Mojito hakkında bilinmesi gerekenler

Her yaz başı içki dünyasının gündemi Mojito’dur.

Haberin Devamı

Bu klasik Latin kokteylinin Hemingway'den bugüne uzanan tarihi, onu klasik kokteyl listesinden çıkartıp lezzeti ve görünüşü gereği, yeniden trendy bir içkiye çevirdi. Bunların nedeni, Mojito’nun demode olamayacak kadar modern, vazgeçilemeyecek kadar lezzetli, basitçe tarzı olan bir içki olması.

Londra, Barcelona, İstanbul gibi cosmopolit şehirlerde, akan gece boyunca, “hangi bardan daha güzel Mojito yapılıyor?” serüvenlerine atılıp, kendi beğeninize göre en güzel Mojito barmeni avcılığı yapabilirsiniz.  Daha sonra arkadaşlar arasında en güzel Mojito’nun hangi barda yapıldığı polemiği yapılıp, politika konuşurcasına bir tavırda nedenlerinizi, Mojito’nun sırlarını hafif felsefi bir boyutta tartışabilirsiniz.

Mojito'nun tarihi

Mojito,  Küba’nın ve Karayip adalarının olduğu kadar sonsuz şeker kamışı tarlaları ve büyük tütün tarlalarının parçasıdır. Zaman içinde ulusal bir tutku olmuştur. 1920’lerin ortalarında Mojito Küba’nın resmi olmasa da ulusal kokteylidir. O zamandan beri; bu tatlı, keskin içki Karayiplerin milli kokteyli haline geldi. Bazı uzmanlar içkiyi ABD’nin güneyinden gelen “mint julep” ile ilişkilendirseler de orijinal rom julep tarifleri olduğunu kaydetmek mümkün. Daiquiri’ nin tersine sofistike yapısıyla Mojito, zenginden fakire herkesin içkisidir. Mojito içmek Küba onurunun rozetini taşımak gibi, ulusal gururun göstergesidir. Mojito yapma ilmi ve sanatı Küba’da hala ihtiraslı felsefi tartışmalara yol açıyor.

Haberin Devamı

Hemingway, Ava Gardner, Gary Cooper ve Erol Flynn Mojito’nun ilk ünlü tüketicileri oldular. Mojito 1940’larda sofistike barların kokteyl menülerinde kendine yer buldu. Bu hiç kuşkusuz Küba’da Mojito'nun en popüler olduğu yerde gerçekleşti. Şekersiz Mojito ilk olarak işlenmemiş şekeri hazmedemeyen Ernest Hemingway için hazırlandı. Bu versiyonda şeker yerine Gustos Maracino ( Küba vişne likörü ) ve greyfurt suyu kullanıldı. Bu dönem Amerika’daki içki yasağı nedeniyle, zengin tüketicinin Küba’ya eğlenmek için seyahat ettiği döneme rastlar.

Günümüzde Mojito en büyük ve eski Küba kokteyli olarak Avrupa ve tüm dünyada Rönesans'ının tadını çıkarıyor.

Haberin Devamı

İlk Mojito, Küba’da 1593 yılında Francis Drake tarafından yapıldı.

Bir süre bu içki Drake olarak anıldı. Daha sonra İspanyolcada ıslatmak veya rutubetlendirmek anlamına gelen "mojar" kelimesinden Mojito türetildi. Küba’nın ünlü barı ‘Bodeguita del Medio’  bu içkiyi hak ettiği tahta Havana’da oturttu.

İçindekiler

Mojito için rom, nane, kahverengi şeker (demerera sugar), soda ve lime kullanılır.

Bizdeki kahverengi şeker demerera şekeri değildir. Onun için kahverengi şeker yerine beyaz şeker de kullanabilirsiniz. Bunlardan rom içkinin temelini oluşturur.

Tarihte korsanların ve İngiliz Ordusu Kraliyet Donanmasının vazgeçilmez içkisi olan rom, şeker kamışı pekmezinin önce fermente edilip daha sonra damıtılmasından elde edilir. Fıçılarda yıllandırılan bu içki kokteyl dünyasının vazgeçilmezidir. Nane ve lime’ın serinletici tatları, şekerin yarattığı yumuşaklık, bu içkiyi exotic, ferahlatıcı ve vazgeçilmez kılar.

Haberin Devamı

Bir diğer taraftan da Mojito’nun içinde Latin kültürünün müziğini, dansını, kıvraklığını, sıcaklığını da eklemeniz gerekir. Bu lezzetleri Mojito’yu hazırlayan kişi vücut dili ile tarzı ile içkiye yansıtabilir. Bu sanata vakıf bir barmen, hızlı, kıvrak, müzikal bir biçimde Mojito’yu hazırlayacaktır.

Yaşam tarzı

Latin müziğin kıvrak notaları, dans eden kadın ve erkekler, sıcak bir hava, gün batımı, bunların hepsi Mojito ambiyansını oluşturur. Elinizde yeşilimtırak tonlarda, long drink bardağında Mojito ile yaz akşamlarında Latin müziğinin akışkan ve sürükleyici ritimde kalabalık bir ortamda kendinizi hayal edin. Gecenin sıcağında, ferahlatıcı özelliği Mojito’nun lezzetlerini algılamanızı kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Mojito ferah ve kolay içimli olduğundan, içildikçe içiren, alkolün getirdiği rahatlama hissi ile kişiyi daha cesur kılan bir içkidir. Bir anlamda iç dünyanızı dışarı yansıtmanızı sağlar. Hayatında hiç Latin müzikle dans etmemiş insanları bile dans ettirmeyi bilir Mojito. 

Mojito Yapılışı
• 5-6 cl rom
• ½ Lime, yoksa limon
• 1-2 yemek kaşığı şeker (ne kadar tatlı sevdiğinize bağlı)
• 8-10 taze nane yaprağı
• Soda

Nane, limon ve şekeri bardakta şeker eriyinceye kadar havan tokmağı ile ezin. Naneleri fazla parçalamayın. Bardağı ağzına kadar buz ile doldurun. Rom’u ve sodayı ekleyin ve karıştırın. Bir nane yaprağı ile süsleyebilirsiniz.

Son dönemde yeni uygulamalar da var. Literatürde bunlara julep denir. Viski, votka ve hatta rakı ile yapılan mojito’lar.

Türevler mevcut.

Bu sene yeni bir uygulama da “beer Mojito”. Tarif aynı. Tek fark buz üzerine rom ve soda yerine sadece bira ekliyorsunuz. Avantajlı tarafı evde rom yoksa da Mojito alternatifi yapmak mümkün oluyor. Plajda ise kokteyldeki alkol düşük olduğu için bu ferah kokteylden birkaç tane içince diğer kokteyllerin aksine içki sizi çarpmıyor.

Yazarın Tüm Yazıları