Meyve kilo aldırır mı

Eğer “içinde bol vitamin, mineral ve antioksidan var, bol bol yiyeyim ki sağlığım daha güçlü olsun” diyerek fazla miktarda meyve yerseniz, hele hele bu yanlışı akşam saatlerinde yaparsanız kolaylıkla şişmanlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu özellikle insülin direnci olanlar için önemli bir bilgidir.

Fruktoz, her meyvede bulunan doğal meyve şekeridir. Sadece meyvede değil, balda da bulunur. Normal şekerden yüzde 30-50 daha tatlı olduğu için besin sanayi de fruktozdan yoğun bir şekilde faydalanır.
Normal şekere oranla yüzde 30-50 daha az kalori içerdiği ve ucuz olduğu için tercih de edilir.
Aşırı fruktoz tüketmek, insülin direnciniz olsa da olmasa da kilo aldırabiliyor. Özellikle aşırı tatlı meyveler (incir, üzüm, muz, karpuz) fazla yenilince hem şişmanlatıyor, hem trigliserid ve ürik asit seviyelerini yükseltiyor. Sağlıklı bir yetişkinin günde 15-20 gramdan fazla fruktoz kazanmaması gerekiyor.
Bu rakam günde 30-40 gramı geçerse fruktozun kan şeker dengesini bozucu, insulin direncini tetikleyici, kilo aldırıcı, kanda ürik asit ve trigliseridi artırıcı etkileri devreye giriyor.
Özetle; meyve yerken de, taze sıkılmış meyve sularını tüketirken de, kuru meyve atıştırmalıklarından istifade ederken de bedeninizi “fruktoz bombardımanı” altında tutmamaya dikkat edin.

Haberin Devamı

BİR NOT
Nar suyu kolesterolü azaltır mı

Taze sıkılmış nar suyunun düzenli içilmesinin kolesterolde dikkat çekici bir düşme sağlayabileceği anlaşılıyor. Ama bu konuda uzun süreli ve geniş hasta gruplarında yapılmış araştırmalara ihtiyacımız var. Sağlık yararı için günde 30-50 ml taze nar suyu içmek yetiyor.
Bu miktarda nar suyu, ihtiyacınız olan antioksidanları size fazlasıyla sağlıyor.
Ancak eğer kolesterol yüksekliğiniz var ve doktorunuz tıbbi tedavi düzenlemişse nar suyuna güvenip ilaçlarınızı bırakmamalısınız. Hem ilacınızı kullanıp hem de nar suyu içebilirsiniz.
Ayrıca nar suyunun kan basıncını düşürme konusunda da destek sağlayabileceğini gösteren bazı bulgular var.

BİR BİLGİ
Guatr hastaları nasıl beslenmeli

Tiroid bezi hastalığı olanların yeteri kadar sebze, meyve ve kaliteli proteinlerden (süt ürünleri, et ve balık) faydalanması gerekiyor.
İyot eksikliği olanların soya ürünlerini fazla yememesi de önemli. Kafein ve alkol, tiroid bezi fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiliyor. Selenyumdan zengin besinler ise tiroid hastalarına özellikle tavsiye ediliyor.
Selenyum düşüklüğü varsa ceviz, balık, et, kepekli ekmek, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta sık yenmesi gereken besinler.
Çinkodan zengin besinleri de daha sık tüketmekte fayda var. Süt ürünleri, tam tahıllar, bakliyat grubu besinler, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, sığır ve kuzu eti çinkodan zengin yiyecekler.
İyotlu tuz kullanmak, suyu ve besinlerinde iyodu az olan ülkemiz için guatr hastalığını önlemede önemli bir tedbir ama bazı tiroid hastalarının iyottan zengin tuz kullanmaları hipertiroidiye yol açabiliyor.
Özellikle tiroid bezi az çalışan kişilerin, Haşimoto hastalarının iyotlu tuz tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor.
Prensip olarak nodüler guatr, hipotiroidi, hipertiroidi gibi sağlık sorunlarınız varsa, iyotlu-iyotsuz tuz tüketme konusunu doktorunuzla mutlaka konuşun.

Haberin Devamı

Şişmanlatan egzersiz

Hiçbir egzersiz kilo almanıza yol açmaz ama her egzersiz mutlaka yağlarınızı eritmez.
Düzenli egzersiz yaparak günde 300-400 kalori harcamak kilo vermenize bir ölçüde yardımcı olur. Eğer aerobik egzersizler yerine anaerobik egzersizler yaparsanız -yani egzersiz yaparken tık nefes kalır soluk almakta bile güçlük çekerseniz- yağ yerine kaslarınızı yakabilirsiniz.
Ayrıca “nasıl olsa egzersiz yapıyorum kilo almam” diye düşünür ve beslenmenize dikkat etmezseniz egzersiz yaparken de kilo almaya devam edebilirsiniz.
Son bir nokta; eğer yağ yakmak istiyorsanız aerobik egzersizlerin 20’nci dakikadan sonra etkili olmaya başladığını unutmayın.
Sık sık tempolu yürüyüş yapmanın en etkin yağ eritici egzersiz olduğunu hatırlayın.

Yazarın Tüm Yazıları