Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Medeniyet seviyesi

Merhabalar sevgili okurlar. “Bir ülkenin medeniyet seviyesi o ülkenin insanına verdiği değerle anlaşılıyor.” diyordu Nihal Köroğlu, Gazetemen’de yayınlanan 10 Ağustos 2010 tarihli yazısında. Sonra da devam ediyordu:

Haberin Devamı

 

Avrupa'daki yaşamımda, ülkemle kıyasladığım zaman beni şaşırtan şeyler çok, en etkileyicisi ise engelli vatandaşlarını yaşamın içine dahil etmek için yaptıkları, atla deve olmayan basit çözümleri, incelikleri...

Trafik lambaları seslidir; eğer göremiyorsanız, bip sesine kulak verirsiniz, karşıdan karşıya emniyetle geçebilmek için.
Kaldırımların bir kenarı mutlaka eğimlidir, tekerlekli sandalyenizle rahatlıkla geçebilesiniz, bebek arabanızı sürebilesiniz, tekerlekli bavulunuzu peşiniz sıra rahatlıkla sürükleyebilesiniz diye ...
Toplu taşımaların çoğu engellilere uygun standartlardadır. Ne binerken, ne inerken zorluk yaşamazlar, zorluk yasatılmazlar.
Sadece alışveriş yerlerinde değil tüm kaldırımlarda engelliler için ayrılmış araba park yerleri vardır ve beden olarak engelsiz olan hiç kimse buralara park etme saygısızlığını göstermez, yasalarda gösterilmesine müsaade etmez.
Yürüme engelliler için küçük arabalar, üç tekerlekli elektrikli bisikletler vardır.
Engelliler alışverişlerini kendi başlarına yapabilirler, kimseye ihtiyaç duymadan.”

Haberin Devamı

Kızım geçtiğimiz aylarda Avrupa’daki kendi konusu ile ilgili araştırma merkezlerini araştırırken, bu merkezlerin yer aldığı şehirlerin engelliler için uygunluğunu da öğrenmek istedi. İnanın, her şehrin bu konu ile ilgili bir dökümanı vardı. Kimini posta yoluyla kitapçık olarak aldı, kimini söz konusu şehirlerin resmi internet sitelerinden elde etti. Bu dökümanların bazılarını bana da iletti. İçerdikleri bilgilere hayran kalmamak elde değil. Örneğin, Almanya-Freiburg ile ilgili kitapçıkta engelliler için şehiriçindeki tüm ulaşım imkânları, şehirdeki tüm mekânların engelliler için ulaşılabilirliği detaylı olarak anlatılıyor. Avusturya-Viyana’nın turistler için “Ulaşılabilir Viyana – Özel İhtiyaçları olan Ziyaretçiler için Viyana” adı altında hazırlanan resmi internet sitesinde ise, bir engelli olarak gereksinim duyabileceğiniz her türlü bilgi var. “Sevgili misafirler, özel ihtiyaçlara sahip bir kişi olmanız sizi seyahat etmekten alıkoymamalı. Viyana sizi bekliyor...” diyerek söze başlayan siteden nereye nasıl gidebileceğinizi, hangi mekânda hangi imkânlarla karşılaşacağınızı öğrenebiliyorsunuz. Müzelerin engelliler için ulaşılabilirliği konusunda, otoparklarında engelli araçları için kaç yer ayrıldığından tutun da körlere eşlik eden köpeklere izin verilip verilmediğine varıncaya kadar, her türlü bilgi veriliyor. Otellerin odalarının giriş ve banyo kapılarının genişlikleri, lavabo ve klozetlerin yükseklikleri bildiriliyor. Sinemalar ve konser salonlarında işitme engellilere sunulan olanaklardan söz ediliyor.

Haberin Devamı

Keşke bizim ülkemizde de böylesi imkânlar olsaydı... Keşke biz de hem yerli hem de yabancı turistler için benzer internet siteleri hazırlayabilseydik. Belki o zaman ben de eşimle daha fazla gezebilmiş, daha çok tatil yapabilmiş olurdum.

Ama hiçbir şey için geç değil. İnanıyorum ki, istersek, yapabiliriz. Belki Türkiyemiz’de de engelliler için uygun mekânlar var, ama bilinmiyor. Örneğin, üç yıl önce kuzenimin davetlisi olarak Kütahya’ya gitmişik. Ilıca’da Güral-Harlek Otel’de yer ayırtmıştı bizim için. Otel o dönemde yeni açılmıştı. Bedensel engelliler için tasarlanmış olan harika bir odanın ilk konukları olduk ve oradan çok güzel anılarla ayrıldık.

Haberin Devamı

Bu gibi örneklerin çoğalması ve ülkemiz medeniyet seviyesinin Avrupa ülkeleri ile aynı düzeye ulaşması en büyük dileğim.  

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları