Oyuncak erkekler, güçlü kadınlar

Hayatımız film olmuş.

Sadece izlemekle kalmıyor, izleyeceğimiz filmlerin setlerini geziyor, çekimleri izliyoruz.
Pazar sabahı, bir zamanlar konser izlemek için gittiğim Maslak Venue’nün 7 bin metrekarelik alanı içine kurulan 7 Kocalı Hürmüz’ün film setine uykulu gözlerle giriyorum.
Ezel Akay’la seti gezmeye başladığım andan itibaren algım açılmaya, gözlerim kamaşmaya başlıyor ama...
Hürmüz’ün konağı, şaşaalı yatak odası, hamam, köy kahvesi ve hikayenin geçtiği Taşkasap mahallesindeki asimetrik evler.
Burada resmen yeni bir dünya yaratılmış.
Ve her şey o kadar renkli, o kadar işlemeli, o kadar oyuncaklı, o kadar göz alıcı ki kendimi sanki Disneyland’da gibi hissediyorum. Disneyland’im gelmiş demek ki. Okullar açılmadan çocuklarla birlikte bir seyahat planı yapıyorum hemen kafamdan.
İşe filmin cümlesiyle başlayalım: “Oyuncak erkekler ve güçlü kadınlar üzerine aşk ve oyun dolu bir film...”
Peki Ezel Akay bu cümleye inanıyor mu gerçekten?
“Bu filmde erkekler kandırılanı, kadınlar ise zeki ve kandıranı oynuyor. Erkeklerin hepsi daha saftirik, salakça maçolar. Her şeye önce karşı çıkıyor ama sonunda inanıyorlar. Köyleri, kasabaları bilemem ama şehirde benim çevremdeki durum aynen böyle” diyor Ezel Akay.
Aman erkekler duymasın diyorum içimden.
Ama filmin cümlesini buraya yazmaktan da tuhaf bir zevk alıyorum nedense!

GÖKTEN ERKEK YAĞACAK!

Sadık şendil’in aynı adlı eserinden esinlenmek suretiyle, yazar Gürsel Korat’ın kaleme aldığı 7 Kocalı Hürmüz temelinde bir oyunculuk filmi.
Tiyatronun sinemaya taşındığı bir setteyim. Neredeyse tiyatro izliyor gibi izliyorum çekimleri.
7 Kocalı Hürmüz, müzikli bir film. Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Sarp Apak filmde şarkı söylüyorlar. Kadın koroları var ki onlar da filmin önemli renklerinden.
Ve Vokaliz. Seslerini enstrüman olarak kullanan bu ünlü grup, tulumbacılar olarak ‘Yangın Var’ parçasını söyleyerek yangına koşuyorlar.
Ezel Akay’a oyunculukları soruyorum.
Cevap vermeden önce, kulise geçip, bana peri masallarından çıkma gibi duran hurileri tanıştırırken “Bu Nurgül Yeşilçay, bu da Gülse Birsel” diyor.
ıki oyuncu da farklı giysileri, saçları ve makyajlarıyla gerçekten çok hoşlar.
Ezel, Hürmüz’le başlıyor: “Nurgül, ben dahil, kimsenin beklemediği bir performans gösterdi. Bu kadar komik ve iyi oynayan oyuncuyu bir daha zor buluruz. Her kocasına o kocasının arzu edebileceği gibi davranan bir Hürmüz yarattı” diyor.
Demek ki bu filmde 7 farklı Nurgül Yeşilçay izleyeceğiz.
Ben pazar günü çekilen sahneyi izlerken bir tanesini gördüm, Ezel’in dediği kadar vardı. Atıf Yılmaz’ın Eğreti Gelin’i serpilmiş, büyümüş ve şimdilerde 7 kocayı idare eden şahane bir Hürmüz olmuş.
Gözlerinin rengini vurgulayan kızıl peruğuyla bir başka güzel görünen Gülse Birsel filmde Safinaz’ı canlandırıyor. Ama asıl hikayedekinin aksine bir abla gibi değil. Onlarla aynı yaşta. Yakın arkadaş, kılavuz gibi davranıyor.
Gülse Birsel’in filme bir başka katkısı da yarattığı eğlenceli kadın argosu. Kadınlar bu dille çok ilginç olmuşlar.
Haluk Bilginer, Kuşçu Cebrail rolünde. Ki hikayede olmayan bu rol özel olarak kendisi için yaratılmış.
Erkan Can, müthiş komik bir Laz karakter yaratmış.
Mehmet Ali Alabora, tadından yenmeyen bir doktoru oynuyor.
Sarp Apak külhanbeyi rolünde döktürüyor.
Cengiz Küçükayvaz, kekeme berberi oynarken öyle şahane bir performans sergilemiş ve set ekibini öyle güldürmüş ki, çekimlere en çok onun sahnelerinde ara verilmiş. Kahkaha arası diye buna diyorlar herhalde!
Filmdeki erkeklerin çoğu bıyıklı. Hem de öyle böyle bıyık değil, şöyle yukarı doğru burulan, çapkın erkek bıyıklarından.
Diğer yanda ise Ezel Akay’ın deyimiyle “ahı gitmiş, vahı kalmış, erkeklikleri dillerinde kalmış, dedikodu makinesi üç yaşlı ihtiyar” var, ki onlarda bıyık göremiyoruz. Erol Günaydın, Zihni Göktay ve Halit Akçatepe’nin canlandırdığı bu karakterler filmin bıyıklı olmayan tek erkekleri ve dedikodu makineleri.

CİNSELLİK VE KÜFÜR YOK

Ortada 7 koca ve Hürmüz varken soruyorum haliyle “cinsellik var mı filmde?”
“Hayır” diyor Ezel. “Biraz erotizm göreceğiz ama cinselliğin sadece adı var. Zaten filmin yarısından itibaren Hürmüz kocalarından kurtulmaya karar veriyor.”
Ya küfür ve çocuk izleyiciler?
Ezel bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Filmde küfür yok, argo var, ama çocukları rahatsız edecek hiçbir şey bulunmuyor. Zaten sete her gün iki üç çocuk geliyor ve bizimle birlikte kahkahalarla izliyorlar çekimleri.”
Son olarak vizyon tarihini vereyim.
Hürmüz kızımız bu kış sadece 7 kocasıyla değil, Kurtlar Vadisi erkekleriyle de mücadele edecek.
7 Kocalı Hürmüz, 20 Kasım’da Kurtlar Vadisi ile aynı anda vizyona giriyor.
Yazarın Tüm Yazıları