmetlere ağırlık vermeye çalışıyorum. Modern Türkiye imajına yeni bir perspektif açıyoruz. Bu, kişisel görüşlere değil, aksine bilimsel temellere dayanarak açtığımız yepyeni bir kapıdır. Amacımız sivil toplumun şimdiye kadar yeterince kullanılmayan gücünü topluma çevirerek, önce Aydın’ın, ama aynı zamanda Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlamaktır.”


 

Yazarın Tüm Yazıları