Meyve ve şekerin muhteşem dansı

Bir kahvaltı sofrası düşünün. Bu öyle bir sofra olsun ki, kahvaltıda yenebilecek hemen her şey olsun üzerinde; reçel hariç.

Haberin Devamı

Hangimiz böyle bir kahvaltıya “eksiksiz” diyebiliriz?
Bizim için reçel, vazgeçilmez kahvaltı yiyecekleridir. Yalnızca bizim için değil, Uzak Doğulular hariç tüm yemek kültürleri için vazgeçilmezdir bu muhteşem tatlı.
Peki neden “Uzak Doğulular hariç” dedik? Bunu söylememizin nedeni, onların sadece reçellerle değil genel olarak tatlılarla aralarının iyi olmaması.
Aslında şekerin ilk kullanıldığı yerlerden birinin de Uzak Doğu olduğu düşünülürse, bu söylediğimiz pek şaşırtıcı oluyor değil mi? Evet şeker ilk olarak Uzak Doğulular ve Hintliler tarafından kullanılmış ama Uzak Doğulular asla tatlıya düşkün olmamışlardır. Peki ya meyveyle şekeri birleştirip kaynatma fikri kime aittir? Tabii ki tatlısız edemeyen Orta Doğu insanına.
Bu muhteşem keşif bütün dünyanın sevdiği ve benimsediği tatlılar arasına girdi. Bugün tüm dünya reçel ve marmeladı biliyorsa, bu biraz Orta Doğulular’ın, biraz da Haçlı Seferleri’nin eseridir. Çünkü bu seferler sayesinde Orta Doğu kültürünü tanıma fırsatı bulan Avrupalılar, reçeli pek beğenmiş ve tarifini Avrupa’ya ve oradan da Amerika’ya götürmüşlerdir.
Reçelin kaşifi Orta Doğulular için reçel ve marmelatlar sadece kahvaltıya ait yiyecekler değil. Örneğin kahve ikram edilirken tepsiye, fincanların yanına küçük cam kaselere konur reçel ve kahveye eşlik eder.
Evet, reçel bizim kültürümüzde de vazgeçilmez bir yere sahiptir. Kahvaltı sofralarının, ikindi çaylarının ve bazı hamur işlerinin bir parçası olmuştur reçel ve marmelatlar.

Mısır unlu patlıcan tavası

Haberin Devamı

Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına dilimleyin ve başparmak formunda doğrayın. Bol tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları yıkayıp iyice süzün. 10 dakika kadar kaynayan suda haşlayıp tel süzgeçle iyice süzün. Patlıcanların iyice süzülmesi bu yemeğin püf noktasıdır.
Diğer taraftan, soğanı ortadan ikiye bölüp incecik yarımaylar halinde doğrayın.
Sıvıyağın yarısını 25-30 santim çaplı, büyükçe bir teflon tavaya ya da yanmaz yapışmaz tavaya koyup kızdırın. Soğan, mısır unu ve tuzu tavaya aktarıp kaşıkla karıştırarak 2 dakika kavurun ve ocaktan alın.
Soğanlı karışımın üzerine patlıcanları dizin. Üzerine de kalan sıvıyağı gezdirin.
Tavayı tekrar ocağa koyup kısık ateşte, yemeğin altı kızarıncaya kadar pişirin.
Yemeği tıpkı omlet gibi, bir tabak yardımıyla ters çevrin ve diğer tarafını da kızartın. İki tarafını da kızartıp servis tabağına yerleştirin.
İsterseniz, dövülmüş sarmısak, ceviz ve limon suyuyla bir sos hazırlayabilir ve üzerine gezdirebilirsiniz.

Haberin Devamı

? 3-4 adet ince uzun kemerpatlıcan
? 1 su bardağı mısır unu
? 1 adet orta boy kuru soğan
? 1 çay kaşığı tuz
? 1 çay bardağı sıvıyağ

 

Yazarın Tüm Yazıları