Mercimekli un çorbası Malzeme listesi

Yıkanıp süzülen mercimekler, düdüklü tencerede 25 dakika kadar haşlandıktan sonra süzülür. Zeytinyağı orta boy bir tencereye aktarılıp, orta ısılı ateşe oturtulur.

Yağın kızması beklenmeden un eklenip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, hafifçe sararıncaya kadar 1-2 dakika kavrulur. Üzerine ılık haldeki et suyu yavaş yavaş aktarılır. Bir taraftan karıştırılmaya devam edilirken, bir taraftan da süt azar azar tencereye aktarılır. Kaynayıp koyu ayran kıvamına gelinceye kadar karıştırılan çorbanın içine haşlanmış mercimekler aktarılır. Tuz ve karabiber serpilip birkaç kez daha karıştırıldıktan sonra 5-6 dakika kaynatılır. Ocaktan alınıp rendelenmiş taze kaşar peyniri ve ince kıyılmış dereotu eklenir. Tekrar karıştırılıp sıcak sıcak servis yapılır. İstenirse üzerine kırmızı pul biber ve kuru nane serpiştirilebilir.

2 su bardağı yeşil mercimek

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 yemek kaşığı dolusu un

á 5 su bardağı et suyu

á 5 su bardağı süt

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar

á 1 demet dereotu

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


asulyeli pazı dible

Malzeme listesi

á 1/2 kg pazı á 1/2 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye á 1 su bardağı pirinç á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 adet orta boy domates á 2 yemek kaşığı zeytinyağı á 1 çay kaşığı tuz, karabiber á 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu á 8-10 adet taze nane yaprağı

Pirinci bol tuzlu sıcak suda 30 dakika kadar bekletin. Pazıyı yıkayıp yapraklarını incecik doğrayın ve derin bir kaba aktarın. Üzerine incecik doğradığınız kuru soğanları ve 1 çay kaşığı tuzu katıp köfte yoğurur gibi yoğurarak iyice yumuşatın ve bir kenarda bekletin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda dilimleyin. 1 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir teflon tencereye gezdirin. Üzerine soğanlı pazının yarısını koyun. Pirinci de yıkayıp süzdükten sonra soğanlı pazının üzerine serpiştirin.

Domateslerin yarısını pirincin üzerine ekleyin. Kalan pazıyı ilave edip en üste de kalan domatesi yerleştirin. Yemeğin üzerine varsa incecik doğradığınız taze nane yapraklarını ya da dereotunu ilave edin. Kalan zeytinyağını ve 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu da üzerine gezdirin. En üste haşlanmış barbunya fasulye ya da kırmızı renkli Meksika fasulyesini ekleyip kırmızı pul biberi serpiştirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını iyice kısın ve kısık ateşte pazı iyice yumuşayıncaya kadar, en az 20 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp en az 20 dakika dinlendirin. Tahta kaşıkla aşağıdan yukarı doğru karıştırdıktan sonra servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

20 dakika
Yazarın Tüm Yazıları