Mevsim kışa dönerken

Özellikle mevsim geçişlerinde beslenmeye çok daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.

Hava sıcaklıklarının ani değişiklikler göstermesi, ne giyeceğimizi bilemememize ve bu da hastalanmamıza neden olabiliyor. İşte bu geçiş dönemlerinde özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye ediyor uzmanlar.

İnsan vücudunun sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına ihtiyacı var. Özellikle vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli. Kış aylarında ise enerji veren tahin, pekmez, kuruüzüm, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Ben size ayrıca yurtdışında bile tüketimi hızla artan kayısı, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerden bolca atıştırmanızı öneririm. Bu tür yiyecekleri yaz-kış sofranızdan eksik etmeyin. Çünkü hem besin değerleri çok yüksek, hem de potasyum yönünden çok zenginler.

Ekonomik ayçöreği

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba aktarıp üzerine yumurta sarısını ekleyin. Sütü ilave edip unu da azar azar kattıktan sonra yaklaşık 5-6 dakika, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Bu işlemden sonra hamur ele yapışıyorsa birkaç yemek kaşığı daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, tozşeker, tarçın ve yenibaharı derin bir kaba koyup üzerine çekirdeksiz kuru üzüm ve çekilmiş ceviz içini ekleyin.

Üzerine ufalanmış ekmek içi ilave edip sütü katarak yoğurmaya başlayın. Hafif katı ve parça parça olan iç harcını bir kenarda bekletin. Dinlenen hamuru 20 eşit parçaya ayırın. Parçaları elinizle ya da merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde (10 santin çapında) açın. Yuvarlak hamurların kenarlarına, hazırladığınız harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyup rulo yaptıktan sonra iki ucunu birbirine yaklaştırıp ay şekli verin. Ayçöreklerinin üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün ve yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Çörekleri, yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, 35 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip servise sunun.

Malzeme listesi

Hamuru için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 100 gr bitkisel margarin

(Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)

á 1 çay bardağı süt

á 2,5 su bardağı un

İç harcı için;

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á 2 çay kaşığı tarçın

á 1 çay kaşığı yenibahar

á 3 yemek kaşığı dolusu kuru çekirdeksiz üzüm

á 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

á 2 dilim bayat tost ekmeğinin içi

á 1 çay bardağı soğuk süt
Yazarın Tüm Yazıları