Maliye cezayla sıkıştırdı, ‘cep’te yurtdışı görüşme faturası yükseldi

MALİYE Bakanlığı, GSM operatörü kuruluşlara, toplam 313 milyon TL ceza kesince, abonelerin yurt dışında yaptığı görüşme, SMS ve e-posta gönderme işlemlerinin bedeli yüzde 40’a varan oranda arttı.

Haberin Devamı

Bu da, roaming hizmetlerinde uygulanan KDV ve ÖİV’nin yurtdışındaki operatörlerin paylarına da yansıtılmaya başlanmasından kaynaklandı. Bunun sonucunda, yurtdışında yapılan her 100 liralık görüşme için daha önce 122 lira ödeyen aboneler şimdi 170 lira ödemek zorunda kalıyor.

MALİYE Bakanlığı, roaming (hat kullanım hakkı) hizmetlerinde uygulanan KDV ve Özel İletişim Vergisi’ni yurt dışındaki operatör kuruluşların paylarına yansıtmadıkları gerekçesiyle, 3 GSM operatörüne toplam 313 milyon TL ceza kesince, fatura cep telefonu abonelerine çıktı. GSM operatörü kuruluşlar, uygulamanın durdurulması ve cezanın iptali için dava açarken, yeni düzenledikleri faturalarda KDV ve ÖİV, yurt dışındaki operatörlerin paylarına da yansıtılmış olarak yer alıyor. Bu da, cep telefonu abonelerinin yurt dışında yaptıkları görüşme bedellerinin yüzde 40 kabarmasına yol açıyor. Cep telefonu aboneleri, yurt dışında gerçekleştirdikleri her 100 liralık görüşme için daha önce 122 lira öderken şimdi, 170 lira ödemek zorunda kalıyor.

Çifte vergilendirme

GSM operatörü kuruluşlar, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün aldığı bu kararın cep telefonu abonelerinin yaptıkları görüşmelerin hem TÜrkiye’de, hem de görüşmenin gerçekleştiği ülkede ayrı ayrı vergilendirilmesine yol açtığını savunuyor. Bakanlığın, roaming hizmetlerinde çifte vergilendirmeyi önlemek için 9 Şubat 2005’te bir tebliğ yayınladığına dikkat çeken GSM operatörü kuruluşlar, “Bu tebliğe dayanılarak, Nisan 2005’ten itibaren roaming işlemlerinde yurtdışındaki operatör kuruluşların paylarına KDV ve ÖİV yansıtılmamaya başlandı. Sadece Türkiye’deki GSM operatörünün hizmet bedeli üzerinden KDV ve ÖİV hesaplanarak, faturalara eklendi. Şimdi ise bu tebliğ hiç yayınlanmamış gibi davranılıyor ve GSM operatörü kuruluşlardan yurt dışındaki operatörlerin payına da vergilerin yansıtılması isteniyor. Ayrıca bu karar, geriye dönük uygulanarak, GSM operatörü kuruluşlardan 313 milyon TL ödemeleri isteniyor. Yeni faturaları bakanlığın aldığı son karar doğrultusunda düzenlerken, uygulamanın durdurulması ve cezanın iptali için de dava açtık” dedi.

Fatura kabartan uygulama

Roaming hizmeti sayesinde GSM operatörü kuruluşlar, her ülkeye ayrı bir şebeke kurmak yerine yurtdışı operatörler ile anlaşmalar yaparak, onların ağları üzerinden abonelerinin görüşme yapabilmesini sağlıyor. Fatura döneminde de, Türkiye’deki operatör şirket, yurtdışındaki operatöre ödediği bedele hizmet bedelini ekleyerek abonesine yansıtıyor. Bu hizmet bedeli yüzde 5-15 arasında değişiyor. Yüzde 18 KDV ve yüzde 25’lik Özel İletişim Vergisi, daha önce sadece Türkiye’deki operatörün hizmet bedeline yansıtılırken, şimdi, yurt dışındaki operatörün payına da ekleniyor. Böyle olunca, 100 liralık görüşme için daha önce 122 lira ödenirken artık 170 lira ödenmek zorunda kalınıyor.

Yurtdışından görüşme azalıyor

MALİYE Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün roaming işlemlerinde uygulanan KDV ve ÖİV’nin yurt dışındaki operatör kuruluşun payına da yansıtılma kararını geriye dönük uygulaması, en fazla cezanın Turkcell’e çıkmasına yol açtı. 4 yıllık dönemi kapsayan bu ceza Turkcell’e 258 milyon TL olarak yansıtılırken, Vodafone 25 milyon TL, Avea da 30 milyon TL ödemek zorunda kaldı. Cep telefonlarıyla yurt dışında görüşme, SMS, e-posta gibi mesaj yollama ve internete bağlanma nedeniyle şok faturalarla karşılaşmak istemeyen aboneleri de önlem almaya itiyor. Aboneler, cep telefonu hatlarını ya roaming’e tamamen kapatıyor ya da zorunlu olmadıkça kullanmama yoluna gidiyor. Ayrıca, bulundukları ülkelerde geçici GSM hatları alarak, işlemlerini gerçekleştiren abone sayısında da önemli artış yaşanıyor. Bu da, yurt dışında cep telefonu kullanma oranında önemli düşüşler yaşanmasına yol açıyor.

GSM yurtdışı tarifeleri

AVEA: 193 ülkede 595 operatörle uluslararası dolaşım anlaşması imzalayan Avea, Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan Türkiye’yi aramaları dakikası 4.5 lira üzerinden faturalandırılıyor. Azerbeycan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan aramanın dakikası 6.5 lira olurken bu, Rusya ve Ukrayna’da 9.5 lira’ya çıkıyor. Türkiye’den aranmaların dakikası ise 1.82 lira oluyor. Mesaj ise 73 kuruşa faturalara yansıyor.

VODAFONE: 208 ülkede 632 operatörle uluslararası dolaşım anlaşması imzalayan Vodafone’un standart yurtdışı tarifeleri Avrupa ülkelerinde dakikası 3.5 lira, Rusya, Ukrayna ve Özbekistan’da 8.5 lira, Amerika, Avustralya ve Pasifik ülkelerinde 4.5 lira olarak faturalara yansıtılıyor. Mesaj ücreti 63 kuruş olan tarifenin, Türkiye’den aranma ücretinin dakikası ise 1.5 lira oluyor.

TURKCELL: 208 ülkede 639 operatörle uluslararası dolaşım anlaşması bulunan Turkcell’de ise Avrupa ülkelerinden Türkiye’yi aramanın dakikası 4.60 lira, Amerika, Çin, Japonya gibi ülkelerinden aramanın dakikası 6.30 lira, Rusya ve Ukrayna’dan ise 10.30 lira oluyor. Türkiye’den aranmanın dakikası 2 lira olurken, mesaj ücreti ise 90 kuruş olarak faturaya yansıyor.

Yazarın Tüm Yazıları