Mania belası

Başkent’in gelişimin önündeki en büyük engellerden mania planlarıyla (uçuş güvenliği hattı) ilgili Ankara Hürriyet ilginç bilgilere ulaştı.

Mania planlarına göre 114 metrelik TOBB Kulesi’ne verilen izin yalnızca 4 metre. 120 metre olan Halk Bankası Genel Müdürlüğü’ne ise verilen izin 16 metre.
/images/100/0x0/55eabfabf018fbb8f894376e
BAŞKENT’TEKİ gelişimin önündeki en büyük teknik engel kuşkusuz mania hatlarıdır. Güvercinlik ve Etimesgut Askeri Havaalanı’ndaki uçuş güvenliği Ankara’nın bazı bölgelerinde yüksek bina yapılmasının önüne geçiyor. Bu iki havaalanının etkisinde kalan en önemli iki aksı da Eskişehir ve İstanbul yolu oluşturuyor.

Mania hatları aslında 2000’li yıllara kadar pek dikkate alınmıyordu. Bu sayede de TOBB gibi, Halk Bankası gibi dev binaların yapılmasına bir engel çıkmadı.

Değilse bu binaların hiç biri bugün Ankara’da yoktu. Mevcut Mania hatlarına göre bu binalara verilen izni duyunca sizler de benim gibi şaşıracaksınız.

120 metre yüksekliğindeki Halk Bankası için verilen yükseklik izni 16 metre. 114 metre yüksekliğindeki TOBB kuleleri için verilen izin ise yalnızca 4 metre.

HİÇ BİRİ PLANA UYMUYOR/images/100/0x0/55eabfabf018fbb8f8943770

Mania planlarına göre ne Atom Enerjisi Kurumu, Eskişehir Yolu üzerinde olabiliyor, ne de renkli görüntüsüyle kentin estetik kuleleri Tepe Prime mevcut yerinde olabiliyor.

Temelde uçuş güvenliğine engel teşkil ettiği için bu binaların hiç birine mevcut kanuna göre izin verilemiyor.
Bugüne gelindiğinde, İstanbul Yolu’nda inşaata başlayacak çok sayıda girişimci de iki buçuk ayı aşkın bir süredir mania izni alamadığı için inşaatlara başlayamadığından muzdarip. Mania izni isteyen girişimcilerin ilgili birimlere başvurusu, “Genelkurmay yeni bir plan çalışması yapıyor” gerekçesiyle bekletiliyor.

2 AYA SÜRE DOLUYOR

Mania planlarıyla ilgili sıkıntıyı hem bilen hem de yaşayan kişilerin başında gelen ATO Başkanı Salih Bezci’yle görüştüm. Bezci son durumu şöyle aktardı:

“Mania planlarının halen kentin gelişimi engellemesi inanılacak gibi değil. Dünyada uygulanmayan bir sistem. Uçakların güvenliğini tehdit eden bir durum nasıl olabilir ki? 1950’lerde yapılan bir düzenlemeyi halen kullanıyoruz. Artık teknoloji değişti, tüm sistem değişti. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’yla Ulaştırma Bakanlığı’yla ve Milli Savunma Bakanlığı’yla görüşmemizde bize üç ay içerisinde çözüleceği söz verdiler. Bir ayı geçti. Sözün yerine getirilmesini bekliyoruz.”

KOMİK DURUM

TOBB ve Halk Bankası’nın durumunu sorduğumda Bezci gülümseyerek sözlerine devam etti:

“Bu yasa aslında vardı önceden de ama 2000’den sonra uygulanmaya başladı. Düşünebiliyor musunuz Halk Bankası 16 metre, TOBB 4 metre. Komik durum. Keçiören’e bir kule yapılmış. İyidir, kötüdür tartışılır ama bunun uçuş güvenliğini tehdidi nasıl olabilir? Aslında konunun diğer muhatapları da bunun yanlış olduğunu söylüyor. Dilerim bir an önce Ankara’nın gelişimini engelleyen ve girişimcinin kaçmasına neden olan bu yanlış planlama ortadan kalkar.”
Yazarın Tüm Yazıları