Memur maaş zammı politikası adil değil

MEMUR, sözleşmeli personel ve memur emeklilerinin maaşlarına baz oluşturan TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksi) ilk altı ayında meydana gelen %3.59‘luk artışın, 2010 Bütçe Kanununa göre 1 Temmuz’dan itibaren memur maaşlarına %2.5’lik rutin zammın yanında ek olarak %1.09 oranında enflasyon farkı zammı olarak yansıyacağını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Gürkan Avcı, toplamda %3.59’luk zam, gündelik hayatımızdaki zaruri harcamalarımızda yaşanan artışların gerçek rakamlarıyla boy ölçüşmekten uzaktır. Hükümet, düşük ücret alan memurların geçim sıkıntısını gerçek anlamda telafi edebilecek, memurları ek iş yapmaktan kurtaracak, ekonomik büyümeden düşen payını verecek bir ek zam yapmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Hükümetin, memurlar arasında adaleti sağlayacak olan ‘Kamu Personelinin Yeni Maaş Sistemi’ projesini bir an önce hayata geçirmesi ve özellikle düşük maaş alan memurların ücretlerini iyileştirme yolunda somut adımlar atması gerektiğini kaydeden Avcı,  çalışma hayatında çıkarılan ve ‘reform’ adı altında sunulan yasalarla özellikle düşük maaş alan memurların büyük hak kayıplarına uğradığını, söyleyerek şöyle diyor:
“Farklı kamu kurumlarında, aynı işi yapan memurlar arasındaki ücret farklılıkları ve ücretleri arasında seyreden adaletsizlikleri ortadan kaldıracak İntibak Kanunu’nun biran önce çıkarılmasını istiyoruz. Memurlar arasındaki ücret uçurumunun devam etmemesi için zamların yüzdelik oranlarla değil, net ücret dilimleriyle yapılmasını istiyoruz. %3.59’luk zam bin 200 TL maaş alan öğretmene 43 TL olarak yansırken, 5 bin TL maaş alan RTÜK’te çalışan memura 180 TL olarak yansımaktadır. Bu uygulama ile memurlar arasındaki ücret uçurumu gittikçe derinleşmektedir.”
Peki DES Genel Başkanı Avcı ne öneriyor:
“Eğer, iktidar olarak krize karşı memurları ve emeklileri de gerçekten koruyacak önlemler alınmak isteniyorsa, öncelikle en düşük memur maaşı standart alınarak memur taban maaşlarından vergi alınmasına son vermeli, eşit işe eşit ücret sistemi tesis edilmeli, kamu çalışanlarına %3.59’luk zammın yanında I ve II. altı ayda olmak üzere 150 TL ek zam yapılmalı, ilaç ve sağlık giderlerinden temel ihtiyaç ve gıda maddelerinden alınan KDV sıfırlanmalıdır.”

Haberin Devamı

Koordinasyonsuzluk

EHLİYET Mahallesi (Balgat)1264 No’lu Sokağın 1266 No’lu sokakla kesiştiği yolun tam ortasında, su arızası nedeniyle kazılıp kapatılan yer yaklaşık bir aydır öylece duruyor. 1264 No’lu sokak hem dolmuş, hem de Belediye otobüs trafiğine açıktır. Trafik oldukça yoğundur. Yolun tam ortası kazılıp öylece bırakılınca, yoldan geçen taşıtlar, oluşan kasisten kaçmak için, sağa veya sola kaçıyorlar. Bu da trafikte tehlike oluşturuyor. Kaldırımda yürüyen yayalar için de tehlike arz ediyor.
Su tamiri için yolu kazan Belediye ekipleri, işleri bitince yolun yeniden asfaltlanması için, ilgili birime bilgi vermiyorlar mı? Hiç mi koordinasyon yok? Bu sorunun giderilmesi için daha ne kadar beklenecek?
? Mustafa CAMGÖZ

Haberin Devamı

Danıştay’ı bekliyoruz

KAMU Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) başlaması ve lisans düzeyindeki sınavların bu hafta sonu (10.11.07.2010- Cumartesi, Pazar), Ortaöğretim/ön lisans düzeyindeki sınavların ise 29.09.2010 –Pazar) günü yapılacak olması karşısında bir açıklama yapan Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Av. A.Erdem Akyüz “Milyonlarca öğrenci, KPSS sınavına kolu kanadı kırık vaziyette dahi giremiyor, İlköğretim mezunları Meclis’e girebiliyor ama KPPS’ye giremiyor” dedi.
Akyüz “Devlet Memuru olmak isteyenler için açılan KPSS, lise mezunları ile yüksek okul mezunları alınmaktadır. Orta okul ve ilköğretim okulu mezunlarına sınavlara girme hakkı bile verilmemektedir. Askere giden, vergi veren ve hatta milletvekili ve Bakan dahi olabilen ilköğretim ve orta okul mezunları, devlet kapısında sıradan bir memur, odacı dahi olamamaktadır. Anayasamıza göre, herkes kanun önünde eşittir. Oysa bu uygulama ile eşitlik tam anlamı ile bozulmuş olmaktadır.” Bu haksızlığın giderilmesi için Danıştay’da 2006 yılında dava açtıklarını söyleyen Akyüz “Dava, son merci olarak Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’na intikal etmiştir. Genel Kurulda 2008 yılından beri sırasını beklemektedir. Milyonlarca öğrenci de büyük bir sabırla bu kararı beklemektedir. Karar çıkmadığı için bu gibi öğrencilerin durumu açıklığa kavuşmamış ve sınava girememiştir.
erdir. Danıştay’ın bir an önce bu kararı alarak, öğrencilerin mağduriyetine son vermesi kamusal bir görevdir.
Av. A.Erdem AKYÜZ- Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı
erdemak@gmail.com

Haberin Devamı

Elektrik kesintisi

ANKARA’nın bazı ilçelerinde bakım, onarım, tesis ve arıza giderme çalışmaları nedeniyle bugün elektrik kesintisi uygulanacak. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş’den
yapılan yazılı açıklamaya göre, kesinti programı şöyle: “Çankaya’da 09.00-17.00 saatleri arasında, Beysukent, Beykent- 12.Cadde-157 Sokak-Beysukent
Ankara-85-11. Cadde-Yuvamız Sitesi üstü-Tüdev- Hekimköy Sitesi 1. TRF-10.Cadde-Huzur evi-Hekimköy Sitesi 2 -9.Cadde’ye, Mamak’ta, 09.30-15.30 saatleri arasında Dışkapı Gar Sokak - Çevreli Sokak - PTT Pul Tesisleri - P-10 Su Pompası’na; 09.00- 15.00 saatleri arasında Peyami Sefa Mahallesi-344 Cadde-10 Caddenin bir kısmı - 91 -90 – 83 – 88 - 87 sokaklar ve civarına, 10.00- 16.00 saatleri arasında Ankara Samsun Karayolu Opet-Jetpet- Uğural Beton-Man A.Ş.-Şener Oto- Tamay Petrol-Cerenim Plastik-Fevzi Reklam-Gülsoylar Kurşun Fabrikası- Selka Mutfak Eşyaları - Ortaköy
mahallesinin tamamı - Kızılcaköy mahallesinin tamamı - Şerbetçi Beton-Yibitaş-Baykal Triko-Polat Beton Eski Su Arıtma - Tuz Gölü Petrol’e elektrik verilemeyecek.”

Yazarın Tüm Yazıları