Milano EXPO’dan vazgeçmek üzere

MİLANO EXPO’yu aldığına alacağına bin pişman oldu.

Haberin Devamı

Neden mi?
Çünkü, bu zorlu yarışta İzmir’i 21 oyla geride bırakan Milano’da sonrasında yaşanan olaylardan dolayı hiç huzur kalmadı. Size biraz hatırlatma yapayım.
* EXPO dönemin Başbakanı Romano Prodi’nin desteğiyle alındı. Prodi, Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti’ye tam destek verdi. Ama Moratti, Berlusconi’nin ilgisini bir türlü göremedi.
* Berlusconi hükümetinde yer alan ve İtalya’nın Kuzey bölgesine, daha doğrusu merkezi Milano olan Lombardia bölgesine egemen ayrılıkçı Kuzey Birliği’nin siyasetçileri fuarı hem küresel krizden dolayı hem de stratejik olarak istemeyince bir devlet projesi olan EXPO’da kaynak sıkıntısı yaşanmaya başladı.
* Milano EXPO için kurulan şirketin üç CEO’su da görevini bırakmak zorunda kaldı.
* Asıl sarsıcı gelişme arsa alımı ve ihalelerin arkasında mafyanın olduğu iddiasıydı. Kalabriya mafyası “Ndrangheta”nın Kuzey İtalya’da karargah kurduğu, EXPO 2015 Milano Fuarı’nın ihalelerini almak için paravan bir şirket kurduğu ortaya çıktı. Mafyanın kamu görevlilerini ve bölge yönetimini tehditle ele geçirmeye çalıştığı iddia edildi. 3 bin güvenlik görevlisinin katıldığı operasyonda 304 kişi gözaltına alındı.
* Bunun üzerine İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, fuar için satın alınması gereken 1 milyon metrekarelik fuar alanının arazisi için veto hakkını kullandı.
* EXPO Genel Sekreterliği bu gelişmeler üzerine proje takvimi sürekli değiştirdi, Milano’ya zaman kazandırmaya çalıştı.
* Belki de son darbe Letizia Moratti’nin seçimleri kaybetmesi oldu. İtalya’da kısmi yerel seçimlerde zafer merkez solun oldu. Abdullah Öcalan’ın avukatı diye bilinen Giuliano Pisapia, Milano Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Moratti, EXPO’yu çok istemiş, çok mücadele etmişti. Ancak, aynı heyecan Giuliano Pisapia’da olmayınca zaten merkezi hükümetten de destek almayan EXPO projesi için umutlar tükenmeye başladı.

Haberin Devamı

Eski başkan Moratti’nin hesaplarına inceleme

Letizia Moratti’nin seçimi kaybetmesi Giuliano Pisapia’nın Milano’nun yeni belediye başkanı olmasından sonra siyasi bir hesaplaşma da başladı. Milano’nun yerel gazetelerinde her gün yeni bir iddia ortaya atılıyor. Son haberlerde de geçmiş dönemin hesaplarının didik didik edildiği, Milano’nun EXPO adaylığı sürecinde harcanan bazı paraların sorgulandığı ifade ediliyor.
Bu harcamaların tanıtım, seyahat masraflarının dışında kalemler olduğu söyleniyor. Gazetelerin bazı yorumlarında bu kaynağın illegal harcamalar olduğu, bunlardan dolayı Letizia Moratti’nin başının belada olduğu belirtiliyor.
İtalyan savcılarının konuyu takip ettikleri, Milano eski Belediye Başkanı için yasal takibin başlayacağını söyleniyor.
Bu da Milano’da gelen son gelişme...

Haberin Devamı

İdeal olan organizasyon

Yaz bitiyor, bayram sonrası Türkiye yine gerçek gündemiyle baş başa kalacak. Dünyanın ağır problemleri var, Türkiye’nin de olacak. Bu arada çok konuşulan, seçimlerden hemen önce açıklanan İzmir’in EXPO adaylığıyla ilgili çalışmalar da hızlanacak. Önce EXPO yasasının hazırlanması, ardından da bu organizasyonda görev alacak kurumların ve temsilcilerin belirlenmesi gerekiyor. Eğer Milano pes eder, fuarı yapamazsa bu 2020’de İzmir’in elini güçlendirecek bir ayrıntı olacaktır. Türkiye’nin bu sefer hata yapmaması ve doğru organizasyon şemasını kurması gerekir. Bu tip organizasyonlarda ev sahibi o kentin belediye başkanıdır, arkasında da devlet vardır. Fuarı yapan bütün kentlerde yapı böyle kurulmuştur. Bir önceki yarışta ise bizde tam tersiydi. Paris’teki son sunumda Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti’ye destek çok açıktı. İdeal olan da budur.

Haberin Devamı

Peki şimdi ne olacak?

Bir yandan Avrupa’yı saran ekonomik kriz; bir yandan İtalya’nın giderek ağırlaşan sorunları... Başbakan Silvio Berlusconi’nin güç kaybetmesi... Yerel seçimlerde hükümetin hayal kırıklığı... Geçmişten gelen tartışmalar... Bırakın bitirilmeyi başlanamayan projeler... EXPO Genel Sekreterliği’nin Milano’ya süre vermesine, takvimi esnetmesine rağmen sürenin giderek azalması... İhaleleri gölgeleyen mafya iddiaları... Letizia Moratti’nin olmayışı... Milano’da EXPO’ya olan güvenin ve inancın azalması...
Hepsi üst üst gelince...
Gelen bilgiler Milano’nun 2015’teki organizasyondan vazgeçeceğini gösteriyor.
Milano’nun vazgeçmesi İzmir’e avantaj sağlar mı, BIE toplanıp fuarı İzmir’e verir mi?
Bu sorunun cevabı da net...
İzmir’e bu organizasyon verilmez.
EXPO tarihinde ikinci kez bir dönem boş geçirilir.
2015’te EXPO yapılmaz.

Yazarın Tüm Yazıları